Najave 29. listopada 2025.

Turistička zajednica grada Zagreba predstavila novu platformu Delicious Zagreb i nove projekte vezane uz zagrebačku gastronomiju

Predstavljen projekt "Svi okusi Zagreba"
28.10.2025., Zagreb - Na konferenciji za medije u resotranu Tac predstavljen je projekt "Svi okusi Zagreba", projekt koji aktivno pozicionira zagrebacku gastronomiju kao vazan segment turisticke ponude i identiteta glavnog grada. Ana Ugarkovic, chef i vlasnik restorana Pelegrini Rudolf Stefan, predsjednik Udruzenja ugostitelja Zagreba Franz Letica, direktorica Turisticke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, britanski autor i bloger Paul Bradbury, Vesna Miletic Photo: Marko Prpic/PIXSELL
foto: Marko Prpic/PIXSELL
Svi okusi Zagreba: Turistička zajednica grada Zagreba predstavila platformu Delicious Zagreb i razne projekte i partnerska vezana uz lokalnu, zagrebačku gastronomiju

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) predstavila je aktualne projekte i inicijative kojima aktivno pozicionira zagrebačku gastronomiju kao važan segment turističke ponude i identiteta glavnog grada.

Naime, globalni trendovi pokazuju sve veći značaj kulinarskih iskustava – u godišnjem izvještaju mreže putničkih agencija Virtuoso, putovanja posvećena hrani, vinu i vrhunskim pićima spadaju među najtraženija iskustva, što potvrđuje važnost gastronomije za odabir destinacije, a prema podacima UN Tourism, turisti u prosjeku troše do 30 % svog budžeta na hranu i piće, čime gastronomija postaje važan faktor prepoznatljivosti i motiv dolaska u destinaciju.

Delicious Zagreb | Author: TZGZ Delicious Zagreb foto: TZGZ Predstavljen projekt "Svi okusi Zagreba" | Author: Marko Prpic/PIXSELL Predstavljen projekt "Svi okusi Zagreba" foto: Marko Prpic/PIXSELL

Većinu turista zanima lokalna kuhinja

Govoreći o strateškoj važnosti gastronomije u razvoju turističke ponude grada, direktorica TZGZ Martina Bienenfeld istaknula je kako ona zauzima istaknuto mjesto u promociji Zagreba kao atraktivne i cjelovite destinacije.

"Prema podacima World Food Travel Association (WFTA), 53% putnika na odmoru aktivno traži gastronomska iskustva, dok 81% međunarodnih turista želi istraživati lokalnu kuhinju, što pokazuje koliko gastronomija utječe na izbor destinacije.

U skladu s tim trendovima, Zagreb razvija prepoznatljivu i raznoliku gastronomsku scenu koja spaja autentične lokalne okuse sa suvremenim međunarodnim utjecajima. Uvažavajući globalne trendove i lokalne posebnosti  u gastronomiji, TZGZ strateški usmjerava svoje aktivnosti prema jačanju prepoznatljivosti grada te, kroz partnerstva i projekte poput platforme Delicious Zagreb, nastoji dodatno istaknuti bogatstvo zagrebačke kulinarske ponude i potaknuti inovativnost, profesionalnost i održivi razvoj unutar lokalne zajednice", rekla je Martina Bienenfeld.

Predstavljen projekt "Svi okusi Zagreba" | Author: Marko Prpic/PIXSELL Martina Bienenfeld foto: Marko Prpic/PIXSELL Predstavljen projekt "Svi okusi Zagreba" | Author: Marko Prpic/PIXSELL Predstavljen projekt "Svi okusi Zagreba" foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zagrebačka gastronomija doživljava snažan uzlet

"Zagrebačka gastronomija posljednjih godina doživljava snažan uzlet – spoj tradicije, inovacije i osobnog pristupa svakog ugostitelja stvara jedinstven doživljaj za naše goste. Upravo zato vjerujem da zajedničkim radom, razmjenom znanja i stalnim ulaganjem u kvalitetu možemo dodatno ojačati reputaciju Zagreba kao destinacije koja se pamti po okusu i doživljaju.

