Zelene ili crne, svježe ili ukiseljene. Marinirane ili u umaku, uz ribu ili u salati. masline su svakako jedno od omiljenih mediteranskih plodova. Tako svestrane, odlično se snalaze kako u predjelima tako i u glavnim jelima, a maslinovo ulje nije nam strano čak ni u desertima.
Najprije valja spomenuti kako postoje zelene i crne masline. Dolaze s istog drveta, a najveća razlika između te dvije boje jest da se crne masline ostavljaju i do nekoliko mjeseci duže na stablu dok se zelene beru nešto ranije, dok još nisu u potpunosti zrele. Bez obzira na boju, masline se smatraju odličnim izvorom vitamina pa ih je stoga još lakše obožavati.
Sjajno se slažu uz piletinu, ribu, u umacima i salatama. Od njih se radi ukusna tapenada, namaz od maslina, kapara i inućuna, a možete ih ubaciti i u peciva, kruh, pogače i druge delicije s dozom okusa mediterana. S druge strane, divna je kombinacija maslina i dobrog zrelijeg, bijelog vina.
Maslinovo ulje, to tekuće zlato dobiveno od omiljenih maslina, također je neizostavan dodatak neodoljivim jelima Mediterana. Od divnog začina svakoj salati ili siru, preko ubacivanja u rižota, tjestenine, pa sve do čokoladnih i voćnih torta s tek ponekom, blagom notom maslinovog ulja. Ono zbilja može sve to. Dodajte ga piletini, ribi, različitim umacima, a onom pravom, domaćem i svježem, tek krišku finog kruha uz neizostavno toćanje.
Nema razloga da se i ove jeseni ne upustite u uživanje u najdražim plodovima. Zavirite u menije naših poznatih restorana pa u njima pronađite svoja omiljena jela ili isprobajte neke sasvim nove kombinacije. Posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!