Najave 10. listopada 2017.

Sameljite svoje brašno u bio&bio

foto: bio&bio
gastro postao gastro.24sata.hr
U bio&bio trgovini u Radničkoj 49 otvorena je nova uslužna zona u kojoj će kupci na kamenim Klukas mlinovima moći samljeti svježe brašno i tako maksimalno iskoristiti nutrijente iz žitarica i mahunarki.

Listopad je mjesec kada se „vraćamo u kuhinju“, češće uključujemo pećnicu i uživamo u hrani. U bio&bio striktno paze da je ta hrana ekološkog porijekla, ali i cjelovita te redovito poručuju da bismo u prehranu trebali uvrstiti što više cjelovitih namirnica kako bismo maksimalno iskoristili njihovu vitalnu energiju.

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

Zrna žitarica, mahunarki i sjemenki čuvaju životnu energiju u sebi sve dok ih ne poželimo iskoristiti, a često ih koristimo u obliku brašna – za tjestenine, peciva i slastice.

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

„Zrno je prirodna konzerva i tisućama godina čuva hranjive i životne vrijednosti. Kada poželimo iskoristiti hranjive sastojke, zrno je potrebno otvoriti tako da ga usitnimo mljevenjem na mlinu ili ga propustimo kroz valjke i prešano zrno pretvorimo u pahuljice“, slikovito opisuje proces svježeg mljevenja Branko Šebalj, edukator i zaljubljenik u Klukas mlinove.

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

„Baš poput jabuke, i žitarica pretvorena u brašno oksidira, dolazi do razgradnje enzima, fermantacije masti i užegnuća. Da bi se to spriječilo, u procesu industrijskog mljevenja dodaju se aditivi kojima se povećava dugotrajnost proizvoda“, upozorava bio&bio savjetnica Denisa Krelja. „Zato je važno birati kvalitetne ekološke proizvode i, kad god možemo, sami samljeti brašno – onoliko koliko nam treba. Samo svježe samljeveno brašno sadrži različite vitamine, elemente u tragovima, minerale, visoko nezasićene masne kiseline, bjelančevine, aromatske tvari, što je za naše zdravlje prijeko potrebno.“

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

 

5 dobrih razloga za svježe mljevenje brašna

 

  1. Svježe mljevenim brašnom čuvamo hranjive sastojke zrna koji podliježu brzoj oksidaciji.
  2. Prirodnim kamenom za mljevenje uz nisku temperaturu, čuvamo punu nutritivnu vrijednost brašna.
  3. Podešavamo finoću mljevenja: fino ili oštro brašno, krupica, glatko brašno, mekinje, griz, palenta..
  4. Bezglutensko brašno – izrađeno od biranih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.
  5. Uvijek svježe brašno bez konzervansa i ostalih aditiva.

 

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

 

 

Koja brašna možemo samljeti?

U kućnim mlinovima Klukas možemo samljeti razne mahunarke i žitarice poput riže, pira, kukuruza, ječma, slanutka, leće, soje... Možemo svježe samljeti zrna kave, kao i neke sjemenke poput lana ili sezama. Donosimo nekoliko dobrih ideja.

PIR

Drevni nekompromitirani oblik pšenice, sa smanjenim udjelom glutena, koji možemo koristiti u svim receptima u kojima bismo uobičajeno koristili pšenično brašno. Nekoć su pir smatrali najzdravijom žitaricom koja tijelo opskrbljuje nizom potrebnih nutrijenata.

Namočite šalicu svježe mljevenog pira preko noći u dvije šalice vode. Ujutro dodajte suho voće i naribanu jabuku.

SLANUTAK

Slanutak je najčešće korištena mahunarka u svijetu, a uzgaja se i u nas. Sadrži 30% proteina i idealan je za sve koji izbjegavaju gluten jer se može upotrebljavati za izradu tjestenine, palačinki i raznih peciva.

Svježe mljeveno brašno slanutka pomiješajte s praškom za pecivo bez aluminija, sojinim napitkom i začinima po želji te ispecite proteinske palačinke.

MUNGO GRAH

Ovo je najprobavljivija mahunarka, čije klice često susrećemo u azijskoj kuhinji. U kombinaciji s rižom je idealan spoj jer osigurava sve aminokiseline. Pogoduje zdravlju jetre te je čest sastojak detoksikacijskih dijeta. Također su popularni stakleni rezanci od brašna mungo graha.

Sameljite mungo grah i dodajte varivima umjesto zgušnjivača.

INTEGRALNA RIŽA

Neutralnog okusa i fine strukture, svježe mljeveno brašno od riže ima niz primjena i visoku nutritivnu vrijednost. Delikatna zrna riže koriste se i za „čišćenje“ mlina nakon mljevenja drugih žitarica ili kave.

Najbolji bezglutenski keksići koje mogu jesti i djeca s prvim zubićima rade se s rižinim brašnom. Odlično je i za zgušnjavanje umaka.

 

Mlinovi za mljevenje ekoloških žitarica i mahunarki dostupni su u bio&bio trgovini u Radničkoj 49.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.