Najave 13. veljače 2023.

Večera na Valentinovo: 10 mjesta za zaljubljene gurmane

Večera za Valentinovo
Večera za Valentinovo može biti u skupom restoranu, ali i na svakom mjestu gdje se par osjeća opušteno foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ideje za odlazak na romantičnu večeru na Valentinovo - od restorana s Michelinovom zvjezdicom, do mjesta gdje se opušteno uživa u pizzama i ostalim talijanskim delicijama

Još ne znaš kamo na večeru za Valentinovo? E, pa zadnji je čas da se odlučiš... Donosimo 10 ideja po principu za svakog ponešto - od skupljih mjesta s Michelinovom zvjezdicom, do onih povoljnijih u kojima je i atmosfera opuštenija.

Ove godine donosimo ti i prijedloge za nekoliko mjesta izvan Zagreba, a kako ih ima "mali milijun" morali smo svoj izbor jako, jako suziti. Na tebi je da odabereš ono što se najviše sviđa tebi i tvojoj boljoj polovici...

 | Author: Instagram @restoranbaltazar2 U Baltazaru 2 tri slijeda priprema slastičarka Petra Jelenić, a tri slijeda chef Matija Bregeš foto: Instagram @restoranbaltazar2

Baltazar 2

Zagrebački restoran na Dan zaljubljenih u goste dovodi ponajbolju hrvatsku slastičarku Petru Jelenić, koja je u siječnju oduševila zagrebačku publiku otvaranjem Sala u suradnji sa chefom Tvrtkom Šakotom i Matijom Belkovićem iz Cogita!

Na valentinovskoj večeri u Baltazaru posluživat će se po tri slijeda Petre i Baltazarova glavnog chefa Matije Bregeša, a pratit će ih odlična vina po izboru Baltazarova sommeliera Gorana Petrića. Baltazar, osim ovog iznenađenja za zaljubljene gurmane, ove godine priprema još brojna ukusna iznenađenja, no o njima drugom prilikom.

 | Author: Instagram @dubravkinput Nako što je nedavno predstavio novi zimski meni Dubravkina puta, chef Tibor Valinčić osmislio je dva menija za Valentinovo foto: Instagram @dubravkinput

Dubravkin put

Nakon što je chef Dubravkina puta Tibor Valinčić u siječnju predstavio novi zimski meni zasnovan na domaćim, lokalnim namirnicama koje su dostupne u ovo doba godine - mladoj janjetini, hobotnici, lignji, čičoki, cikli, losos pastrvi, divljači… u Dubravkinom putu odlučili su se za Valentinovo gostima ponuditi dva zanimljiva menija.

Prvi, po cijeni od 95 eura nudi jela Carpaccio od brancina, Sipu s kremom od zrelog sira, Patku s njokima od cikle i hrenom, Zubatac i celer, Odojak, Teleći obrazi i jezik te desert Čokolada & malina. Drugi meni, po cijeni od 70 eura, nudi dva slijeda manje ("izbačena" jela su Sipa i Odojak).

Chef Mate Janković | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL SOL tapas na hrvatski na Valentinovo slavi prvi rođendan foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

SOL

Upravo na Valentinovo lokal chefa Mate Jankovića, SOL tapas na hrvatski, slavi svoj prvi rođendan, a u valentinovsku ponudu uvrstili su neke od dosad najprodavanijih tapasa u protekloj, izuzetno uspješnoj prvoj godini rada. Taj dan predstavit će i novi koncept kojim SOL kreće s cjelodnevnom ponudom hrane koja će se razlikovati ovisno o dobru dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOL (@sol_tapaszagreb)

Za svečanu rođendansko-valentinovsku večeru Mate i njegov tim pripremili su poseban meni sastavljen od nekih klasika koje SOL na meniju ima od početka. Kreće s dobro nam znanim profiterolima, tatarskim biftekom od simentalskog goveda te prešanim dimljenim buncekom s pireom od graha i bučinim ulje, a večer će nastaviti uz poširani riblji file, usoljenu koricu limuna i pire od confita češnjaka; lički krumpir, teleći tartar, kremu od sira i kadulju te omiljenu pašticadu u njoku.

