08. rujna 2016.

Najteža pizza u Hrvatskoj. Chicago style deep dish novootvorene pizzerije Chello

Chello deep dish
1/6
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U Zagrebu, na adresi Zagorska 18, otvorena je nova lokacija popularne pizzerije Chello. Popularnost je stekla s deep dish pizzama koje je od prosincu 2011. među rijetkima u zemlji predstavila hrvatskoj javnosti.

Trudeći se nuditi nešto drugačije, kreativni i inovativni vlasnici, Darijan i Glorija Katalinić, uvijek su radili na novim idejama i receptima, koje Darijan, ujedno i glavni pizza majstor Chella, sprovodi u diela.

"Otvaranjem nove, veće i ljepše lokacije, očekujemo još noviteta i sigurni smo da će i nova lokacija pizzerije Chello biti nezaobilazno odredište najvećih gurmana i ljubitelja pizze." rekao je gospodin Katalinić

Chello deep dish | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Otvorenje je proslavljeno 9. rujna, uz medijsku podršku G.E.T. Reporta, a prisutni gosti su mogli, osim u odličnim pizzama, uživati u posebnim iznenađenjima:

Izrađena je i poslužena najveća deep dish pizza - gotova je imala 7,25 kg !
• Michael Yuknis iz Chicaga izradio je Chicago style deep dish pizzu prema originalnom receptu

U pizzeriji Chello, koja se sa stare lokacije u Vrbanima preselila u ljepši i prozračniji prostor, danas možete birati između više od 40 vrsta pizza. 

Chello deep dish | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Deep dish Chicago style pizza

Ideja da se radi Chicago style pizza došla je kao i većina dobrih stvari - slučajno. Naime, Michael Yuknis, susjed Amerikanac, koji se vjenčao s Hrvaticom i ostao ovdje, poželio se pizze kakvu je jeo u Chicagu. Došao je u Chello i pitao mogu li to zajedno napraviti - naravno da se može! To je bio početak, a sve ostalo je povijest ili bolje da kažemo - budućnost. 

"Velika inspiracija su mi predvodnici u pizza industriji, Talijani i Amerikanci, no svaku pizzu pomno prilagođavam domaćem tržištu.", kaže Darijan Katalinić, pokretač Chello revolucije.

Što je Chicago style?

Chicago style deep dish pizza stvorena je u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine, a otad taj naziv podrazumijeva posebnu vrstu pizze koja se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti.

Raznovrsna ponuda Chello pizzerije

U ponudi pizzerije Chello nalazi se više deep dish pizza i deep dish double decker, koji je jača izvedenica "običnog" deep disha. Chello varijanta double deckera - za razliku od američke - ima više tijesta i totalno drugačije sastojke, što je zagrebačka publika izvrsno prihvatila.

Uz deep disheve poznati su po svojim specijalkama "Goo-tam city pepperoni" pizzi i "Doomsday" pizzi. Doomsday pizza je nastala, kao što se može naslutiti, nakon najave smaka svijeta, koja je Darijana Katalinića navela da se zapita: "Što bih volio pojesti kao posljednji obrok?". Odgovor je - pizza s 5 vrsti sira, 4 vrste mesa, 3 umaka! Sve su ove pizze za dvije osobe. Noviteti Sigurni smo da će nova lokacija pizzerije Chello, na adresi Zagorska 18 u Zagrebu, biti nezaobilazno i omiljeno odredište najvećih gurmana i ljubitelja pizze, a sve njih očekuje mnogo ukusnih noviteta. Glorija i Darijan Katalinić već sad imaju nove ideje, a osim što uz njih možete uživati u neodoljivo ukusnim pizzama, moći ćete ponešto i naučiti. Tako je u dugoročnom planu i njihovo sudjelovanje u edukativnim radionicama, a dok to čekate, rado će s vama podijeliti pokoji savjet pa čak i - recept.

Chello deep dish | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Recept za Chicago Style pizzu - autori: Glorija i Darijan Katalinić

R recept je prilagođen za pripremu kod kuće, u običnom četvrtastom limu za pečenje, a količina je dovoljna za četiri osobe.

Potrebni sastojci
• Maslinovo ili suncokretovo ulje za premazivanje lima za pečenje

Prvi sloj:
• 60 + 20 dag tijesta za pizzu
• 60-70 dag sira
• 20 dag šunke
• 25 dag šampinjona
• 1 svježa paprika, narezana na kockice
• 5-6 cherry rajčica, narezane na ploškice
• 4 dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice

Drugi sloj:
• 15 dag sira
• 10 dag šunke
• 5 dag vratine
• 5 dag kulena
• 5 dag dimljenog sira

Priprema:

  1. Tijesto za pizzu možete pripremiti sami ili ga kupiti u pekari ili pizzeriji.
  2. Maslinovim uljem premažite lim za pečenje, uključujući i rubove.
  3. Zatim 60 dag tijesta razvucite tako da prelazi rubove lima za pečenje.
  4. Na razvučeno tijesto stavite sir, a na njega šunku, šampinjone te narezanu papriku i cherry rajčice.
  5. Zatim uzmite 20 dag tijesta te ga što tanje razvucite preko sastojaka.
  6. Tijesto koje prelazi rubove lima lagano zarolajte bez stiskanja.
  7. Zagrijte pećnicu na 220-250 stupnjeva, a pizzu prije pečenja lagano izbušite oštricom noža.
  8. Rupice neka budu udaljene otprilike jedan centimetar, nakon toga preko tijesta prelijte četiri dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice. Pelate ili koncentrat rajčice možete začiniti s malo soli, papra, peršinom, šećerom te češnjakom i začinima po izboru. 
  9. Nakon toga, pizzu pecite 25 - 35 minuta.
  10. Tijekom pečenja polovica stavljenog umaka od rajčice treba proći kroz rupice u tijestu, što će osigurati sočnost pizze. Kada se polovica umaka od rajčice upije, pizzu izvadite iz pećnice te dodajte sir, šunku, vratinu, kulen te na sam vrh dimljeni sir.
  11. Zatim pizzu ponovno zapecite na pet do 10 minuta na 220-250 stupnjeva.
  12. Nakon što je pizza gotova, ostavite je da odstoji pet minuta te nakon toga poslužite. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.