Najave 31. siječnja 2023.

SOL Mate Jankovića na Valentinovo predstavlja novi koncept, znamo i meni

Mate Janković
Mate Janković osmislio je novi koncept za svoj SOL tapas na hrvatski, a predstavlja ga večerom na Valentinovo foto: Sandra Šimunović/PIXSELL, Facebook @Mate Janković
gastro postao gastro.24sata.hr
Na Valentinovo će SOL Mate Jankovića proslaviti prvi rođendan uz neke omiljene tapase, koji su obilježili prvu godinu rada ovog lokala

Kako smo nedavno i pisali, SOL tapas na hrvatski Mate Jankovića uskoro slavi svoj prvi rođendan. Iza njih je iznimno uspješna godina u kojoj se koncept koji je osmislio poznati chef pokazao kao vrlo uspješan. Mate je nedavno najavio i promjene u ponudi, odnosno konceptu, no zna se čega se neće odreći – autohtonih namirnica i originalnih jela koja predstavljaju novu interpretaciju naše gastronomske tradicije. Rođendan će proslaviti uz goste, na posebnoj večeri za Valentinovo (to je i dan kada je prije godinu dana Sol imao otvorenje!) na kojoj će uživati svi zaljubljenici u odličnu hranu.

"Bliži se datum jako blizak srcu mom... Otvorenje, predstavljanje novog koncepta našim gostima, preseljenje na novu lokaciju, osmišljavanje novih menija te mnoštvo izazova koji su iza nas, ali i oni koji nas tek čekaju su samo djelić svega što nam je obilježilo prošlu godinu. Zato na ovo Valentinovo 14. veljače, osim Dana zaljubljenih, obilježavamo prvu godišnjicu SOL tapas bara! Rezervirajte mjesto na vrijeme, povedite sebi dragu osobu – prijatelja, djevojku, majku… i pridružite nam se u slavlju! “, poručio je Mate na svom Facebooku.

Za ovu prigodu Mate i njegov tim pripremili su poseban meni sastavljen od nekih klasika koje SOL na meniju ima od početka. Kreće s dobro nam znanim profiterolima, tatarskim biftekom od simentalskog goveda te prešanim dimljenim buncekom s pireom od graha i bučinim ulje, a večer će nastaviti uz poširani riblji file, usoljenu koricu limuna i pire od confita češnjaka; lički krumpir, teleći tartar, kremu od sira i kadulju te omiljenu pašticadu u njoku.

 

Chef Mate Janković Možda vas zanima... SOL Mate Jankovića slavi prvi rođendan Najave

 

Nakon toga na stol stiže selekcija sireva s otoka Paga, a za desert poslužit će kolač od tostiranog lješnjaka, mini kremšnite te MeđimOreo, Matinu odličnu interpretaciju međimurske gibanice o kojoj se puno pisalo prije godinu dana kada je SOL otvorio svoja vrata.

Od početka SOL se isticao ne samo po tapasima koji su interpretacija tradicionalnih hrvatskih jela, već i po odabiru vrhunskih domaćih lokalnih namirnica te po ponudi hrvatskih pića – pjenušaca, vina, rakija… što je publika prepoznala. S novim konceptom koji kreće uskoro SOL tapas na hrvatski, smješten u prostoru kavane Johann Franck, cijeli dan će nuditi odličnu hranu, a ponuda će se razlikovati ovisno o dobu dana, što je Mate nedavno i najavio.

 | Author: Instagram @sol_tapaszagreb Na meniju valentinovske večere naći će se neki omiljeni klasici foto: Instagram @sol_tapaszagreb

“Vraćamo doručak, uz nekoliko dodataka, te ćemo ga servirati svaki dan osim nedjelje od 8 do 11 sati. Za ručak se događa prava promjena. Otvaramo SOL bistro na hrvatski koji će raditi svaki dan osim nedjelje od 11 do 16 sati. U ponudi će imati 10-ak jela koja će se svaki tjedan mijenjati. Koristit ćemo samo hrvatske namirnice i s njima kuhati bistro klasike naslonjene na našu tradiciju.

Poseban naglasak stavljamo na subotnji ručak gdje ćemo u ponudi imati još jela. Želim kreativno mjesto koje za normalne novce nudi fin i brz ručak. Popodne otvaramo SOL tapas na hrvatski koji će raditi od 16 sati do ponoći, svaki dan osim nedjelje. O konceptu se manje više sve zna. Meni se mijenja jednom mjesečno, a inspiracija je bila i ostaje Hrvatska”, objasnio je Mate. Uz navedenu ponudu, čitav dan SOL će nuditi sendviče, tost, sireve, nareske i slično.

Chef Mate Janković | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Chef Mate Janković osvrnuo se na prvu godinu rada svog lokala SOL tapas na hrvatski foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Na večeri za Valentinovo odličnu hranu pratit će nastup mladog glazbenika Davida Temelkova. Početak večere je u 20 sati, a ulaznice su dostupne na entrio.hr. Informacije i rezervacije na mobitel +385 95 863 1777. Cijena je 47 eura.

Za one nestrpljive da kušaju nova Matina jela donosimo recept za njegov klasik - profiterole s mariniranom pastrvom, dimljenim vrhnjem i ikrom pastrve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOL (@sol_tapaszagreb)

 

SOL profiteroli s mariniranom pastrvom

(za 12 porcija)

Sastojci - za profiterole:

  • 250 ml vode
  • 130 g maslaca
  • 140 g brašna
  • 250 g jaja

Sastojci - za pastrvu:

  • 500 g filetirane pastrve
  • 250 g šećera
  • 250 g soli

Sastojci - za dimljeno vrhnje s hrenom:

  • 300 g domaćeg kiselog vrhnja
  • 300 g sijena
  • sol, papar
  • 2 žlice naribanog hrena

Postupak:

  1. Zakuhaj vodu s maslacem. Kada se maslac otopi, dodaj brašno i dobro izmiješaj. Makni s vatre i polako dodaj tučena jaja.
  2. Stavi smjesu u slastičarsku špricu i našpricaj u kalupe ili na masni papir. Stavi peći na 160 stupnjeva 20 minuta i još 10 minuta na 170 stupnjeva. Ohladi.
  3. Pomiješaj sol i šećer i posipaj po filetima pastrve. Ostavi 4 sata u hladnjaku i isperi te tanko nareži.
  4. U posudu s poklopcem stavi sijeno. U drugu metalnu posudu pokraj sijena stavi domaće vrhnje s hrenom, soli i paprom.
  5. Zapali sijeno i poklopi posudu. Nakon nekoliko minuta ponovi postupak i promiješaj vrhnje svaki put. Napravi to 5-6 puta, ovisno o tome koliko dimljeno vrhnje želiš.
  6. Profiterole napuni dimljenim vrhnjem s hrenom. Na profiterol stavi tanko rezanu krišku pastrve, dimljeno vrhnje i ikru pastrve.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOL (@sol_tapaszagreb)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.