Najave 14. ožujka 2020.

Otkrij kako bez kemikalija možeš očistiti odvode u kući

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi znak začepljenog odvoza sivkasti je krug koji se nalazi oko samog odvoda. On nastaje zbog sporog oticanja vode, a to daje dovoljno vremena sapunici da se pričvrsti i osuši na prethodno čistoj površini sudopera, umivaonika ili kade.

Nemoj čekati zadnji tren. Mrtve stanice kože, ostaci sapuna, ostaci hrane, kosa, dlake kućnih ljubimaca i obična prljavština - sve su to stvari koje redovito ispireš i koje odlaze u odvode sudopera, umivaonika ili kade. Iako već možda se zgraža na samu pomisao na njih, zamisli kakva je tek situacija u odvodu ako ga neko vrijeme nisi čistila.

 

Možda vas zanima... Preporodite se: Najlakši trik za čišćenje kuhala za vodu Špajza

 

Postoje snažna kemijska sredstva za čišćenje koja su u stanju nositi se sa začepljenim odvodima, ali prevencije radi metoda koju ti donosimo bit će ti dovoljna, a njena moć čišćenja nije ništa manje nego iznenađujuća, prenosi Kitchn.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci:

  • vruća voda 
  • soda bikarbona
  • svježe cijeđeni sok od limuna

Oprema:

  • žlica ili lijevak (nije obavezno)
  • krpa
  • žica/četkica za čišćenje cijevi

 

Čišćenje pećnice Možda vas zanima... Najbolji trik za čišćenje pećnice bez muke Špajza

 

Postupak:

  1. Pusti vruću vodu: U sudoperu, umivaoniku ili kadi/tušu pusti vruću vodu na nekoliko minuta. Ako ona ije dovoljno vruća, na štednjaku ju možeš zagrijati u loncu, a zatim ju možeš uliti u odvod. Pričekaj da sva voda iscuri.
  2. Dodaj sodu bikarbonu: Polako ubaci otprilike 200 grama sode bikarbone u odvod, uz pomoć lijevka. Nemoj ubaciti sve od jednom, već malo po malo kako ona ne bi ostavljena zaglavljena na samom vrhu odvoda.
  3. Dodaj limunov sok: Zatim polako ulij limunov sok na vrh sode bikarbone. To će rezultirati laganim pjenjenjem.
  4. Pokrij krpom i pričekaj: Zatvori odvod uz pomoć čepa ili krpe i pričekaj. Daj smjesi dovoljno vremena da djeluje, oko pola sada. Cijelo vrijeme odvod neka bude pokriven.
  5. Ponovno pusti vodu: Otvori odvod i ponovno pusti vruću vodu iz slavine ili prethodno zagrijanu na štednjaku. Pričekaj da cijela voda oteče. Ako ona odlazi brže nego ranije uspjelo je, ako ne ponovi postupak. Ako je odvod pravilno održavan postupak bi trebao uspjeti od prve.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.