Odavno je jedina zadaća deserta prestala biti fini okus i kremasta tekstura koja mami na još. Šareni deserti koji će nahraniti i najgladnije oči zavladali su kuhinjama, a uz malo mašte i spretnosti jednostavno se pripremaju i kod kuće. Dugina torta, najšareniji je desert koji možete napraviti, a za nju je dovoljno imati jestive boje. Smjesu za biskvit podijelite onoliko puta koliko boja želite i u svaku stavite nekoliko kapljica jestive boje. Dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu. Biskvite u boji ispecite, premažite kremom i uživajte.
U zadnje vrijeme vrlo su popularne i takozvane "ombre" torte. Boja na glazuri ovih torti od vrha prema gore postaje tamnija ili svjetlija, a pravi se vrlo lako. Nakon što ste nadjenuli biskvit, tortu premažite glazurom. Napravite je od bjelanjaka, šećera, maslaca i malo ekstrakta vanilije. Ostavite u hladnjaku, a za to vrijeme preostalu glazuru podijelite u tri dijela.Svaki obojite u jednu boju, na primjer, rozu, boju metvice i svijetlotirkiznu. Krenite od vrha i trećinu torte premažite u boju metvice, pa tirkiznu i završite rozom. Ova će torta najbolje izgledati ako bude što viša pa je napravite u šest slojeva.
Možete ispeći i biskvite prošarane različitim bojama. Podijelite klasičnu smjesu za biskvit u tri zdjelice. Svaku obojite omiljenom bojom i pripazite da cijela smjesa bude ravnomjerno obojena. Zatim u lim za pečenje ulijte sve tri smjese i štapićem prošarajte kao da crtate po biskvitu.
Recept za Duginu tortu
Sastojci:
375g maslaca
- 675g brašna
- 450g šećera u prahu
- 9 jaja
- 3 žličice praška za pecivo
- 3 žličice ekstrakta vanilije
- 750g mascarponea
- 350g šećera u prahu
- Jestive boje: crvena, narančasta, žuta, zelena, plava
Priprema:
- U jednoj posudi izmiješajte 125g maslaca, 150g šećera, tri jaja, 225g brašna i po žličicu praška za pecivo i ekstrakta vanilije. Mikserom dobro umutite sve sastojke da dobijete glatku smjesu.
- Podijelite je u dva jednaka dijela. Odaberite dvije različite boje za hranu i stavite po nekoliko kapi u svaku smjesu. Miješajte dok ne dobijete željenu boju.
- Obložite dva kalupa papirom i poravnajte smjesu. Miješajte dok ne dobijete željenu boju.
- Obložite dva kalupa papirom i poravnajte smjesu. Pecite 12 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Na isti način napravite i preostale četiri kore s četiri različite boje. Dobit ćete šest kora i potrebno ih je potpuno ohladiti.
- Za kremu, izmiješajte sir i ekstrakt vanilije pa dodajte šećer. Pažljivo promiješajte. Stavite kremu preko prve kore i tako dok ne premažete sve. Na kraju premažite cijelu tortu.