Najave 08. veljače 2018.

Opatijska Villa Ariston – novi član JRE Hrvatska

foto: arhiv JRE HR
gastro postao gastro.24sata.hr
Radnim ručkom, u utorak 06. veljače u opatijskoj Villi Ariston, obilježen je ulazak ovog restorana u udrugu JRE Hrvatska, koja je dio europske gastronomske obitelji aktivne u 16 zemalja.

Udruga Jeunes Restaurateurs (JRE) osnovana je u Francuskoj 1974. godine. Danas je aktivna u 16 europskih zemalja, a od 360 chefova koliko ih je u Udruzi, preko polovice ima Michelinove zvjezdice, dok veliki broj objekata zauzima visoke pozicije na listi 50 Best. U udruzi je i znatan broj objekata iz Relais Chateau obitelji. Ulaskom Ville Ariston u JRE obitelj, hrvatski ogranak broji 14 članova, a to su: Monte - Rovinj, Perglola – Savudrija, Badi – Umag, Marina – Novigrad, San Rocco – Brtonigla, Zigante – Livade, Draga di Lovrana – Lovran, Plavi podrum – Opatija, Boškinac – Novalja, Foša – Zadar, Pelegrini – Šibenik, Dubravkin put – Zagreb, 360 – Dubrovnik.

 | Author: arhiv JRE HR foto: arhiv JRE HR

Zdanje Ville Ariston datira s kraja 19. stoljeća, a potpisuje ga bečki arhitekt Carl Seidl. Tijekom svoje povijesti vila je ugostila mnoge osobe iz javnog i političkog života, uključujući članove obitelji Habsburg, Kennedy i Coco Chanel.

Danas je Ariston u vlasništvu gospodina Marka Barbića, poduzetnika hrvatskih korijena s adresom u Milanu. Objektom upravlja Cyntia Vučaj na funkciji direktorice hotela, a kuhinju vodi chef Robert Benzia koji se školovao u Italiji. Head Sommelier u Villi Ariston, Marko Škarica, nosi titulu najboljeg sommeliera Istre i Kvarnera.

 | Author: arhiv JRE HR foto: arhiv JRE HR

Na ručku s novinarima chef Robert Benzia pripremio je 4 slijeda, a odabrao je morske delicije. Predstavio se slijedećim jelovnikom:

Hladno predjelo

Terina od kvarnerskog škampa i orade, kreker od pistacija

Hobotnica kuhana u vakumu, pjena od luka kozjaka, hladna caponata

Tartar od brancina s kremom od naranče i meda

~°~

Toplo predjelo

Black and white rižoto s kamenicama kuhanim u pivu,

i kavijarom od wasabija i peršina

~°~

Glavno jelo

Role' škombra, pomodorini confit,

krema od povrća, sušene masline

Marinirani morski pas, pesto od tikvica i badema,

čips od pancete, pjenušava krema od koromača, krokant povrće

 | Author: arhiv JRE HR foto: arhiv JRE HR

Piće dobrodošlice bio je šampanjac Veuve Clicquot Brut , a tijekom ručka pila se JRE Malvazija Kozlović, berba 2015. gosti su mogli kušati JRE Chiavalon maslinovo ulje iz berbe 2016. Uz desert - tartin od dvije vrste čokolade, s gel raviolima od confitirane korice limuna te sladoled od mandarine, poslužen je Franck espresso.

 

Možda vas zanima... 14 JRE chefova u baroknom dvorcu Miljana Najave Možda vas zanima... Draga di Lovrana predstavila novog chefa i članove JRE Hrvatska! Najave

 

Radni ručak s novinarima bio je prilika da JRE Hrvatska izvijesti o svojim planovima za 2017: treći puta po redu, nakon Muzeja prekinutih veza i baroknog dvorca Miljana, u prostoru bivše tvornice perja La Grma, održat će se 10. ožujka Talen & Passion Dinner na kojem kuha svih 14 chefova, a prihod od ulaznica donira se u dobrotvorne svrhe. Karte su u prodaji u restoranima.

Najavljen je također i projekt „Chefovi na moru“ koji će dodatno povezati hrvatske i internacionalne JRE chefove kroz projekt gostovanja internacionalnih u restoranima hrvatskih chefova. Tradicionalno, JRE Hrvatska nastavlja s aktivnostima s partnerima Miele, Miva galerija vina, Franck, Kozlović, Chiavalon. Odabran je novi blend Chiavalon ulja koje i JRE Malvazije, proizvoda koji se ekskluzivno nalaze u JRE restoranima. Početkom travnja očekuje se izlazak novog izdanja nacionalnog vodiča po JRE restoranima, 2018-2019, koji se izdaje uz potporu Hrvatske Turističke Zajednice.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.