Nakon Splita, već dva petka u Zagrebu, na Dolcu, održao se PLACe market. Prošlog petka bio je odgođen zbog nevremena, a za sutra je prognoza odlična pa se jako veselimo novom izdanju na kojem ćemo uživati u odličnoj hrani od kvalitetnih namirnica po fer cijenama, ali i najboljem društvu foodieja. Donosimo pregled ponude hrane s PLACe marketa na Dolcu, nacionalnog projekta revitalizacije tržnica koji je uspio u svoja dva zagrebačka izdanja osvojiti srca stanovnika glavnog grada, a pomalo ga otkrivaju i brojni turisti.
"Projekt kojemu je cilj oživjeti tržnice nakon radnog vremena, pokazati što sve street food u Hrvatskoj može biti, promovirati hrvatsku ugostiteljsku ponudu te autentičnost i posebnost svake regije, kao i donijeti život u sam centar grada, zaista je donio u grad jednu novu energiju.
Nakon pet uspješnih splitskih izdanja koja su se održala na splitskom Pazaru, a na kojem su sudjelovali neki od najpoznatijih splitskih ugostitelja i chefova, zagrebačko izdanje, unatoč problemima s vremenom pokazuje kako se na Dolcu svaki petak kuha nešto ozbiljno", govori organizatorica PLACe marketa Sarah Josipović.
U nastavku donosimo detaljan pregled ponude hrane na PLACe marketu, ali kako se ponuda se iz petka u petak mijenja i nadopunjuje, ne propustite svaki petak od 18 sati posjetiti tržnicu Dolac i jesti prefine specijalitete osmišljene od strane vrhunskih chefova i ugostitelja posebno za ovaj projekt. Jer neki od njih i za ovaj petak pripremaju posebna iznenađenja. Cijene se kreću od 6-10 eura, a ponuda je zaista raznolika.
Bistro Apetit by Marin Rendić - Marin Rendić i njegov tim za Dolac su osmislili dva jela – sipu na kremastoj palenti s bosiljkom, Grana Padanom i uljem peršina te pralinu punjenu bikovim repom i brie sirom na kremi od celera i šparoga u umaku od sira s jagodom.
Nautic club Pojoda by Christian Misirača - Nakon morskog psa i janjećih fritula, zadnji petak se chef Misirača na Dolcu pojavio sa patkom i sipom, naravno na svoj senzacionalan način pa nas veseli vidjeti što će nam pripremiti idući petak. Ili će možda ponoviti neka od jela koja su odmah postala omiljena brojnim posjetiteljima.
Gastronomadi pripremaju panuozzo sengule koje se sastoje od friško pečenih peciva s raznim punjenjima, a koje se još jednom prilikom izrade samog panuozza peku u peći prije samog posluživanja. Prošli put na PLACe marketu imali su, kako oni kažu - dvije vrste šmekerskih panuozzo sengula.
Provansalska porchetta - domaće pecivo punjeno hrskavim rolanim carskim mesom, uz razne salate, domaće kiselo vrhnje i kopar te talijanske polpete u šalši – domaće pecivo punjeno sočnim juneće-svinjskim okruglicama ala cucina povera u šmekerskoj šalši od rajčica iz Parme, timijanom te raznim svježim lisnatim salatama i Grana Padanom.
No najavljuju i neke novitete - oradu na savur (domaće pecivo punjeno fileom marinirane jadranske orade uz kapare iz krupne soli, lešo blitvom te kremom od pečenog češnjaka) te picek curry, panuozzo sengulu za sve ljubitelje ljutog i egzotičnog, a koji se sastoji od peciva punjenog zabatkom s kožicom prženim u ljutoj, crvenoj curry pasti uz korijen koromača iz narančinog soka, te raznim svježim salatama s maslacem i ricotta sirom.
Broom 44 & Proof 33 by Igor Gudac - Chef Igor Gudac na Dolcu priprema ono po čemu je njegov Broom 44 i najpoznatiji - vrhunsku, zdravu, zanimljivu klopu baziranu na povrću: sendvič s gljivama te juhu od brokule s fregola sardom, zadnji petak se uz Broom44 predstavljao i njegov Proof 33 pa su pripremali pizze od kiselog tijesta i to u raznim varijantama – losos, maline i sir, gljive i lardo.
Ficlek - Predstavnik prave zagrebačke kuhinje na Dolac, nekoliko metara od svoje lokacije u ulici Pod Zidom, donosi i priprema savršene punjene paprike, pohance s rizi bizijem te kajzeršmarn – jela koja simboliziraju tradicionalnu zagrebačku kuhinju.
SOI fusion je za Dolac osmislio jelo Štruk Lee, klasične štrukle sa sirom, smanjene na veličinu dumplinga i poslužene uz kineski chili crisp (aromatično ulje sa hrskavim lukom, sušenim paprikama i začinima) i kiselo-slatki luk te crveni chili.
