Najave 05. studenoga 2025.

Sanja i Stiv iz Taman chocolates predstavili nove proizvode od vrhunskog kakaa

taman chocolates, cacao puro
100% kakao amsa za topli napitak, odlično imperial stout pivo i liker od maceriranih ljuski kakaa novi su proizvodi nastali u suradnji s brendom TAMAN Artisan Chocolates
foto: Sanjin Kaštelan
Odličan topli napitak od 100% kakao mase, izvrsno imperial stout pivo i fenomenalan liker divni su proizvodi u kojima je vrhunski kakao glavna zvijezda

Kad gos Sanja Vladović i Stiv Kahlina iz brenda TAMAN Artisan Chocolates zovu na neki event to se ne odbija! Jer svi pozvani dobro znaju da će kušati neke divne, vrhunske stvari – kakao, čokolade…, ali i naučiti nešto novo, i da će se okupiti odlična ekipa koja voli guštati u finim stvarima. Bilo je tako i početkom ovog tjedna kada su me pozvali na predstavljanje svoje nove linije proizvoda Cacao Puro, fokusirane na proizvode od vrhunskog kakaa.

Linija Cacao Puro za sada uključuje Cacao Puro Essenza, prvi hrvatski topli napitak od 100% kakao mase kontroliranog podrijetla, te dva inovativna pića na bazi ljuski pečenog kakaa. Oba pića na tržište dolaze u ograničenim serijama, a nastala su kao rezultat suradnje s dva vrhunska zanatska proizvođača. Cacao Puro Spirit je alkoholni liker nastao u suradnji s destilerijom RUKE, a tu je i ograničeno izdanje craft piva Ransiki Temptation napravljenog u suradnji sa Zmajskom pivovarom.

taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Nenad lalić, Andrej Čapka, Luka Žuljević, Sanja Vladiović, Stiv Kahlina foto: Sanjin Kaštelan

taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Cacao Puro Essenza je 100% kakao masa za odličan topli napitak foto: Sanjin Kaštelan taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Odličan topli napitak od 100% kakao mase foto: Sanjin Kaštelan

100% kakao masa za savršen topli napitak

Stiv Kahlina i Sanja Vladović, osnivači TAMAN Artisan Chocolates, najnagrađivanije i najinovativnije hrvatske manufakture čokolada, i do sad su se isticali na tržištu po studioznom i beskompromisnom pristupu radu s čokoladom, a s novom linijom Cacao Puro svoj fokus su usmjerili isključivo na čisti kakao razvijajući proizvode koji slave pravu prirodu kakaa.

Njihova Cacao Puro Essenza je 100% kakao masa kontroliranog podrijetla za topli napitak - bez šećera, bez dodataka, bez kompromisa. U ovom odličnom proizvodu (kušala sam ga pomiješanog s vrućom vodom i bio je sjajan) ističe se prava priroda kakaa iz Indonezijske regije Ransiki čiji su uzgajivači 2023. godine nagrađeni zlatnom medaljom na prestižnom natjecanju Cacao of Excellence. Sanja nam je na predstavljanju otkrila kako ona ovaj napitak najradije pije ujutro, umjesto jutarnje kave i da joj on predstavlja najljepši početak dana.

taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Sanja Vladović foto: Sanjin Kaštelan

"Naš je cilj oduvijek bio uzdići čokoladu iznad slatke poslastice te stvoriti vezu između potrošača i izvorne namirnice - kakaa. Cacao Puro Essenza je više od toplog napitka - to je priča o podrijetlu, izvrsnosti i poštovanju prema baštini kakaa. Čisti, minimalno procesuiran, kakao nudi iskustvo vođeno terroirom koje će, nadamo se, postaviti novi standard za tople napitke od kakaa i čokolade na hrvatskoj sceni“, ispričala nam je Sanja Vladović.

taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Stiv Kahlina foto: Sanjin Kaštelan

Kako iskoristiti ljuske kakaa? Naravno, u pivu i žestici!

Osim 100% čistog kakaa za topli napitak, linija Cacao Puro donosi i još dva odlična proizvoda fokusirana na iskorištavanje ljuski kakaa. Kako su ljuske kakaa nusproizvod proizvodnje čokolade, time su napravili dodatni korak u smjeru održivijeg poslovanja iskorištavajući sve dijelove zrna kakaa.

"Za razliku od mnogih proizvođača koji toleriraju ostatke ljuski, mi dajemo prioritet potpunom uklanjanju, što neizbježno rezultira gubitkom dijela kakaa. To je dosta nesretna situacija s obzirom na to da koristimo isključivo vrhunski kakao.

