Najave 07. ožujka 2025.

Vinistra ove godine uvodi strože ocjenjivanje vina

vinistra ocjenjivanje vina
Vinistra ove godine uvodi strože ocjenjivanje vina
foto: Merlo De Graia
Tri faze kušanja, dvije nove šampionske kategorije, 30 ocjenjivača, šest voditelja komisija – nova pravila na 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 16. Svijetu malvazija

Od ove godine, Vinistra uvodi nove standarde na jednom od najrelevantnijih ocjenjivanja vina i destilata u regiji, a imperativ su, naglašavaju - kvaliteta, izvrsnost i stručnost. Vinistrino ocjenjivanje vina iz godine u godinu obara rekorde po broju uzoraka.

Na 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 16. Svijetu malvazija, koje će se u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču održati od 8. do 11. travnja, 30 vrhunskih stručnjaka kušat će uzorke po potpuno novim pravilima igre.

vinistra, en primeur, malvazija Možda vas zanima... Kušali smo 70 mladih malvazija, ovo su naši favoriti Recenzije

Tri faze kušanja, stroga selekcija

Od sada tri su faze kušanja - u prvoj se dodjeljuje ocjena, u drugu idu samo oni uzorci koji osvoje 89 i više bodova, a u trećoj se odlučuje o šampionima. Uz dosadašnje šampionske titule za mladu i odležanu malvaziju, mladi i odležani teran, mladi i odležani refošk, imat ćemo i dvije nove, u kategorijama muškat momjanski i žlahtina. Također uvodi se i posebna medalja za šampione koja će se u obliku markice lijepiti na boce.

vinistra | Author: Vinistra Vinistrine medalje foto: Vinistra vinistra | Author: Vinistra Vinistrine medalje foto: Vinistra

Finalna se medalja određuje konsenzusom ocjenjivača te se isto tako mijenja način kušanja vina koji iz pojedinačnog prelazi u kušanje u flightovima, odnosno u sljedovima.

"Dodatnom provjerom kvalitete i ocjene u tri razine kušanja Vinistrino ocjenjivanje dobiva dodatnu težinu i relevantnost", objasnio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre koja je više od 30 godina predvodnik novih trendova na hrvatskoj vinskoj sceni.

Vinistra Možda vas zanima... Vinistra prvi put nastupa na prestižnom Decanter Fine Wine Encounteru Najave

Bodovni pragovi za medalje ostaju isti

Dodaje kako se bodovni pragovi nisu mijenjali pa za broncu treba osvojiti od 80 do 84 boda, za srebro od 85 do 89 bodova, za zlato 90 do 94 boda, za platinu 95 i više bodova, dok će i dalje najbolje ocijenjena malvazija ponijeti titulu Best in Show.

Na mjestu predsjednice ocjenjivanja i dalje je Britanka Caroline Gilby koja nosi najvišu titulu Master of Wine te s tajnikom ocjenjivanja Istrijanom Kristijanom Damijanićem, doktorom znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, ima vrlo odgovornu i zahtjevnu ulogu. Uz ovaj uigran i iznimno stručan dvojac, odabrano je i šest voditelja komisije – Harald Scholl, Master of Wine Elizabeth Gabay, Igor Luković, Sandi Paris, Marijan Bubola i Zsuzsa Toronyi.

vinistra ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Vinistra postrožuje ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia

Uzor Vinistri su prestižna svjetska ocjenjivanja vina

"Uska suradnja s Decanterom koju smo ostvarili posljednjih godina rezultirala je novim standardima kvalitete na Vinistrinom ocjenjivanju. Na odluku o uvođenju novih pravila utjecalo je i veliko iskustvo koje smo stekli kao domaćini poznatog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles“, ističe Ivan Marić, direktor udruge Vinistra koji ne krije zadovoljstvo novim standardima usklađenim s najpoznatijim svjetskim ocjenjivanjima.

I ove godine na 16. Svijetu malvazija i 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića očekuje se rekordan broj uzoraka, a registrirani proizvođači mogu ih slati sve do 22. ožujka na adresu Istarskog razvoda 1, 52440 Poreč - Parenzo. Rezultati će biti objavljeni na stranici udruge Vinistra 18. travnja u 12:00 sati.

A 31. Vinistra, najznačajnija hrvatska izložba vina i vinarske opreme, održat će se od 9. do 11. svibnja u Poreču, u dvorani Žatika, a online ulaznice već su u prodaji po early bird cijeni do 21. travnja.

vinistra ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Nagrada za vina s titulom Best in Show foto: Merlo De Graia

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.