Najave 18. studenoga 2019.

Započeli prvi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se od 15. - 25. 11. 2019. u više od 100 restorana s područja čak 11 Županija diljem Lijepe Naše.

Zajednička je to manifestacija nosioca standarda Okusi i sustava Turističkih zajednica Županija koja se, nakon nekoliko lokalnih događaja, po prvi puta organizira na nacionalnoj razini

Ova manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da zavire u bogatu paletu hrvatskog gastronomskog blaga te po promotivnoj cijeni već od 75,00 kn uživaju u slijedu od tri tradicijska jela, čija se priprema, u objektima nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, s ljubavlju njeguje i danas. Jela su to čiji mirisi i okusi osvajaju dušu i tijelo, a blagovanje pretvaraju u istinski doživljaj i užitak. 

 | Author: Promo foto: Promo

Dani okusa hrvatske tradicije u Varaždinskoj županiji

S područja Varaždinske županije u 1. Danima Okusa hrvatske tradicije sudjeluje 16 objekata koji su ujedno i ponosni nosioci standarda "Okusi varaždinskoga kraja“. Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, s jedne strane, nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta ili, s druge strane, osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama. Ipak, šarm je u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice uzgojene marljivim težačkim rukama na seoskim dvorištima, oranicama i poljima ili nađene u okolnim šumama i brojnim vodotocima.

 | Author: Promo foto: Promo

U jelima ovog kraja skrivaju se tako ponajprije žitno i kukuruzno brašno (za pripremu domaćeg kruha, tjestenine, žganaca, čuvenih varaždinskih klipića, mlinaca, štrukli, zlevanke, proste trnovečke makovnjače, vidovečkog gibanika, cvetlinske gibanice...), hajdinska kaša (za nadjeve pečenih raca, zagorskih purica i guski, za kašnjaču...), kiselo varaždinsko zelje (za sarmu, krpice sa zeljem ili pak dinstano zelje s kobasicama i čurkama), repa, buča i bučino ulje (za svaku dobru salatu), grah, krumpir, divljač, svinjetina, domaća kokoš (za zlatnu krepku kokošju juhicu), kesten, gljive, šljive (za punjenu pisanicu, knedle ili domaći pekmez), orasi, jabuke...

A objekti - nosioci standarda Okusi Varaždinskoga kraja, razastiru pred vas ovu široku paletu gastronomskog blaga. Mirisi i okusi domaćih namirnica, te jela i pića kojima odišu, pružit će vam istinski užitak blagovanja. I to s potpisom tradicije…

 | Author: Promo foto: Promo

O projektu Okusi hrvatske tradicije

Kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, lokalna se gastronomija sa svojim okusima i mirisima ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Samo uživanje u hrani danas je sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta destinacijom. Sustavnim razvojem gastronomije kao ključne turističke ponude, ona počinje predstavljati širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne hrane kroz upotrebu lokalnih namirnica i proizvoda, čime ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu, te samim time postaje važan čimbenik održivog razvoja.

Upravo se projekt Okusi hrvatske tradicije bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije, te sustavnim razvojem novih lokalnih turističkih proizvoda i događanja u području eno-gastronomije i kulture blagovanja u cjelini. Trenutno se provodi na području čak 11 turističkih zajednica Županija (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka, Ličko-senjska), a uz potpore samih turističkih zajednica Županija, projekt podupiru Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Standard Okusi hrvatske tradicije do sada je dobilo 127 ugostiteljskih objekata s području 11 hrvatskih Županija.

 | Author: Promo foto: Promo

 | Author:  | Author:

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.