Što ćete pripremiti posjetiteljima Chill&Grilla?
Prije svega drago mi je da ćemo se posjetiteljima moći predstaviti na Chill&Grillu! Predstavit ćemo se s nekoliko jela. U ponudi ćemo imati spomenute grill specijalitete od piletine od kojih bi izdvojili našu otkošteni grill batak 'odležan' u začinskoj marinadi. Svakako smatramo da ovakav festival ne smije proći bez mirisa i okusa odličnih ćevapa koje ćemo također uvrstiti u našu ponudu. Posjetitelji će još moći uživati i u gurmanskim pljeskavicama, punjenim vješalicama i još nekim jelima. Predstavit ćemo i nekoliko salata od kojih bi izdvojili našu 'grill kebab salatu'.
Kako je krenula Vaša priča s kuhanjem? Kada ste shvatili da je to ono čime se želite baviti u životu?
Već sad davne 2003. godine sa svojom obitelji odlučio sam se na ovu gastronomsko-ugostiteljsku, s naglaskom na obiteljsku priču, koja traje i dan danas. Sa svojom dragom suprugom Nikolinom (tada djevojkom), uz veliku pomoć roditelja i brata Danijela krenuo sam s mnogo entuzijazma u ovu priču. Oduvijek smo voljeli spremati razna tradicionalna jela, a kako nas je život vodio, tako smo s vremenom i otvorili svoj restoran u Donjoj Bistri!
Navršavanjem punoljetnosti odvažili smo se kao poduzetnici zakoračiti u neki novi svijet. Naš restoran, nezaobilazno je mjesto mnogim Zagrepčanima na putu ili povratku iz Hrvatskog Zagorja. Kako sami za sebe volimo reći, kod nas je prva prava zagorska stanica. Kvalitetnim pristupom stvarao se brand za kojeg s ponosom možemo reći, po dobroj hrani, ugođaju i atmosferi pamti puno naših gostiju.
Jesu li Vam draža tradicionalna jela ili pak ona modernija?
Nama su svakako draža tradicionalna jela. Mi smo odrasli na selu i znamo cijeniti hranu nastalu u vlastitom dvorištu, odnosno u vlastitoj proizvodnji. Većinom ljudima nudimo provjerenu domaću hranu pripremanu na tradicionalan način. Naravno, u našoj ponudi ima i niz modernih jela iz raznih gastronomskih kultura.
Imate li neke trikove za pripremu roštilja? I što mislite, bez kojih sastojaka roštilj jednostavno ne može uspjeti?
Znate kako to ide? Ako ne volite roštilj, odnosno ako ne volite spremati roštilj nikakvi sastojci vam neće pomoći da napravite dobar roštilj. Znači, na prvom mjestu je ljubav prema roštilju. Potom vrlo bitne su svježe namirnice iz provjerene proizvodnje čemu mi svakodnevno pridodajemo veliku pažnju. Bitni su i začini, bitan je žar, ali ponovno se vraćamo na najbitnije – bitna je ljubav prema grillu, ljubav prema roštilju.
Prema vašem mišljenju, koja su tri najvažnija pravila za dobar roštilj?
Kao što smo već i rekli, ljubav prema roštilju i njegovom spremanju je na prvom mjestu. Na drugo mjesto svakako ide kvalitetno, svježe i provjereno meso, odnosno namirnice, a treće mjesto mogu podijeliti ostale aktivnosti u pripremi kao što su začini, marinada, ugljen, žar, pa čak i broj 'craft' piva koje majstor za roštiljem popije kako bi se osvježio za vrijeme pripreme istog.
Koje je vaše najdraže meso s roštilja i zašto?
Mi većinom preferiramo grill jela od svinjetine i piletine! Lungić, vratina, carsko meso, kod piletine batak, zabatak i krilca. Nikad mi nećemo prestati tražiti naš najdraži dio mesa s roštilja. Svakodnevno naši kreativni kuhari smišljaju nova jela koja će zadovoljiti naše vjerne goste.
Koji vam je omiljeni prilog uz roštilj? A salata? Jeste li više za mladi luk ili grah salatu?
