Najave 01. prosinca 2017.

Počinje WineOS - festival vina i hedonizma

foto: WineOS
gastro postao gastro.24sata.hr
U prostorijama vinoteke "Vinita" održana je najavna konferencija za novinare četvrtog izdanja festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koja će se 1. i 2. prosinca održati u najužem središtu Osijeka, u prostorima Esseker centra.

WineOS ove godine ponovno dovodi sve najvažnije vinare s istoka Hrvatske, a međunarodni karakter opravdat će gosti iz susjednih država. Ujedno će, kao i prethodnih godina, posjetitelji festivala imati prigodu uživati u raznim delicijama.
 

 | Author: WineOS foto: WineOS

 

Za vinare, novinare i posjetitelje oba dana sajma održavat će se radionice. Festival i ove godine organiziraju Vinoteka "Vinita", te udruge "Graševina Croatica" i "Dekanter".

"Četvrti WineOS okupit će 70-ak izlagača. Uz najznačajnije proizvođače vina iz regije Istočna kontinentalna Hrvatska imat ćemo goste iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. To će festivalu ponovno dati međunarodni karakter, a uz goste iz drugih hrvatskih regija dodatno će zainteresirati naše sugrađane. Za vinare, novinare i posjetitelje organizirali smo i radionice koje će se održavati oba dana festivala, a uskoro ćemo objaviti i njihove teme te raspored. Moram istaknuti da će sadržajno radionice biti uvjerljivo najbolje do sada te će oni koji ih budu pohađali imati prigodu saznati nešto o rijetkim sortama, isprobati sjajna vina iz Hrvatske i susjednih zemalja te saznati mnogo zanimljivosti", istaknuo je organizator WineOS-a Vinko Ručević.

 

 | Author: WineOS foto: WineOS

 

Ručević je posebno potencirao novosti koje će ove godine pratiti WineOS, u prvom redu gala–večeru koja će se održati dan prije početka festivala, dakle 30. studenog, u restoranu "Muzej Okusa": "Ideja je bila organizirati gastronomski događaj kakvog do sada nije bilo u našem gradu. Animirali smo najbolje restorane koji su spremno prihvatili naš poziv pa će posjetitelji imati prigodu probati najbolje zalogaje koje će pripremati chefovi Osječkih restorana. Očekuje nas sedam sljedova hrane praćenih vinima koja će za tu prigodu odabrati jedan od najboljih sommeliera Hrvatske Mario Meštrović. Ulaznice će biti u prodaji od sljedećeg tjedna po cijeni od 390 kuna, a, sudeći po dosadašnjim kontaktima, mjesta neće biti dovoljno za sve zainteresirane."

Još jedna novina ove godine bit će ocjenjivanje sljubljivanja kulina i vina WineOS Trophy. Taj će događaj biti organiziran u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Osijek. Prijave vinara su u tijeku, a stručni ocjenjivački sud isprobat će kako se vrhunska slavonska i baranjska delicija sljubljuje s vinima sorti graševina i frankovka. "Već 17 godina za redom radimo ocjenjivanje kvalitete slavonskog i baranjskog kulina, a sljubljivanje s vinom logičan je korak naprijed. Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek spremno se uključila u ovu akciju i drago nam je što se na ovaj način šire naše već tradicionalne aktivnosti", rekao je Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek.

 

 | Author: WineOS foto: WineOS

 

U organizaciju se ponovno uključila udruga "Graševina Croatica" čiji je predstavnik Josip Pavić ovom prigodom naglasio da je predstavljanje lokalnoj publici, ali i ugostiteljima iz cijele Hrvatske i šire, iznimno važno. "WineOS vidimo kao središnje mjesto za predstavljanje vina i vinara istočne Hrvatske te jedan od najvažnijih događaja u vinskom kalendaru. I ove smo se godine odlučili aktivno uključiti u organizaciju te vjerujem kako će posjetitelji biti zadovoljni. Rast interesa za vrhunskim vinima, koji vidimo posljednjih godina, jamči da ćemo ponovno imati velik broj posjetitelja."

Ove godine Osječko–baranjska županija odlučila se uključiti uz jaču financijsku potporu kao pokrovitelj festivala. Zamjenik župana Goran Ivanović naglašava da je vino značajan proizvod u smislu privlačenja gostiju i jačanja turističke ponude. "Za našu županiju WineOS ima velik značaj. Smatram kako su događaji ovog tipa važni za cijelu regiju u promociji vrhunskih proizvoda i turizma. Turizam je, uostalom, jedna od gospodarskih grana koju ćemo nastaviti snažno poticati i razvijati, jer smatramo da imamo što ponuditi gostima, i time podići ukupno gospodarstvo. Vino i delicije neizostavan su dio ponude i tradicije značajne za našu turističku ponudu pa stoga WineOS, kao jednu od najvećih manifestacija tog tipa u Hrvatskoj, također želimo snažno podržati."

Željko Lončar iz Ureda gradonačelnika Grada Osijeka ističe kako je prosinac vrijeme u kojem se u gradu događa velik broj događaja, a WineOS definitivno spada među najvažnije u kalendaru. "Osijek je u sredini jedne zanimljive regije u kojoj se nalazi veći broj vinogorja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim Mađarskoj i Srbiji. Upravo zato značaj WineOS festivala je da predstavi Osijek i privuče ljude iz šire regije u naš grad."

 

 | Author: WineOS foto: WineOS

 

Predsjednik udruge "Dekanter" Boris Ocić rekao je da je WineOS sjajna prigoda sugrađanima za isprobavanje vina i učenje o njima. "Glavni cilj naše udruge je promicanje vinske kulture i gastronomije kao osnova turističke ponude. Smatram da je educiranost lokalnog stanovništva po tom pitanju jako važna, a WineOS je najbolja prilika da se nauče nove stvari te da privučemo sugrađane i goste na cjelogodišnju edukaciju kroz razne događaje u Osijeku i okolnim mjestima. Upravo na ovom festivalu posjetitelji mogu isprobati razna vina koja do sada nisu kušali te od vinara naučiti ponešto o načinu proizvodnje, degustacije i općenito uživanja u njima. Stoga pozivam sve koji vole vino da dođu na WineOS i nauče još više uživati u vrhunskim proizvodima koje nudi naša vinska regija."

WineOS će oba dana početi u 15 sati i trajati do 21 sat. Ulaznica stoji 50 kuna, a u cijenu je uračunata i posebna festivalska čaša te brošura, odnosno vodič za posjetitelje.
 

 | Author: WineOS foto: WineOS

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.