Znajući da i same ljuske kakaa imaju vrijedna organoleptička svojstva, tražili smo održiv način kako kvalitetno iskoristiti ovaj nusproizvod. Rješenje smo našli u suradnjama s destilerijom RUKE i Zmajskom Pivovarom koji su svojim umijećem i kreativnošću izvukli i transformirali okuse iz ljuski kakaa, stvarajući nove, uzbudljive proizvode koji slave kakao, ali i zanatsku vještinu te stvaraju novu vrijednost", objasnio je Stiv Kahlina.

taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Luka Žuljević foto: Sanjin Kaštelan taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan foto: Sanjin Kaštelan

Odličan craft liker za dugo pijuckanje i guštanje

Prvi proizvod koji koristi ljuske kakaa je Cacao Puro Spirit, craft liker sa 33% alkohola, nastao u suradnji s destilerijom RUKE. Proizveden je dvostrukim destiliranjem macerata ljuski i dijelova zrna kakaa s Filipina, iz regije Davao, poznate po vrhunskom kakau.

Cacao Puro Spirit je bistro piće tamne jantarne boje sa složenom aromom pečenog kakaa, karamele i začina. Ovaj liker je vrlo sofisticiran i dobro uravnotežen, savršen za polagano pijuckanje i guštanje u dobrom društvu. Proizveden je u limitiranoj seriji od svega 260 boca dostupnih u slobodnoj maloprodaji.

"Na ovom likeru Sanja, Stiv i ja radili smo više od godinu dana. Cilj nam je bio iskoristiti ljusku zrna kakaa, koja od početka nije bila baš užitna – dovoljno je reći da je jedan od naših prototipa dobio nadimak 'monkey feet'. No, nismo odustajali. Istraživali smo različite sorte kakaa i usavršavali tehnike destilacije s ciljem stvaranja pića koji će uhvatiti iskonski „duh“ okusa i aroma kakaa u kojima svi toliko uživamo.

Nakon dvostruke maceracije i pažljive destilacije ljuski i dijelova kakaa, uspjeli smo dobiti destilat s predivnom aromom kakaa i karakteristikama vrhunske 80% čokolade. Ostalo je samo dodati minimalnu dozu šećera da bi ovo piće dobilo potrebnu ravnotežu i strastven karakter ozbiljnog likera“, objasnio je Luka Žuljević, osnivač destilerije RUKE.

taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Ransiki Temptation: odličan, moćan imperial stout iz Zmajske pivovare foto: Sanjin Kaštelan taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Predstavljanje u Workshopu foto: Sanjin Kaštelan

Moćan imperial stout

Craft pivo Ransiki Temptation treća je suradnja Zmajske pivovare i TAMAN Artisan chocolates. U njegovoj proizvodnji koristile su se ljuske i dijelovi zrna kakaa iz Indonezijske regije Ransiki, koje je korišteno i za izradu kakao mase Cacao Puro Essenza. Ovo pivo proizvedeno je u limitiranoj seriji od svega 900 limenki dostupnih u slobodnoj maloprodaji.

Ransiki Temptation je imperial stout, guste teksture sa čak 11% alkohola, s bogatom bazom kakaa i intenzivnim čokoladnim notama. Dugotrajan završetak s notama orašastih plodova i drvenastih tonova ostavlja snažan, sofisticiran dojam, čineći ovo pivo uistinu posebnim i nezaboravnim doživljajem.

taman chocolates, cacao puro | Author: Sanjin Kaštelan Ransiki Temptation i Taman čokolade su savršen spoj foto: Sanjin Kaštelan

"Veliki smo zaljubljenici u imperial stout i trudimo se svake godine izbaciti novu inačicu. Proizvodnja piva od 11% ABV je tehnički zahtjevna, od dizajniranja recepta, kuhanja piva pa do odležavanja.

Nakon fermentacije kreće odležavanje koje traje nekoliko mjeseci, a tijekom odležavanja svakih nekoliko tjedana treba uzorkovati pivo kako bi pratili razvoj okusa. Na kraju, kada smo zadovoljni pivom, ubacujemo kakaovac koji će zaokružiti cijelu priču i oplemeniti naš proizvod.

Osobno, jako me vesele ovakvi projekti. Volim surađivati sa Stivom, zanimljivo mi je zaviriti u svijet kakaovca i naučiti o njihovim procesima proizvodnje. Kakaovac koji dobijemo je uvijek vrhunske kvalitete i savršeno nadopunjuje naš proizvod“, rekao je Nenad Lalić, glavni pivar Zmajske pivovare.

Osim novih proizvoda iz linije Cacao Puro, TAMAN Artisan Chocolates će nastaviti sezonu uvodeći novosti kroz mjesečna izdanja malih specijaliteta i čokolada ograničenih serija koje su kreirane za poslovne partnere i inače nisu dostupne u slobodnoj prodaji, potvrđujući i tako svoje vodstvo u autorskom pristupu i originalnosti.

taman chocolates radionice Možda vas zanima... Znamo gdje možeš naučiti sve o čokoladi Najave Miksologija: sparivanje koktela i čokolada Možda vas zanima... Nauči kako spojiti čokoladu i koktel Najave

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.