20. travnja 2015.

Najslađe belgijske praline

Najslađe belgijske praline
1/6
Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Marc okupljenima je otkrio tajne pravih belgijskih pralina koje su polaznici pripremali s poznatom Callebaut čokoladom koja se proizvodi prema jedinstvenoj recepturi.

Već smo navikli da na zagrebačkom Gornjem gradu u prostorijama Kuhaone sretnemo mnoge istinske zaljubljenike u gastronomiju koji na radionicama raznih tematika pripremaju brojne specijalitete, ali prošlotjedni posjet ovom šarmantnom kulinarskom atelieru jednostavno nas je oduševio. Naime, na repertoaru su bile praline... Prave belgijske, uz belgijsku čokoladu i belgijskog pastry chefa Marca Paqueta.

Chef Marc okupljenima je otkrio tajne pravih belgijskih pralina koje su polaznici pripremali s poznatom Callebaut čokoladom koja se proizvodi prema jedinstvenoj recepturi. "Callebaut je jedina kompanija koja proizvodi čokoladu od kakaovca do čokolade. Radimo selekciju sjemenki i posebne mješavine određenih sjemenki kakaovca u našoj tvornici, to je karakteristika belgijske čokolade već 110 godina koju radimo prema istoj recepturi. Imamo kooperante koji uzgajaju kakaovac za nas prema dogovorenim uvjetima i konstantno investiramo u njihovo obrazovanje." priča chef Marc, koji tvrdi kako je za dobru čokoladnu poslasticu najvažnija kvaliteta sirovina, odnosno kvaliteta čokolade i ostalih sastojaka nakon koje slijedi tehnika pripreme, odnosno kristalizacija kakao maslaca.

Simpatični Belgijanac poručio je kako je briga o higijeni najvažnije pravilo koje profesionalni slastičar, ali i amater nikada ne smije prekršiti, a ostalo su sve nijanse. Marc  nam je ukratko objasnio proces pripreme pralina u čiju izradu se mogu upustiti svi koji imaju malo strpljenja. "Sve se svodi na proces temperiranja čokolade koji se može svesti u tri kratka koraka: topljenje čokolade (dizanje temperature), spuštanje temperature na mramornoj ploči i dodavanje tako ohlađene čokolade otopljenom ostatku. Kristalizaciju možete napraviti brzim načinom uz pomoć mikrovalne pećnice i tako simulirati ova tri gore navedena procesa." 

Ako želite naučiti izrađivati praline strpite se do idućeg gostovanja Marca Paqueta u Zagrebu ili se okušajte kod kuće s ovim receptom u pripremi najslađih zalogaja, jer kako belgijski chef kaže: "Slastičar se ne može postati bez dobre volje i kreativnosti, a sve ostalo se može improvizirati uz malo znanja."

 

Prijavite se na radionice u Kuhaoni ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.