Ispričajte nam ukratko priču o Prvom Viškom Pivu
Prvo Viško Pivo je avantura petorice prijatelja: viškog vinara Damira Radice, producenata Nebojše Tarabe i Miodraga Sile i dvojice Norvežana Kjella Einara Karlsena i jednog od najboljih svjetskih pivara Kjetila Jikiuna. Iako smo još uvijek novi na našoj pivskoj sceni (na tržištu smo manje od godinu dana) već imamo svoje mjesto i prepoznatljiv brand.
Glavni razlog tome je naravno kvaliteta naših piva za što je najzaslužniji naš brewmaster Kjetil koji osim što kuha savršena piva, zbog svoje reputacije ima pristup najboljim sirovinama potrebnim za pivo. Trenutno pivo kuhamo u Norveškoj, ali se nadamo da bi krajem godine mogli započeti radove u prostoru kojeg smo na natječaju dobili od grada Visa. Prostor se nalazi u sklopu stare vojarne Samogor i sigurno smo da će obogatiti turističku ponudu otoka Visa, a i šire.
Koja sve piva proizvodite?
Trenutno imamo šest stilova: Pale Ale, Saison, Porter, Session IPA, Gose i Imperial Brown Ale, a cilj nam je stalno raditi na novim stilovima. Svaki od naših stilova ima svoju vjernu publiku, pa i kiselo slani Gose kojeg jedino mi imamo u Hrvatskoj.
Kakvo je vaše mišljenje o svjetskoj i hrvatskoj craft sceni?
Naša craft scena je izuzetno dinamična, stalno se otvaraju nove pivovare, izbacuju se novi stilovi. To znači da smo unatoč slabijoj kupovnoj moći ipak počeli paziti što pijemo. Valjda smo počeli primjenjivati onu dobru staro "pij malo al pij dobro" (smijeh). Mladi ljudi pogotovo, a koliko vidimo sve više i starih "lagerovaca" traži i nalazi svoj omiljeni craft. Mislimo kako je upravo ta potraga po bespućima pivske ponude najzabavniji dio craft scene. Lijepo je igrati se pivom (smijeh)!
Vesele li vas festivali poput Chill&Grilla?
Chill&Grill festival tako dođe kao igraonica. Mjesto na kojem se okupljaju ljudi koji vole fino jesti i dobro piti. Kada se tome pridoda dobra glazba i odlična lokacija nema nam druge nego da mislimo kako je Chill&Grill festival savršen.
Što ćete nam sve lijepo točiti?
Tko dođe do nas moći će probati naš čvrsti, hmeljni Pale Ale, osvježavajući, belgijski Saison, zavodljivo aromatičnu Session IPA-u i moćan čokoladni Porter.
S kojim pivima biste spojili koja jela s roštilja?
Mi smo zapravo pravo gastro pivo i uvijek preporučujemo da se naša piva piju uz dobru hranu. Pale Ale i IPA uz dobar burger, Saison uz piletinu i ribu, a Porter uz bilo koje crveno meso, ali i kao šećer na kraju - uz kolač od čokolade.
Zahvaljujemo Nebojši i Miodragu na razgovoru i pozivamo vas na njihova, kao i brojna druga domaća craft piva koja će se točiti krajem travnja na Chill & Grillu!
Promo
Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi...
Ne zaboravite, ulaz je besplatan, a sve detalje potražite na službenoj stranici Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola.