16. rujna 2016.

Najslađi desert jeseni: Klasična pita od šljiva

Pita od šljiva
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo slatko voće najbolji je pozdrav ljetu i priprema za jesen

Omiljeno voće jesenskih dana najpoznatije je u pekmezima i džemovima, a posebno mjesto zauzima u dobro poznatim knedlama. U slatkim jelima pogotovo dolazi do izražaja pečena kada pusti sve svoje sokove. Zbog toga, donosimo vam recept za sočnu pitu od šljiva koja bi vrlo lako mogla postati vaš omiljeni jesenski desert

Sastojci:

  • 900g šljiva, bez koštica i isjeckanih na komadiće
  • 140g šećera
  • žličica kllinčića u prahu
  • brašno za posipanje
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 500g paketa svježeg prhkog tijesta (ili napravite svoje prhko tijesto)
  • 1 jaje

Za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 85g šećera
  • 250ml mlijeka
  • 250ml slatkog vrhnja
  • štapić vanilije

Priprema:

  1.  Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i ugrijte posudu u kojoj ćete peći pitu. Paralelno šljive, šećer i klinčić krčkajte na vatri dok se šećer ne reducira, a šljive postanu mekane i sočne. Pomiješajte kukuruzno brašno s malo soka od šljiva pa dodajte sve preostaloj smjesi. Kuhajte par minuta dok se ne zgusne.
  2. Za kremu izmiksajte žumanjke sa šećerom. Zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju dok ne prokuha pa prelijte po smjesi jaja, miješajući konstantno. Vratite u čistu posudu i zagrijte nježno miješajući dok se sve ne zgusne. Ohladite pa stavite u hladnjak.
  3. Odmotajte gotovo prhko tijesto i razvaljajte, dodajte gustu smjesu šljiva. Razvaljajte preostalo tijesto i preklopite preko šljiva. Spojite rubove i napravite malu rupu u sredini pite. Premažite jajem i pospište šećerom. Stavite u kalup i pecite oko pola sata i poslužite s hladnom kremom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.