Nakon toga na stol stiže selekcija sireva s otoka Paga, a za desert poslužit će kolač od tostiranog lješnjaka, mini kremšnite te MeđimOreo, Matinu odličnu interpretaciju međimurske gibanice o kojoj se puno pisalo prije godinu dana kada je SOL otvorio svoja vrata.

 | Author: Arhiva hotela Esplanade Chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić za valentinovsku večeru osmislila je poseban meni foto: Arhiva hotela Esplanade

Hotel Esplanade

Za najromantičniji dan u godini omiljeni zagrebački hotel pripremio je za zaljubljene gurmane nešto uistinu posebno – gala večeru u njihovu restoranu Zinfandel's uz posebna jela i okuse njihove chefice Ane Grgić Tomić. Cijena večer po osobi je 115 eura, što uključuje pjenušac dobrodošlice te pet sljedova brižno odabranih delikatesa. Ovu predivnu večer zaljubljeni parovi mogu zaključiti u Esplanade 1925. Lounge / Cocktail Baru gdje će romantične koktele pripremati koktel majstor Vjenceslav Madić poznatiji kao Master Kishoni!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOEL (@noelzagreb)

Noel

Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom za Valentinovo nudi svoj degustacijski meni Forest by the Sea koji je kreirao chef Bruno Vokal, a i u susjednoj pekarnici Noel Bread & deli imaju posebnu ponudu njihovih sve popularnijih maritozza.

Ovi maritozzi u posebnoj valentinovskoj verziji dostupni su samo u ponedjeljak 13. i utorak 14. veljače. Uistinu su posebni - u tijesto su umijesili suhe brusnice, brioche pecivo namočili su likerom od višanja, a u sredinu su stavili džem od brusnica i kremu od ruže. Ovi romantični maritozzi premazani su glazurom od ruže i brusnica.

 

Kaiser

U ovom novozagrebačkom restoranu za kojeg mnogi nisu čuli, ali među pravim gurmanima poznat je po ponudi odlične hrane, svježe divlje ribe, ali i vrhunskih vina na čaše, koji vodi jedan od ponajboljih hrvatskih sommeliera Mario Meštrović valentinovska večera u ponudi ima čak četiri menija! Na večeru se može doći u dva termina – prvi je od 18 do 20.30 sati, a drugi od 21 do 23 sata.

Prvi meni nudi hladno dimljeni losos, majonezu s limetom i pržene baby sipice kao predjelo, a potom jadranske lignje na žaru, tikvicu, bob i krumpir kao glavno jelo te desert Čokoladna dekadencija po receptu Petre Jelenić, sve za 45 eura po osobi. U drugom meniju kao predjelo će poslužiti tartarski biftek na tostu, rukom rezani domaći pršut i južnoafričke papričice. Za glavno jelo jesti će se T-bone steak iz slobodnog uzgoja uz sjajne dodatke. Cijena drugog menija je 57,95 eura po osobi.

Treći meni za glavno jelo donosi rib-eye steak, karamelizirano povrće, jadranske lignje na žaru te Čokoladnu dekadenciju po cijeni od 46,50 eura. U četvrtom meniju zvijezde su voće i povrće, a stoji 42 eura po osobi. Naravno, uz svaki meni Mario Meštrović za goste će osmisliti i wine pairing ili pak preporučiti neko drugo piće koje će najbolje odgovarati odabranom meniju.

 | Author: Instagram @papavero_zagreb U Papaveru za Valentinovo imaju posebnu ponudu sourdough pizza, ali i drugih jela koja su im zaštitni znak foto: Instagram @papavero_zagreb

Papavero

Omiljeno mjesto u podsljemenskoj zoni za uživanje u talijanskim specijalitetima poput pizze i tjestenine, ali i drugim kreativnim i ukusnim jelima - Papavero, i ove godine ima odličnu ponudu za Valentinovo. Sve kreće od 19 sati, kada počinje svirati glazba uživo, a za zaljubljene imaju nekoliko ponuda.

