Početkom 2000-tih hrvatska obitelj Tonković kupila je desetak hektara zemlje u Bačkim vinogradima na Subotičko-horgoškoj pješčari i ondje zasadila kadarku. Angažirali su enologe iz Mađarske a kasnije i iz španjolske vinske regije Rioje kako bi napravili moderno i elegantno vino od ove stare, autohtone sorte Panonske ravnice.
Izgradili su podrum, ukopan u pješčanoj dini, uredili mali lijepi salaš i iz godine u godinu, iz berbe u berbu - vina su sve bolja. Svjetska vinska javnost već je prepoznala kadarku Tonković: Rosé, Fantazija i Rapsodija ponosne su nositeljice Decanterovih medalja
Vina Tonković piju se u Bordeauxu, zauzela su svoje mjesto u bordoškom muzeju vina La Cité du Vin, vole ih (zahtjevni) Francuzi, polako se probijaju na englesko tržište, ali vole jako - i Zagreb. Upravo u Zagrebu, na prelijepom Adventu, traju dani kadarke i čokolade, na štandu Bubbles & Food Bar, uz posebnu cijenu: čaša kadarka Fantazije 2011 stoji svega 17kn, a uz nju gratis ide izvrsna pralina Topolovec. "Kadarka Happy Hours" traju još danas, 21.12.od 19-21h, a sve ostale (sate i) dane čaša kadarke Tonković može se kušati za 23kn.
Ne propustite zanimljiv spoj dviju tradicija u etapi "renesanse", stare sorte kadarke koja se vratila u modernom i privlačnom ruhu i praline Topolovec, nasljednice nekadašnjih kolača iz čuvene slastičarnice Topolovec iz Bogovićeve. Kadarka i pralina vole se u centru Zagreba, na štandu Bubbles & Food Bar @ Advent, kušajte i vi taj "perfect mach"...
Kadarka Happy Hours:
https://www.facebook.com/
O vinu u bordoškom muzeju:
https://www.youtube.com/watch?
Više o vinariji: