Najave 06. travnja 2023.

Omiljeni festival ružičastih vina slavi važnu obljetnicu ovog proljeća

PINK DAY Zagreb
Sanja Muzaferija i Mario Meštrović foto: Rene Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Jubilarno 10. izdanje festivala PINK DAY Zagreb održat će se u zagrebačkoj Laubi u subotu 22. travnja, a pratit će ga i zanimljive radionice i druga događanja

"PINK DAY Zagreb, osim što je festival roséa, ujedno je i svojevrsna posveta ženskoj energiji, proljeću i ljepoti života; svečanost ružičastog pogleda na neki možda malo bolji svijet kojem se svi nadamo. A rosé i jest upravo takav: vedar, lepršav – i pravi izbor za vruće ljetne dane. Tijekom posljednjih deset godina Festival je promovirao umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina.

Prema priznanju samih vinara, PINK DAY Zagreb značajno je pripomogao i da se stav prema roséu izmijeni, pa tako i vinska karta Hrvatske. Ponosna sam što smo pridonijele da rosé kao lagano i proljetno vino dobije sasvim novi i mnogo bolji renome nego što je ga je imao prije nas", rekla nam je Sanja Muzaferija, osnivačica i predsjednica festivala PINK DAY, najavljujući njegovo jubilarno 10. izdanje koje će se u zagrebačkoj Laubi održati u subotu 22. travnja.

 | Author: Rene Karaman Najavljen je 10. PINK DAY Zagreb foto: Rene Karaman

Ovaj boutique festival je nakon velikih Vinistre i VinoComa treći najstariji vinski festival u Hrvatskoj, a ove godine organizatorice Sanja Muzaferija i Zrinka Jelić Belinić pripremile su dosad najbogatiji popratni program. PINK DAY Zagreb slavlje se nastavlja u utorak 18. travnja (četiri dana uoči festivala), u zagrebačkom restoranu Noel, jedinom u glavnom gradu koji ima Michelinovu zvjezdicu, gdje će se održati Masterclass rosé vina Chateau d'Esclans "Pinks That made History" powered by PBZ Card Premium Visa, a vodit će ga Ted Lelekas, Moët Hennessy brand ambasador. Kušanje će biti iz vrhunskih Riedel čaša.

 

Vinski festivali Možda vas zanima... Sva važna vinska događanja koja ne želimo propustiti Najave

 

Dva dana kasnije, u legendarnom zagrebačkom restoranu Skenderica 1912 by Catering Lisak održat će se svečana "Večera u ružičastom" s izabranim vinima s Festivala: Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimato, Rosé Bastiàn, Rizman Rusula i Aura likerima. 

Kao i prošle godine, festival se održava u Laubi: Kući za ljude i umjetnost, u subotu 22. travnja od 11.00 do 20.00 sati, a moći će se kušati 100-injak etiketa ružičastih vina, uz prisustvo najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja i vrhunskih ružičastih koktela. Naravno, tu su i uvijek izuzetno zanimljive radionice i programi.

Ističe se radionica "Ružičasti američki zapad" s vinima američke Zapadne obale koja nisu na hrvatskom tržištu, pod vodstvom Mirene Bagur. Među vinima koja će se kušati na ovoj radionici bit će i vino Grgich Hills Estate 2021. Rosé, Miljenko's Selection - iz kalifornijske vinarije slavnog hrvatskog vinara Miljenka Grgića koji je 1. travnja proslavio 100. rođendan!

 | Author: Rene Karaman Kasandra Draganić, Domagoj Jakopović Ribafish, Sanja Muzaferija foto: Rene Karaman

Posjetitelje u Laubi čeka i zanimljivi okrugli stol posvećen ružičastim vinima hrvatskog istoka "Ružičasti vinski istok: 10 godina kasnije" powered by HGK, a u čast procesu napretka ružičastih vina ovoga kraja. Okrugli stol moderira lovkinja iz kviza "Potjera" Morana Zibar, a sudjeluju predstavnici HAPIH-a, HGK, Vinarije Kutjevo i Vina Papak. Masterclass ekstra djevičanskih maslinovih ulja "Šampionska ulja Istre i Dalmacije" powered by JGL vodi dr. sc. Mirella Žanetić, docentica sa Sveučilišta u Splitu.

Program radionica završit će uz "Pink cocktalization" powered by Esplanade Zagreb Hotel, radionicu ružičastih koktela koju je osmislio Vjenceslav Madić, poznatiji kao Master Kishoni - bar manager Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara, dugogodišnji koktel-majstor s bogatim međunarodnim iskustvom.

 | Author: Rene Karaman Fini zalogaji iz artisan pekarnice Noel Bread & Deli foto: Rene Karaman

Na Festivalu će se, prigodno, moći kupiti i limitirana edicija majica s likom Pink Girl, a izlagači će i na ovom izdanju Festivala svoje izlagačke stolove lijepo ukrasiti i urediti jer tako ulaze u konkurenciju za najljepše i najkreativnije uređene stolove koji već tradicionalno osvajaju vrijedne nagrade.

