Listopad je mjesec kada se „vraćamo u kuhinju“, češće uključujemo pećnicu i uživamo u hrani. U bio&bio striktno paze da je ta hrana ekološkog porijekla, ali i cjelovita te redovito poručuju da bismo u prehranu trebali uvrstiti što više cjelovitih namirnica kako bismo maksimalno iskoristili njihovu vitalnu energiju.
Zrna žitarica, mahunarki i sjemenki čuvaju životnu energiju u sebi sve dok ih ne poželimo iskoristiti, a često ih koristimo u obliku brašna – za tjestenine, peciva i slastice.
„Zrno je prirodna konzerva i tisućama godina čuva hranjive i životne vrijednosti. Kada poželimo iskoristiti hranjive sastojke, zrno je potrebno otvoriti tako da ga usitnimo mljevenjem na mlinu ili ga propustimo kroz valjke i prešano zrno pretvorimo u pahuljice“, slikovito opisuje proces svježeg mljevenja Branko Šebalj, edukator i zaljubljenik u Klukas mlinove.
„Baš poput jabuke, i žitarica pretvorena u brašno oksidira, dolazi do razgradnje enzima, fermantacije masti i užegnuća. Da bi se to spriječilo, u procesu industrijskog mljevenja dodaju se aditivi kojima se povećava dugotrajnost proizvoda“, upozorava bio&bio savjetnica Denisa Krelja. „Zato je važno birati kvalitetne ekološke proizvode i, kad god možemo, sami samljeti brašno – onoliko koliko nam treba. Samo svježe samljeveno brašno sadrži različite vitamine, elemente u tragovima, minerale, visoko nezasićene masne kiseline, bjelančevine, aromatske tvari, što je za naše zdravlje prijeko potrebno.“
5 dobrih razloga za svježe mljevenje brašna
- Svježe mljevenim brašnom čuvamo hranjive sastojke zrna koji podliježu brzoj oksidaciji.
- Prirodnim kamenom za mljevenje uz nisku temperaturu, čuvamo punu nutritivnu vrijednost brašna.
- Podešavamo finoću mljevenja: fino ili oštro brašno, krupica, glatko brašno, mekinje, griz, palenta..
- Bezglutensko brašno – izrađeno od biranih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.
- Uvijek svježe brašno bez konzervansa i ostalih aditiva.
Koja brašna možemo samljeti?
U kućnim mlinovima Klukas možemo samljeti razne mahunarke i žitarice poput riže, pira, kukuruza, ječma, slanutka, leće, soje... Možemo svježe samljeti zrna kave, kao i neke sjemenke poput lana ili sezama. Donosimo nekoliko dobrih ideja.
PIR
Drevni nekompromitirani oblik pšenice, sa smanjenim udjelom glutena, koji možemo koristiti u svim receptima u kojima bismo uobičajeno koristili pšenično brašno. Nekoć su pir smatrali najzdravijom žitaricom koja tijelo opskrbljuje nizom potrebnih nutrijenata.
Namočite šalicu svježe mljevenog pira preko noći u dvije šalice vode. Ujutro dodajte suho voće i naribanu jabuku.
SLANUTAK
Slanutak je najčešće korištena mahunarka u svijetu, a uzgaja se i u nas. Sadrži 30% proteina i idealan je za sve koji izbjegavaju gluten jer se može upotrebljavati za izradu tjestenine, palačinki i raznih peciva.
Svježe mljeveno brašno slanutka pomiješajte s praškom za pecivo bez aluminija, sojinim napitkom i začinima po želji te ispecite proteinske palačinke.
MUNGO GRAH
Ovo je najprobavljivija mahunarka, čije klice često susrećemo u azijskoj kuhinji. U kombinaciji s rižom je idealan spoj jer osigurava sve aminokiseline. Pogoduje zdravlju jetre te je čest sastojak detoksikacijskih dijeta. Također su popularni stakleni rezanci od brašna mungo graha.
Sameljite mungo grah i dodajte varivima umjesto zgušnjivača.
INTEGRALNA RIŽA
Neutralnog okusa i fine strukture, svježe mljeveno brašno od riže ima niz primjena i visoku nutritivnu vrijednost. Delikatna zrna riže koriste se i za „čišćenje“ mlina nakon mljevenja drugih žitarica ili kave.
Najbolji bezglutenski keksići koje mogu jesti i djeca s prvim zubićima rade se s rižinim brašnom. Odlično je i za zgušnjavanje umaka.
Mlinovi za mljevenje ekoloških žitarica i mahunarki dostupni su u bio&bio trgovini u Radničkoj 49.