Prva, takozvana Ponuda iz kuhinje – meni za sheranje udvoje za predjelo nudi Roastbeef Tonne', marinirano povrće, kapare i maslac i bruschettu s tapenadom od maslina, confit od tune, cherry rajčice i bosiljak, a nakon toga stiže i sorbetto od limuna i prosecca da se nepce malo očisti i pripremi za nastavak večere. Za glavno jelo nudi se sporo pečenja svinjska koljenica s pire krumpirom i glaziranom mrkvom ili rižoto s gamberima, proseccom i mandarinama, dok su za desert tiramisu te profiteroli punjeni kremom, bijelom čokoladom i rumom, posute pistacijama. Cijena ovog menija je 40 eura po osobi.

U drugoj ponudi, nazvanoj Ponuda pizzeria – sheranje za dvoje predjelo je isto kao u prvom meniju, dok se za glavno jelo nude njihove sourdough pizze raznih okusa. I desert je isti kao u prvoj ponudi, baš kao i cijena. Postoji i treća, najjeftinija opcija s predjelom (prženi njoki s pršutom, mozzarellom i bosiljkom se sorbet od limuna i prosecca) i glavnim jelom (pizza od pola metra za dvoje – biraju se dva okusa). Cijena ovog menija je 30 eura po osobi.

 

Nebo

Osim valentinovske večere koja se sastoji od degustacijskog menija i vinskog pairinga, chef Deni Srdoč i njegov tim posluživat će, zbog velike potražnje, i valentinovski ručak s istim konceptom. Siječanj je osoblje Neba iskoristilo za odmor i pripremu novog jelovnika, a vratili su se 3. veljače odmorni, orni i spremni za nova kuhanja. Ovo je odlična prilika da se u društvu bolje polovice provjeri što novoga nude u Nebu, restoranu s jednom Michelinovom zvjezdicom.

 

 | Author: Davor Javorović/PIXSELL Vlasnik vinarije i restorana Damir Josić te chef Tomica Đukić osmislili su dva sjajna menija za Valentinovo u srcu Baranje foto: Davor Javorović/PIXSELL

Josić

U baranjskoj vinariji i restoranu Josić za Valentinovo će njihov chef Tomica Đukić (da, to je onaj koji kuha za hrvatsku nogometnu reprezentaciju!) pripremiti dva različita romantična menija od četiri slijeda koje će pratiti vrhunska Josić vina. U prvom meniju za amuse-bouche poslužit će kremu od guščje jetre u roladici od ramsteka, krem umak od cikle s limunom i bosiljkom i aromatizirane rezance od krastavca s timijanom.

Toplo predjelo bit će filet smuđa na maslacu, mousseline umak, tostirani listići badema i pecorino njoki s rikulom, a za glavno jelo medaljoni od svinjskog lungića u kremastom brandy umaku sa zelenim paprom, krema od pečene cvjetače, slatko-ljuta mrkva julienne, hrskavi kroketi od tri vrste riže i brunoise umak sa slaninom crne slavonske svinje. Desert je kocka s pistacijama i mangom, brownies i kakao crumble. Cijena ovog menija je 28 eura.

 | Author: Instagram @kinotekafoodandbar Splitska Kinoteka s novim chefom Juricom Jantolekom kreće ambiciozno, a za Valentinovo pripremaju gozbu u kojoj će uživati sva osjetila foto: Instagram @kinotekafoodandbar

Split - Kinoteka

Splitska Kinoteka Food & Bar priprema za Valentinovo nešto uistinu posebno, večeru tijekom koje gosti neće uživati samo u vrhunskim okusima, nego će morati angažirati sva osjetila kako bi njihovo iskustvo bilo potpuno. Za jelo pripremaju vrhunski meni sastavljen od pet sljedova mesnih i ribljih jela, a gosti će uživati u Jakobovim kapicama, tartaru od tune, rižotima..., a nudit će se i dva deserta.

Novi chef Kinoteke Jurica Jantolek za goste priprema i neka iznenađenja tijekom večeri. Zbog večere na Dan zaljubljenih u Kinoteku stiže poznati francuski iluzionist Guy Pardillos koji će, uz pomoć svojih iluzija, natjerati goste da se zapitaju – je li ljubav iluzija ili nije. A uz vrhunsku hranu i iluzije slavnog Francuza, atmosferu će dodatno uljepšati jazz glazba koju će pratiti projekcije starih jazz koncerata.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:23 14. Veljača 2023.

    Romanticno