Najave 15. studenoga 2017.

Ovoga petka - svi na festival fileka!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U Zagrebu se u restoranu Bicko u petak 17.11.2017. s početkom od 18.00 do 23.00 održava “3. Festival Tripica” pod nazivom S'tripp day by Bicko!

Restoran Bicko od svojeg je osnutka bio sinonim za gablece bez greške i ukusna domaća jela po pristupačnim cijenama. Vremenom se podigao na višu razinu i svjedoci smo jedne ozbiljnije priče, ali ipak - od nekih starih navada još uvijek ne odustaju. Tako su nakon nedavnog Kolinja za Martinje, obnovili svoj festival Fileka na kojem će uz klasične špek fileke biti i pet jela od fileka od štrudle do bamija!

 

Tripice Možda vas zanima... Juha od tripica: Ili ju obožavate, ili... Recepti



Tripice su u našim krajevima nekada bile neizostavno jelo težaka, radnika, ali i sladokusaca iz raznih društvenih slojeva. Na hrvatskom tlu je poznato od davnina, a jedno jelo poput vitalca vuče korijene još iz vremena starih Grka. Tripice (dolazi iz Francuskog jezika "tripe"), fileki (od njemačkog Flecken), dropci, tripe, škembići (od turskog işkembe), burag, ili vamp su jelo koje se spravlja u mnogim krajevima svijeta na vrlo raznolike načine.

Priprema se u pravilu kuhanjem narezanih komada želuca skupa s ostalim namirnicama u vodi, sve dok se ne dobije jelo nalik gustoj juhi ili gulašu. Ostali sastojci variraju kako od područja do područja, od kuhara do kuhara. U Hrvatskoj su luk i slanina (špek) odnosno panceta gotovo neizostavni dodaci.


Tripice | Author: Stockfood foto: Stockfood

Najčešće se pripremaju juneće ili goveđe tripice. U Zagori i primorju cijenjene su janjeće tripice. Vrlo rijetko, tek u ponekim primorskim ribarskim mjestima mogu još kušati i tripice od tune ili grdobine. Danas u Hrvatskoj ljubitelji fileka osnivaju svoje klubove (Triperi, Rijeka), a svojim okupljanjima i spravljanjem na različite načine promoviraju ih i štite od zaborava.

Želite li probati autorska jela na bazi tripica koja će raditi provjerena ekipa Bicka pojačana poznatim kuharima Gostimirom Dragićem, Sašom Čučkovićem, Vjekoslavom Gelemanovićem i Ljiljanom Đuranović, vidimo se na Karlovačkoj cesti 24 (iza zagrebačke Arene) u petak 18 sati.

Za zabavu je zadužen Skupus bend iz Slavonije, a cijena po osobi je 60 kuna. Od vina tu će biti graševine Perak i Josić, kao i vina iz vinarija Deklić, Miletić i Petrač. Rezervirajte svoje mjesto što prije i uživajte koliko vam srce želi!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.