Ove godine je to, 12 najboljih čaša za rosé na svijetu Restaurant Extreme Rosé Riedel; vrhunski parfemi kuće Elie Saab koje daruje Martimex, zatim Smeg pink toster koji daruje Gemma, nagradni paket koji dodjeljuje Ikea te paket knjiga izdavačke kuće Media Bar koja će na Festivalu premijerno prodavati upravo objavljenu knjigu Stanleyja Tuccija "Okus".

 | Author: Pink Day PINK DAY Zagreb - prošlogodišnje izdanje foto: Pink Day

Römerquelle, kao službena voda festivala će se pobrinuti za vodu, a Ikea za udoban lounge u kojem će posjetitelji odahnuti. Ove godine posjetitelji će imati priliku uživati i u finim delicijama artisan pekarnice Noel Bread & Deli, a u zasebnom food corneru gdje će posjetitelje i izlagače čekati fini zalogaji Cateringa Kvatrić, kao i keksići Miscotti ispečeni specijalno za ovu priliku.

PINK DAY je ponosan da među svoje partnere ubraja: PBZ Card Premium Visa, HTZ, HGK, JGL, MIVA Galerija vina, Skenderica 1912 by Catering Lisak, Ikea, Römerquelle, Bregovita Hrvatska, Riedel, Martimex, Esplanade Zagreb Hotel, Smeg, izdavačka kuća Media Bar, Miscotti...

 | Author: Pink Day PINK DAY Zagreb foto: Pink Day

Na najavnoj konferenciji za medije sve je započelo slavljenički, kako i priliči ovom jubileju - uz pjenušce dobrodošlice: Griffin Rosé, Bedekovich Rosé EKO 2017 i Tomšić Evelin, 2021. Nakon službenog dijela, radionicu ružičastih vina Bregovite Hrvatske vodio je sommelier Mario Meštrović i predstavio pet vina ružičaste boje te regije: Griffin Ivančić Ambassador rosé 2022., Puhelek Rosé 2022., DK - Dvanajščak Kozol rosé 2022., Bedekovich Prigora Rosé Eko 2022. te Miklaužić Rosé 2021.

 | Author: Rene Karaman Vina s radionice ružičastih vina Bregovite Hrvatske foto: Rene Karaman

Krenuli smo s roseom od portugisca Griffin Ivančić Ambassador rosé 2022. u boci koja nas neodoljivo podsjeća na boocu vina Chateau Miraval Rosé Cotes de Provence, provansalske vinarije u vlasništvu slavnog Brada Pitta. Ovo vino nije bilo impresivno samo izgledom (nježnom bojom kakva se njeguje u Provansi) i dizajnom boce, već i aromama svježe jagode i maline.

Odličan je bio i Puhelek Rosé 2022. napravljen od sorte crni pinot, novo vino koje je predstavljeno javnosti tek ove godine za Valentinovo. U njemu smo osjetili zrelo crveno bobičasto voće, a sommelier Mario Meštrović preporučio nam je da uz ovo vino poslužimo suhomesnate proizvode te jela s crvenim mesom lagane strukture.

 | Author: Rene Karaman Mario Meštrović foto: Rene Karaman

Uslijedio je DK - Dvanajščak Kozol rosé 2022., također od crnog pinota, puno intenzivnije, tamnije ružičaste boje koja nas je čak asocirala na opol. Okus je bio iznenađujuće trajan za jedno ružičasto vino, a Meštrović nam je preporučio da ga kušamo uz jela s ne premasnom pečenom svinjetinom. Obećajemo - poslušat ćemo ga.

Četvrto i peto vino koje smo kušali, Bedekovich Prigora Rosé Eko 2022. te Miklaužić Rosé 2021., bila su vina kojima bi dobro došlo još malo vremena za odležavanje. Vino zagorske vinarije Bedekovich napravljeno je od syraha i crnog pinota, dok je vino moslavačke vinarije Miklaužić napravljeno od frankovke i izvrsno će prijati ako uz njega poslužimo tanko rezani dimljeni losos, koji je i inače čest food pairing uz ružičasta vina.

 

Nagrade udruge WOW Možda vas zanima... Znamo koja vina žene najviše vole! Najave

 

"Iza izvrsnih vina Bregovite Hrvatske stoje vrijedni ljudi, vinari i njihove obitelji. Mnogi od njih nastavljaju višegodišnju obiteljsku tradiciju, ali istovremeno istražuju nove puteve suvremenog vinarstva. Bregovita Hrvatska nudi lepezu vina za svačiji ukus i za svaku prigodu.

Odlikuje ju šaroliko bogatstvo sorti, stilova i nijansi vina. Na današnjoj radionici te na Festivalu, moći će se kušati probrana rosé vina i pjenušce Bregovite Hrvatske", komentirao je Josip Tržec, predsjednik još relativno mlade udruge Bregovita Hrvatska koja obuhvaća vinogorja Moslavine, Prigorja i Bilogore, Zagorja i Međimurja, Plešivice i Pokuplja.

Detalje festivala PINK DAY možete pratiti na webu, kao i na Facebooku te Instagramu.

 | Author: Rene Karaman PINK DAY Zagreb foto: Rene Karaman

 | Author: Rene Karaman Sanja Muzaferija i Josip Tržec foto: Rene Karaman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.