Najave 28. studenoga 2023.

Slavni chef Rasmus Munk pokrenuo Sporu, centar koji mijenja svijet gastronomije

Spora, Kopenhagen
Spora, Kopenhagen foto: SPORA
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef intrigantnog restorana Alchemist u Kopenhagenu je pokrenuo istraživački centar Spora koji okuplja vodeće ljude s područja gastronomije, znanosti, dizajne, umjetnosti, inženjerstva i biznisa. U fokusu će im u budućnosti biti dva područja – podizanje razine prerade nusproizvoda iz prehrambene industrije i razvoj ukusnih i raznolikih izvora proteina.

Od svog otvaranja 2019. godine kopenhaški restoran Alchemist, jedan od najintrigantnijih restorana na svijetu, surađivao je s vodećim sveučilištima, znanstvenicima i komercijalnim partnerima kako bi postigli savršenu sinergiju gastronomije, znanosti i kreativnosti u razvoju nove hrane i tehnologije. A sada je chef Alchemista, chef Rasmus Munk, otišao korak dalje, pokrenuvši Sporu, istraživački centar posvećen hrani u kojem su posvećeni inovaciji u gastronomiji te, na osnovi eksperimenata, kroz hranu žele pozitivno utjecati na živote milijuna ljudi.

 | Author: SPORA Spora, Kopenhagen foto: SPORA  | Author: SPORA Chef Rasmus Munk foto: SPORA

"Uhvatimo se zajedno kritičnih izazova kojima obiluje sadašnji sustav prehrane i promijenimo svijet kroz gastronomiju", poručuju iz Spore, koja se smatra prirodnim nastavkom Alchemista.

U projekt je početno uloženo milijun i pol eura, a Spori su se pridružili (spomenutom investicijom, iskustvom i znanjem) pioniri bioznanosti Claus Christiansen i Bente Christiansen.

"Ovdje smo odlučili dopustiti da potraga za slasnim okusima vodi tehnologiju, umjesto da bude obrnuto, i zato smatram da možemo igrati vodeću, pionirsku ulogu u razvoju hranjivih i održivih proizvoda koje ljudi mogu stalno iznova konzumirati, a to će predvoditi globalne promjene", poručio je Rasmus Munk, chef poznat po kreiranju jela koja se inače smatraju nejestivim, odnosno otpadom (leptiri s farme, meduze, janjeći mozak…). Njegov Alchemist trenutačno se nalazi na 5. mjestu liste The World's 50 Best Restaurants.

"Mi smo znanstvenici, poduzetnici i poslovni ljudi i prepoznajemo u ovom projektu istu motivaciju koja i nas pokreće. Čvrsto vjerujemo u poslovni model Spore, kao i u to da je Rasmus Munk prava osoba da sve skupa pokrene prema naprijed. Nadam se da će i naše iskustvo pomoći da ovaj projekt napreduje i postiže uspjehe", poručili su Bente i Claus Christiansen.

 | Author: SPORA Spora, Kopenhagen foto: SPORA  | Author: SPORA Spora, Kopenhagen - chef Rasmus Munk foto: SPORA

Tim Spore uistinu je multidisciplinaran te okuplja vodeće ljude s područja gastronomije, znanosti, dizajne, umjetnosti, inženjerstva i biznisa. Iako Spora funkcionira nezavisno od Alchemista, restoran ostaje njezin gastronomski partner, a ima i suvlasnički udio u centru.

"Jako sam sretan što mogu produbiti svoju suradnju s Rasmusom Munkom na polju inovacije i revolucije u prehrambenoj industriji. Jako sam uzbuđen da vidim koliko daleko može otići Spora u svojim ciljevima", poručio je većinski vlasnik Alchemista Lars Seier Christensen.

 

Chef Rasmus Munk Možda vas zanima... Slavni danski chef Rasmus Munk u Rovinju će pričati o aktualnoj temi - održivosti Najave

 

Spora će se nalaziti u Refshaleøenu u Kopenhagenu, a u svojim 1000 kvadrata imat će istraživačke kuhinje, mikrobiološke laboratorije i bogato opremljeni 3D dizajnerski studio. Glavni fokus Spore u budućnosti bit će dva područja – podizanje razine prerade nusproizvoda iz prehrambene industrije i razvoj ukusnih i raznolikih izvora proteina.

 | Author: SPORA Chef Rasmus Munk foto: SPORA

"Spora će nam omogućiti da slijedimo svoje najluđe snove unutar znanstvenog i gastronomskog istraživanja – od dizajniranja zvučne pozadine za restoran do korištenja ultrazvuka za izvlačenje okusa iz hrane. Istraživat ćemo potencijal 3D printanja hrane, analizirati senzoričke doživljaje i istraživati utjecaj najnovije gastro-tehnologije. U posljednjih nekoliko godina intenzivno smo radili na razvoju vizije i poslovnog plana za Sporu, i jedva čekam da počnem koristiti svoje znanje i vještine te ambiciju kako bih postigao dublji utjecaj u svijetu", zaključio je chef Rasmus Munk.

 | Author: SPORA Spora, Kopenhagen foto: SPORA  | Author: SPORA Spora, Kopenhagen foto: SPORA

 | Author: SPORA Spora, Kopenhagen foto: SPORA

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.