U sredini našeg restorana nalazi se krušna peć u kojoj pripremamo pizze. Iz iste te peći naši vrijedni kuhari spremaju domaće pripremljenu lepinju koja je sigurno jedan od naših zaštitnih znakova. Njeni okusi odlično se nadopunjuju s okusimo vrhunskog roštilja. Što se salate tiče imamo samo jedno pravilo! Bitno da je povrće sezonsko i svježe. Trudimo se kako bi u ponudi što češće imali povrće vrijednih OPG-ovaca s našeg područja, jer onda smo sigurni u podrijetlo i kvalitetu istoga.
Koliko dugo bi meso trebalo „odležati“ u marinadi? Imate li neki poseban recept za marinadu? Možete li nam ga odati?
Ako meso ispunjava sve preduvjete, što znači da je kvalitetno, svježe i provjerenog podrijetla, istome i ne mora prioritet biti marinada. No, kako i svi, tako i mi i tom segmentu pridajemo veliku pažnju, a što sve ide u nju najbolje ćete provjeriti ako nas posjetite na Bundeku za vrijeme trajanja 'Chill-Grill' festivala i isprobate neke od naših grill specijaliteta 'odležanih' u našoj marinadi!
Kada pripremate roštilj, koje meso najradije koristite i gdje ga nabavljate?
Kao što smo već i rekli ponajviše koristimo svinjetinu i piletinu! Junetinu koristimo u ćevapima i pljeskavicama. Kod mesa je bitno, pri kupnji prepoznati kvalitetu i nedostatke istog. Mi se trudimo nabavljati meso od sigurnih dobavljača, a jedan od njih, svakako je i partner festivala PIK VRBOVEC!
Biste li mogli jesti roštilj samo od povrća? Ili primjerice – soje?
Prije smo već spomenuli da smo skloniji tradicionalnim jelima, a u tradicionalnim jelima s roštilja ipak prevladava meso, zar ne?
Koji je najbolji komad mesa za roštilj?
Svaka vrsta ima svoje kvalitete, tako da je teško odabrati. Evo možda u ovoj priči spomenuti meso batka i zabatka, ako pričamo o piletini. U našoj restoranskoj ponudi svakodnevno nudimo niz kombinacija s tom vrstom mesa. Naši gosti obožavaju naše punjenje ražnjiće, otkošteni grill batak i slično. Tko se nije dovoljno posvetio tom komadu mesa, svakako neka isproba. Njegove mogućnosti su velike.
I za kraj, možete li nam dati neki savjet kako postati pravi majstor grilla?
Majstor grilla se ne postaje preko noći! Siguran sam da je većina naših kolega svoju ljubav prema roštilju stekla još u mladosti, prenesenu od svojih roditelja. Mi svoju svakako jesmo i isto se trudimo prenijeti na našu djecu. Kroz život mijenjaju se recepti, meso, lokacije i okusi, ali ljubav prema roštilju uvijek ostaje! Zato sve Vas koji volite roštilj, bilo kao iskusni grill majstori, bilo kao ljudi koji vole jesti dobar roštilj, dođite od petka 28. travnja, pa završno s prvim svibnjem na zagrebački Bundek i uživajte zajedno s nama u čarima koje roštilj pruža. Naravno bit će tu i odlične zabave, pive, muzike i popratnih stvari. Vidimo se na Chill & Grillu!
Specijalitete Špire probajte za prvomajski vikend na Bundeku!
Promo
Svih dana za vas kuhaju poznati chefovi David Skoko i Branko Ognjenović, kao i brojni drugi, a tijekom festivala (nakon petka, program traje svakoga dana od 12-24 sata) možete uživati u svim najboljim hrvatskim craft pivima, jelima popularnih zagrebačkih restorana, nagradnim natjecanjima za posjetitelje...
Promo
Naši chefovi će se natjecati u međusobnim dvobojima, a u show cooking nastupima pripremati će vam grill jela kakva dosada niste kušali!
Promo
Festival traje od 28.4 do 1.5 na Bundeku. Ulaz je besplatan, a sve detalje potražite na službenoj stranici Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola - www.chillgrill.hr
Promo
Uživajte u proljeću, dođite na Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola!
Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri Grad Zagreb PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi...