Najave 01. veljače 2017.

Tko kaže da je neobrana!?

maslinovo
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
U Zagrebu će se, 4. i 5. veljače 2017. godine, održati 2. Festival maslina...

Najvažniji cilj ove izložbe u Kongresnom centru Zagrebačkog Velesajma je približiti građanima Grada Zagreba maslinu i proizvode od masline kroz prodajnu izložbu na kojoj će se predstaviti pojedinačni maslinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima, predavanja poznatih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja, kušaonice ulja (vođena degustacija) pod vodstvom certificiranih stručnjaka koja omogućuje prepoznavanje i razlikovanje dobrih od loših ulja, kreativne radionice za izradu krema od maslinova ulja, gastro program te program za djecu.

masline | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Okupit će se maslinari iz cijele Hrvatske, kako profesionalci tako i rekreativci-amateri, koji će predstaviti svoje proizvode zagrebačkoj publici i potaknuti razmjenu znanja i iskustava kroz predavanja, rasprave i druženje. Pripremljena su stručna i zanimljiva predavanja zasnovana na najnovijim saznanjima o postizanju optimalne kvalitete proizvoda (važni koraci u masliniku, berbi, preradi i čuvanju ulja) i metodama provjere kakvoće. Predavanja su osmišljena uz svesrdnu pomoć suorganizatora manifestacije - Savjetodavne službe

Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati ocjenjivačkog žirija za 140 pristiglih uzoraka maslinova ulja. Kemijsku analizu ulja je proveo Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, a senzorsku analizu certificirani članovi Udruge senzorskih analitičara „Olea“, Šibenik. Također je organiziran i EU kutak gdje će zainteresirani moći dobiti informacije o poticajima i financiranju iz fondova Europske unije. Predstavljeni će biti i proizvodi i alati za maslinarstvo

I ove godine se nastavlja s vrijednom akcijom u suradnji sa Zakladom „Ana Rukavina“ koja će za vrijeme trajanja Festivala održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Pozivamo sve posjetitelje i maslinare da se kratko zaustave uz štand Zaklade, i upoznaju s njenim radom te one starosti između 18 i 40 godina da se upišu u Registar te tako pomognu oboljelima diljem svijeta da nađu svog podudarnog darivatelja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.