Taika by Sherpa by Ivana Bekavac na Dolcu prezentira dva jela od lokalnih namirnica. Serviranje jela koje su osmislili u suradnji s cheficom Ivanom Bekavac je u duhu street fooda - jede se rukama. Naime, željeli su napraviti jela za čije konzumiranje ne treba nikakva ambalaža kako bi smanjili gomilanje jednokratnog pribora.
Za kreiranje svojih jela poveli su se idejom da budu lokalna, sezonska i sastavljena isključivo od namirnica koje se mogu nabaviti na Dolcu pa tako, umjesto ćevapa, pripremaju srdelu u somunu, a nude i vegansku verziju s patlidžanima. Naglašavaju kako bi voljeli potaknuti i ostale ugostitelje da razmišljaju o održivijim i autentičnijim konceptima koji promoviraju najbolje namirnice koje nudi naše podneblje.
resTač - Vrhunski zagrebački restoran na Dolcu je imao pravi cooking show na Ofyr roštilju gdje pripremao srdelice te servirao soparnik.
RougeMarin by Marin Medak na Dolcu priprema odnosno završava skradinski rižoto koji je poznat po tome što se priprema satima. Na prvom izdanju PLACe marketa ovo je bilo jelo koje se prvo rasprodalo.
Meat the King na Dolcu na green eggu priprema vrhunsko meso. Osim što jedini priprema burger i to u gourmet verziji, najpopularnije jelo ovog štanda su definitivno odležani steakovi.
La Central je španjolski bistro koji će se otvoriti krajem godine u Teslinoj ulici, a iza njega stoji chef Pedro Pineiro koji trenutno radi u Broomu 44. Chef Pedro se na Dolcu predstavlja s raznim specijalitetima pa je tako nakon hobotnice na galicijski način i pintxo moruno s krumpirom te kroketima od gljiva, zadnji petak na Dolcu pripremao patatas bravas – spicy krumpir, kozice bunuelos – kao fritule s tartarom te huevos con chistorra - jaja s chistorrama (španjolskim kobasicama) na engleskom muffinu.
Poke Poke - najbolje mjesto za poke bowl u gradu, petkom se, osim u prolazu nebodera na Trgu, prodaje i na Dolcu. Poke Poke nudi svoje bestsellere i havajski poke bowl s tunom, losom, katsu piletinom i teletinom te raznim dodatcima.
Vinkl je još jedan predstavnik tradicionalne zagrebačke kuhinje. Za njihovom puricom z mlincima su posjetitelji od prvi puta doslovno poludjeli, a zadnji su petak nakon zagorske juhe sa štruklima, servirali i domaći sir i vrhnje s čvarcima.
Cunami - jedini sushi koji se nudi na Dolcu. Cunami i njihovi chefovi pred posjetiteljima motaju i pripremaju rolice po narudžbi te nude svoje bestsellere, od sashimija, nigirija do raznih uramakija.
Arepa - venezuelanski street food čiji se lokal nalazi u Preradovićevoj, na Dolcu priprema empanade od kukuruznog brašna i tostonese – savršene i hrskave zelene banane plantane. I jedno i drugo možete naći u kombinaciji s mesom ili u veganskoj varijanti, a empanade i u kombinaciji s morskim psom, jednu od najpoznatijih venezuelanskih empanada.
Begs - jedini domaći street food koncept koji svoju ponudu bazira isključivo na plant based namirnicama, na Dolcu donosi svoj Katsu s rižom te odličan Begs-shish u tortilji sa salatom od krastavaca, rajčice i creme fraiche umakom. Ovaj shish je napravljen od Beyond Meat mljevenog mesa te 20 različitih začina iz kombinacije čak 7 raznih turskih receptura. Dok čekamo otvorenje Begs plant based butcheryja i delija u Vlaškoj 24 do kraja godine petkom ih možete naći na Dolcu.
Al Dente - talijanski restoran koji se nalazi u Bogovićevoj i njihov chef Branko Kusovac pripremali su na Dolcu savršenu domaću tjesteninu u parmezanu s naribanim tartufom što je i poprilično atraktivno za gledati, osim što je preukusno za jesti.
Amelie slastice su na Dolcu zadužene za slatko i nude zaista svašta, od cannola, keksića do nekih od svojih signature kolača i torti.
Osim u vrhunskoj klopi, na Dolcu petkom možete uživati u raznim koktelima, hladnim Hendricks gin&tonicima, ledenoj Cockti, osvježavajućoj Staropramen pivi, plesu uz DJ-a, raznim promocijama i aktivnostima poput gledanja zvijezda teleskopom te učenja o tome koliko priprema kojeg jela onečišćuje okoliš. Na Dolcu su petkom, dok traje PLACe market, i OPG-ovci s certifikatom Plavi ceker koji nude odlične domaće proizvode.