Suradnja između ugostitelja, turističke zajednice i kreativnih profesionalaca ne znači samo promociju, nego i stvaranje zajedničke vizije – vizije grada koji živi od svojih ljudi, svoje hrane i svoje kulture. Hvala TZGZ-u što prepoznaje važnost te sinergije i daje prostor da se glas struke čuje i uvažava", kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica, naglasivši važnost zajedničkog djelovanja struke i turističkih institucija.

Predstavljen projekt "Svi okusi Zagreba" | Author: Marko Prpic/PIXSELL Vesna Miletić foto: Marko Prpic/PIXSELL Delicious Zagreb | Author: TZGZ Delicious Zagreb foto: TZGZ

Delicious Zagreb uz blog i recepte Vesne Miletić i serijal Ane Ugarković

Chef Rudolf Štefan, vlasnik šibenskog restorana Pelegrini (jedna Michelinova zvjezdica), predstavio je projekt Delicious Zagreb - digitalnu platformu koja donosi pregled zagrebačkih restorana, barova, vinara, slastičara i proizvođača autentičnih proizvoda. Kroz preporuke, tematske rute i priče o lokalnim namirnicama, Delicious Zagreb nudi vodič kroz okuse koji oblikuju suvremenu zagrebačku gastronomsku scenu. Za one koji se žele okušati u pripremi jela, tu su i recepti poznate chefice Vesne Miletić.

Predstavljen je i novi gastronomski serijal "Ana kuha, Zagreb voli” poznate chefice Ane Ugarković. U serijalu Ana istražuje lokalne namirnice, tradicijske recepte i suvremene interpretacije zagrebačke kuhinje, ističući svoje omiljene zagrebačke lokacije

"Zagreb ima poseban gastronomski identitet – spoj tradicije, sezonalnosti i urbane energije. Kroz ovaj serijal željela sam pokazati da zagrebačka kuhinja nije samo ono što se poslužuje u tanjuru, nego i priče o ljudima, mjestima i emocijama koje stoje iza svakog zalogaja", poručila je Ana Ugarković.

Na ovom projektu TZGZ surađuje i s Britancem sa zagrebačkom adresom Paulom Bradburyjem, koji kroz svoje video priče upoznaje međunarodnu publiku s autentičnim okusima i jedinstvenim doživljajima zagrebačke gastronomske scene.

michelin masterclass, ManO2 | Author: Press Michelin masterclass u restoranu ManO2 foto: Press

Vrhunski masterclassovi za zagrebačke chefove

Osim platforme i digitalnih sadržaja, TZGZ kontinuirano razvija i praktične edukacije za profesionalce u gastronomiji. U sklopu toga, u ponedjeljak, 27. listopada, u restoranu ManO2 održana je treća po redu Michelin Masterclass radionica za zagrebačke chefove, pod vodstvom chefa Alaina Weissgerbera iz austrijskog restorana Taubenkobel, nositelja dvije Michelinove zvjezdice.

michelin masterclass Možda vas zanima... Zagrebački chefovi sudjelovali na masterclassu chefa sa dvije Michelinove zvjezdice Najave

"U Hrvatskoj se jede izvrsno - sjajni kuhari rade s domaćim proizvodima, cijeneći raznolikost namirnica i kuhinja. Njihov pristup temelji se na jednostavnosti i poštovanju sastojaka", poručio je chef Weissgerber.

Na radionici je sudjelovalo 11 chefova i sous-chefova iz 8 restorana: Balon, Dubravkin put, Gallo, Izakaya, Le Bistro Esplanade, Pod Zidom Bistro, Tač i Zinfandel’s. Podsjećamo da je prva Masterclass radionica globalnog gastro vodiča Michelin izvan Francuske – održana 2023. u Zagrebu – bila prva takve vrste u svijetu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.