Najave 12. prosinca 2022.

Znamo koja vina žene najviše vole!

Nagrade udruge WOW
Grand Prix osvojilo je desertno vino Benvenuti San Salvatore 2013. vinarije Benvenuti, a nagradu je Albertu i Nikoli Benvenutiju u ime prošlogodišnje pobjedničke vinarije Jakob uručila Valentina Jakobović. foto: Rene Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
U Business Clubu 5, u zagrebačkom Sky Officeu, u subotu je proslavljen 11. rođendan udruge WOW i po deseti puta dodijeljene se godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix. Dame su birale najbolja hrvatska vina, a njihov izbor jako nam se sviđa

"Što žene žele" akcija je koju već desetu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW (Women on Wine), izuzetno aktivna grupa žena koju je u kolovozu sada već davne 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija. U subotu 10. prosinca ove vinske dame dodijelile su nagrade najboljim hrvatskim vinima u zagrebačkom Business Clubu 5 Sky gdje su im domaćini bili predsjednik Cluba Vandri Montabello i Dijana Grgić, voditeljica njihove vinoteke.

 | Author: Rene Karaman Članice udruge WOW s osnivačicom Sanjom Muzaferijom foto: Rene Karaman

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski "kustos" (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i desertna (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije "Što žene žele" - mogućnost da članice udruge WOW glasaju elektroničkom poštom.

WOW nagrada Možda vas zanima... WOW-ice već četvrtu godinu pokazale što žene žele None

Ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnijih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel. Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u opatijskom hotelu Ambasador, a stručni žiri ove godine su činile tri ekspertice: predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom, vinarka Ana Peršurić Palčić iz vinarije Misal te vinska konzultantica Karmela Tancabel. One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji.

 | Author: Rene Karaman Vinari sa svojim nagradama foto: Rene Karaman

Popis pobjednika po kategorijama:

  • najbolji pjenušac - Pavel Šember 2018. vinarije Šember
  • najbolje bijelo vino - St. Hills Le Chiffre 2020. vinarije Saints Hills
  • najbolji rosé - Bastiàn Rose 2021. vinarije Bastiàn
  • najbolje crveno vino - Gran Teran Coronica 2015. vinarije Coronica
  • najbolje desertno vino - Benvenuti San Salvatore 2013. vinarije Benvenuti
  • Grand Prix -  Benvenuti San Salvatore 2013. vinarije Benvenuti

"Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti San Salvatore i da je upravo to vino zaslužilo WOW Grand prix", rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.