Najave 10. svibnja 2018.

Svjetski poznati chefovi po prvi put dolaze u Vukovar!

foto: Duško Marušić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon Pule, na redu je Vukovar! Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom organizira radionice i predavanja osmišljene s ciljem pružanja vrhunskog edukativnog sadržaja i informacija o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije.

Na poziv Hrvatske turističke zajednice u sklopu projekta Hrvatska 365 Gourmet, nakon prve radionice u Puli, veliki će svjetski znalci i u Vukovaru 15. svibnja pokazati koji su novi trendovi u svjetskoj gastronomiji, kakav je značaj lokalne kuhinja kao visoke gastronomije, što je moderno slastičarstvo, kako sljubljivati hranu i vino...

Također, polaznike predavanja će naučiti kako se promovirati i unaprijediti poslovanje restorana, kako održati zvjezdani status u kuharskom poslu te što su, kako doći do njih i što uopće znače Michelinove zvjezdice.

 

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL

Tako vas 15. svibnja očekuju vrsni predavači, chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, vrhunski sommelieri, svjetski wine&gourmet stručnjaci sa sljedećim temama:

• Chef Lionel Levy: „Inovacija u tradicionalnim receptima”
• Chef Frank Renimel „Ljubav prema gastronomiji”
• Chef slastičar Clement Higgins „Majstori slatkiša”
• Brand stručnjak Elena Schipani: „Kako upravljati brandom”
• Sommelier Mira Šemić: „Sljubljivanje hrane i poznatih hrvatskih vina”


Chef Lionel Levy - 1 Michelin *
S pravom poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, Lionel Levy izučio je zanat od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea. Nakon preseljenja u Marseille 1999. godine, taj grad postao je njegov novi dom gdje je stekao majstorstvo u domaćoj kuhinji, zbog čega je i postao nositeljem Michelinovih zvjezdica od 2005. godine. U hotelu Inter Continental Marseille – Hotel Dieu, Lionel Levy nadgleda sve kulinarske poslove: bar i dva potpuno različita restorana. Chef Levy ističe kako zazire od suvremenosti, jer je moguće da drugi dan više ne bude u modi. Preferira da se njegovu kuhinju vidi kao autentičnu i usmjerenu prema čistom užitku. Samo je tako moguće ponuditi istinski gourmet doživljaj.

Chef Frank Renimel 1 Michelin *
Djetinjstvo na jugu Francuske i bogatstvo okcitanskog terroirea utjecali su na njegovu ljubav prema gastronomiji. Učio je od najboljih francuskih chefova: braće Pourcel, Gérarda Garriguesa u Toulouseu i Dominiquea Toulousyja, koji mu postaje pravi mentor i u njemu budi istinsku kreativnost. U restoranu Relais de Pigasse pronalazi inspiraciju potrebnu za dobivanje prve Michelinove zvjezdice koja mu je dodijeljena 2003., kada mu je bilo samo 28 godina. Sa suprugom Isabelle 2007. otvara prvi restoran En Marge u Toulouseu. U punom zaletu, chef Renimel 2008. godine potvrđuje osvojenu Michelinovu zvjezdicu, 2011. okrunjen je trećom Gault&Millau zvjezdicom tokom, a 2011. gastronomski vodič Gault&Millau proglašava ga „Velikim chefom sutrašnjice“!

 | Author: Photo credit: Hôtel Restaurant En Marge foto: Photo credit: Hôtel Restaurant En Marge


Chef slastičar Clement Higgins
Vlasnik i slastičar slastičarne Bricoleurs de Douceurs u Marseilleu, iako je završio pravni fakultet strast prema slasticama odvela ga je u svijet slastičarstva. Radio je kao slastičar u slastičarni Saint-Victor kod majstora Gregoryja Mandonata, u restoranu Les Gamins i slastičarnama diljem svijeta. Svoju slastičarnu Bricoleurs de Douceurs u Marseilleu otvara 2014. sa partnericom Aurelie. Autorski desert s kojim se proslavio je „ La tarte mojito” inspiriran putovanjem u Indoneziju.


 | Author: Photo Credit: Jean Philippe Garabedian foto: Photo Credit: Jean Philippe Garabedian

Sommelierka Mira Šemić
Ugledna sommelierka, tijekom dugogodišnje karijere obišla je sve vodeće vinske regije svijeta. Završila je 4. stupanj i diplomirala na WSET-u (Wine and Spirit Educational Trust), jednom od najpoznatijih međunarodnih vinskih programa sa sjedištem u Londonu. 2017.godine u austrijskom Rustu dobila je titulu Winekademiker, te tako postala prva žena u regiji s navedenom titulom. Vodi i organizira "Malu vinsku školu" u Ljubljani. Organizira i vodi brojne radionice i edukacije širom svijeta, te je stručni suradnik slovenskih novina "Pet zvezdic" i "Slovenske novice". Radi kao konzultant i savjetnik za ugostiteljske objekte kojima pruža pomoć pri sastavljanju vinskih karti, spajanju vina s ponudom hrane, kao i edukacije osoblja.

Brand manager Elena Schipani
Nakon diplome Ekonomskog fakulteta, nastavila obrazovanje te 2012. upisuje Kultura hrane i pića na sveučilištu Cà Foscari u Veneciji, a nakon završetka Master programa počinje raditi na promociji talijanske hrane i pića. Ujedno je i AIS sommelier (AIS-talijanska udruga sommeliera) te ambasador talijanske hrane. Radi kao menadžer hrane i pića te pomaže tvrtkama u razvoju projekata te stvaranju i promociji brendova. Trenutno surađuje s tvrtkama Dimensione Carne, Bottega spa te sa sveučilištem Cà Foscari. Ljubitelj je društvenih mreža te sudjeluje u projektima i kao menadžer društvenih mreža te sudjeluje u društvenom projektu #tiraccontoilvino.

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL
 

„Kada svjetski poznati chefovi s Michelinovom zvjezdicom i bogatim međunarodnim iskustvom potvrđuju kvalitetu i resursno bogatstvo hrvatske gastronomije, onda to za nas predstavlja dodatnu motivaciju u još snažnijem pozicioniranju i razvijanju hrvatske eno-gastronomske scene u funkciji turizma. Drago mi je da su Lionel i Marcello, dva vrhunska chefa, održali odlična predavanja u Puli i prenijeli svoja znanja i iskustva na hrvatske chefove koji imaju ključnu ulogu u prezentaciji naših specijaliteta gostima koji nam dolaze iz cijeloga svijeta. Upravo nam naša raznovrsnost i kvaliteta garantira puno uspjeha u budućnosti kada je u pitanju ovaj oblik turizma“, rekao je nakon predavanja u Puli gospodin Kristjan Staničić, direktor HTZ-a te pozvao na novu radionicu.  

Dođite u Vukovar u kongresnu dvoranu hotela Lav II 15. svibnja u 9 ujutro, i uživajte svim čulima!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.