Kamenice ili oštrige mesnate su školjke u kojima (najčešće sirovima) uživaju brojni poklonici morskih plodova i autentičnih morskih okusa. Najbolje su sredinom prema kraju ožujka, odnosno oko blagdana Sv. Josipa koji se obilježava 19. ožujka. tada su najmesnatije i najukusnije. Znaju to na Pelješcu, gdje se već godinama održavaju Dani malostonskih kamenica, ali i u Limskom kanalu u Istri, gdje su u nedjelju održani 3. Dani limskih oštriga.
Tijekom Dana limskih oštriga tamošnji su restorani, uz svježe kamenice, nudili atraktivna jela koja se pripremaju od tih delikatesnih školjki. A ove fine morske zalogaje pratila je i pokoja čašica svježe malvazije istarske, ali i odličnih lokalnih pjenušaca.
Svježe kamenice su žive, a mirišu na morske alge i ribu
Također, posjetitelji su mogli naučiti procjenjivati kvalitetu kamenica. Tako se doznalo da je svježa kamenica živa, punog tijela s dovoljno intervalvalne tekućine koja je bistra te prepoznatljive arome i okusa. Limska kamenica je, kako opisuju stručnjaci, bež-žućkaste boje i miriše na morske alge i ribu. Poput svake vrhunske kamenice, i ona limska je izuzetno bogata bjelančevinama, ugljikohidratima i vitaminima.
Kako je bilo na 3. Danu limskih oštriga pogledaj u našoj galeriji...