U povodu obilježavanja 100 godina zagrebačkog hotela Esplanade u utorak, 10. lipnja, održat će se svečana večera u fine dining restoranu Zinfandel's. Tom prigodom gastronomska udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska dovodi u Zagreb Jamesa Knappetta, chefa cijenjenoga londonskog restorana Kitchen Table koji ima dvije Michelinove zvjezdice.
Tko je chef James Knappett?
James Knappett jedan je od najinspirativnijih chefova današnjice i suvlasnik uglednoga londonskog restorana Kitchen Table. Njegova kulinarska karijera uključuje suradnje s legendama kao što su slavni chefovi Ferran Adrià (elBulli), Rene Redzepi (Noma) i Thomas Keller (Per Se).
James Knappett, Kitchen Table Restaurant
James Knappett, Kitchen Table Restaurant
James Knappett odrastao je u obitelji koja je vodila pubove, ali kao dječak sanjao je da postane policajac. Tek kad je tijekom školske prakse završio u hotelskoj kuhinji, počeo je ozbiljno razmišljati o karijeri kuhara. Ta praksa pokazala se ključnom – potpuno ga je osvojila i ubrzo je upisao ugostiteljsku školu.
U početku je radio povremeno u lokalnom talijanskom restoranu, stječući prva kuharska iskustva. Sve se promijenilo nakon što je pogledao dokumentarni serijal "Boiling Point" o chefu Gordonu Ramsayju - serija ga je toliko inspirirala da je odlučio potražiti Ramsayja na jednom sajmu hrane. Susret je rezultirao njegovim prvim poslom u restoranu Restaurant Gordon Ramsay. Kako sam kaže, bio je to vrlo zahtjevan i intenzivan uvod u svijet Michelinovih kuhinja. Nakon šest mjeseci odlučio je otići i preseliti se u Cornwall, gdje je proveo tri godine učeći od Ricka Steina, jednog od najcjenjenijih britanskih chefova specijaliziranih za ribu i morske plodove.
Knappett je poznat i strastveni mentor brojnim mladim kuharima i snažan zagovornik održivoga pristupa gastronomiji. Njegov rad donosi spoj vrhunskoga umijeća, znanja i autentičnosti, zbog čega uživa velik ugled među kolegama i publikom.
"Glavna je misao svakoga jela i kuhanja sezonalnost. Ljudi sada o tome govore kao o novome trendu, ali mi to radimo od prvoga dana. Ne razumijem zašto to nije prirodno", rekao je chef Knappett u intervjuu za The Independent.
James Knappett, Kitchen Table Restaurant
James Knappett, Kitchen Table Restaurant
Što će se jesti i piti u Zinfandel'su?
Gala večer u restoranu Zinfandel's započinje dobrodošlicom u 18 sati uz pjenušac Jagunić, nakon čega slijedi početak svečane večere. Svečana večera u osam sljedova s potpisom chefa James Knappetta bit će uparena vinima hrvatskih vinara (Jagunić, Stina, Braje, Markus, Benvenuti, Matošević, Krauthaker) i vinom vinarije Knebu iz Tomislavgrada.
Sva vina pomno je odabrao jedan od najboljih hrvatskih sommeliera, Mario Bednjanac. Mario je head sommelier restorana Gymkhana iz Londona koji od prošle godine ponosno nosi drugu Michelinovu zvjezdicu.
Restoran Zinfandel's hotela esplanade
Donosimo i kompletan meni:
- Kamenica - japanski peršin, list kamenice, kiseljak, jalapeno
- Piletina - ružmarin, mascarpone, slanina
- Jakobova kapica - kavijar, krema, orah, lješnjak
- Jastog - curry, mango, kikiriki, korijander, jaje
- Tjestenina - agnolotti, kozji sir, grašak, metvica, luk, tartuf
- Janjetina - šparoge, crni češnjak, jogurt od ovčjeg mlijeka, medvjeđi luk
- Jagoda - bazga, crni papar, meringa
- Canelé - naranča
Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić
U restoranu Zinfandel's će gostujućeg chefa i njegov tim dočekati Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić koja će zajedno sa svojim sous chefovima sudjelovati u izvedbi ove gala večere.
Rezervirajte svoj stol i budite dio jedinstvene večeri u kojoj se uz vrhunske delicije i birana domaća vina slavi jubilej Esplanade i umjetnost gastronomije. Prepustite se slavnoj Esplanadinoj usluzi i čarobnom ambijentu Zinfandel'sa. Cijena večere iznosi 245 EUR po osobi i uključuje selekciju vina, vodu te kavu ili čaj. Za rezervacije i dodatne informacije, obratite se restoranu Zinfandel's na tel. +385 1 45 666 44.