Najave 16. studenoga 2016.

Mediteranska kraljica: Maslina i maslinovo ulje

foto: thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Masline se slažu uz gotovo svako jelo dok kvalitetno maslinovo ulje vrlo lako može postati baza najfinijim jelima ili ih upotpuniti do savršenstva.

Zelene ili crne, svježe ili ukiseljene. Marinirane ili u umaku, uz ribu ili u salati. masline su svakako jedno od omiljenih mediteranskih plodova. Tako svestrane, odlično se snalaze kako u predjelima tako i u glavnim jelima, a maslinovo ulje nije nam strano čak ni u desertima.

Najprije valja spomenuti kako postoje zelene i crne masline. Dolaze s istog drveta, a najveća razlika između te dvije boje jest da se crne masline ostavljaju i do nekoliko mjeseci duže na stablu dok se zelene beru nešto ranije, dok još nisu u potpunosti zrele. Bez obzira na boju, masline se smatraju odličnim izvorom vitamina pa ih je stoga još lakše obožavati.

Sjajno se slažu uz piletinu, ribu, u umacima i salatama. Od njih se radi ukusna tapenada, namaz od maslina, kapara i inućuna, a možete ih ubaciti i u peciva, kruh, pogače i druge delicije s dozom okusa mediterana. S druge strane, divna je kombinacija maslina i dobrog zrelijeg, bijelog vina.

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Maslinovo ulje, to tekuće zlato dobiveno od omiljenih maslina, također je neizostavan dodatak neodoljivim jelima Mediterana. Od divnog začina svakoj salati ili siru, preko ubacivanja u rižota, tjestenine, pa sve do čokoladnih i voćnih torta s tek ponekom, blagom notom maslinovog ulja. Ono zbilja može sve to. Dodajte ga piletini, ribi, različitim umacima, a onom pravom, domaćem i svježem, tek krišku finog kruha uz neizostavno toćanje.

Nema razloga da se i ove jeseni ne upustite u uživanje u najdražim plodovima. Zavirite u menije naših poznatih restorana pa u njima pronađite svoja omiljena jela ili isprobajte neke sasvim nove kombinacije. Posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.