Na samo 800 metara od gradske rive u Hvaru, kao protuteža užurbanoj gradskoj svakodnevici, nalazi se oaza mira. Nenaseljen otočić Jerolim, okružen azurnim plavetnilom, pošumljen alepskim borom i dom tisuće zrikavaca. Odnedavno na Jerolimu možete bezbrižno provesti čitav dan uz spizu chefa Marina Medaka i njegove ekipe iz Rougemarina koja se ovo ljeto prebacila na more.
Posebno iskustvo, mir i tišina
Već sam dolaza na Jerolim nezaboravno je iskustvo samo po sebi, jer goste do destinacije prevoze domaći barkajoli koji svojim tradicionalnim barkama voze direktno s hvarske rive svakih 20 minuta. Ova jedinstvena vožnja preko Paklenog kanala traje 10 minuta, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u spektakularnom pogledu na vizure Hvara i kristalno čisto Jadransko more.
I gosti koji dolaze svojim plovilima imaju mogućnost pristajanja uz mol ili sidrenja na dozvoljenim mjestima oko otočića, tako da svatko može odabrati svoj idealni način dolaska na Jerolim. Rougemarin Hvar nalazi se usred par tisuća kvadrata šume te ima 120 sjedaćih mjesta ugodno raspoređenih na dvije terase s pogledom na more, borove i Forticu, poznatu hvarsku utvrdu.
12 stupova dalmatinske kuhinje
Chef Medak kao i uvijek prati svoju viziju, pa tako ovaj put inspiraciju vuče iz vlastitih korijena i osnova dalmatinske kuhinje uz poznati japanski model 'omakase' gdje se gost jednim dijelom u izboru prepušta chefu koji upotrebljava najbolje namirnice koje je nabavio za taj dan. Moćan spoj svježe i kvalitetne namirnice uz čiste i precizne tehnike kuhanja. Takav stil rada automatski vuče poveznice s domaćim ribarima i lokalnim proizvođačima mliječnih proizvoda, voća i povrća i neizostavno hvarskim vinarima.
Sam koncept chef Medak postavio je na 12 stupova dalmatinske kuhinje: SOL, ULJE, KVASINA, VINO, FRIGANO, ŠPICA, GRADELE, TEĆA, ŽERAVA, LIMUN, ROGAČ, BADEM. Iz njih razvija one autentične, bogate a opet jednostavne okuse Dalmacije, ono što je Dalmacija jest.
Marenda i žmul vina - predah od kupanja
Kroz impresivne tasting menije gosti mogu kušati najfinije i najsvježije sastojke, a Rougemarin Hvar nudi i mogućnost uživanja u tradicionalnoj marendi uz žmul vina po cijeni od 25 eura za sve koji imaju plavu povratnu kartu hvarskih barkajola.
"Marendu smatram posebnim iskustvom jer svaki dan uživate u drugačijem jelu, koje predstavlja esenciju dalmatinske kuhinje. Marenda je u Dalmaciji sinonim za odmor od napornog rada, a mi smo ju zamislili kao kratak predah od kupanja", objašnjava chef Medak.
Ima mjesta i za fjaku
Unutar predivne borove šume, restoran nudi mir i intimu u Fjaka forestu, gdje se nalaze tri paviljona i nekoliko manjih punktova s udobnim ležajima domaćeg proizvođača Qushin home, stvarajući savršeno okruženje za opuštanje nakon obroka. Odličan je to način da se uđe u poznato dalmatinsko stanje uma koje karakterizira opuštanje i bezbrižnost u kojem se tijelo 'rekupera' - fjaku.
Mir, autentični mediteranski ugođaj, atmosfera predivne borove šume, mora i impresivnog pogleda na grad Hvar uz jedinstveno kulinarsko iskustvo i više je nego dovoljan miks da Rougemarin Hvar postane nova nezaobilazna destinacija.
Od janjećeg šiša do tripica od grdobine
Zavirili smo u online jelovnik Rougemarin Hvara, kako bismo dobili bolji dojam o ponudi. Od hladnih (pre)djela nude se salata s čičvardom, rimskom salatom, krastavcima, mladim rotkvicama i mladim lukom, spicy tuna (s lišćem vinove loze, morskim ježincem, gomashiom i mladim lukom), marinirana hobotnica (s kaparima, dresingom od octa od bijelog vina, rajčicom, ljutikom, peršinom, češnjakom i pečenim krumpirima) te srdele na savur s ružmarinom, maslinovim uljem, domaćom kvasinom, bijelim vinom, konfitiranim cherry rajčicama i domaćim kruhom. Cijene se kreću od 15 do 25 eura.
Od toplih jela u ponudi su janjeći šiš (uz salatu od cherry rajčica, ljutiku, peršin i ulje od metvice), rib-eye (s bulgurom, caponatom, kaparima, sušenim rajčicama i chimichurri umakom), svježa grilana jadranska riba (s emulzijom od citrusa, cherry rajčicama, mladim lukom i peršinom), ražnjići od grdobine i slanine (s pečenim krumpirima, sušenim rajčicama, kaparima i timijanom), domaće fettucine s tripicama od grdobine (uz pesto od bosiljka, čips od češnjaka i ukiseljeni komorač) te crni rižoto od sipe (s coulisom od cherry rajčica i ukiseljenim motrom). Cijene su od 22 do 100 eura.
Na meniju su navedena i dva deserta – biskvit od rogača s kremom od marelica, svježim marelicama i marmeladom te Maraška – biskvit s višnjom maraskom, mousse od bijele čokolade, čokoladni crumble i dehidrirana višnja. Prvi stoji 12, a drugi 13 eura.
Odlična je i vinska karta koja nudi vina od autohtonih dalmatinskih i istarskih sorti vina, ima i craft piva, cijeđenih sokova, a odličan je i izbor koktela (Espresso Martini, Margarita, Daiquiri, Sea Breeze, Negroni, Whiskey Sour…) koji stoje 10 eura (jedino Espresso Martini stoji 2 eura više). Tu su i Hugo spritz, Aperol spritz i Rougemarin lavender spritz po cijeni od 7 eura.
Više o ponudi Rougemarin Hvara, kao i načinu rezervacije mjesta doznaj na webu, a novosti možeš pratiti i na njihovom Instagramu i Facebooku.