03. studenoga 2016.

Namirnica tjedna: Aromatični okusi delicija od pernate divljači

prepelice
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zavirite u magičan šumski svijet pa otkrijte posebnost delicija poput punjene prepelice ili pak mesa fazana, guske i patke.

Divljač se nalazi visoko na listi naših najkvalitetnijih namirnica. Priprema se na odabrane načine i posvećuje joj se posebna pažnja. Možete je ubaciti u gulaše i umake ili pak peći u komadu. Pernata divljač posebno je zahvalna za pripremu jedinstvenih pašteta i aromatičnih domaćih salama. Punjenu prepelicu i meso fazana ubrajamo u nezapamćeno dobre restoranske delicije dok se neodoljivom guskom i patkom častimo u posebnim prilikama.

Fazani, jarebice, prepelice, šljuke, guske i patke dio su divnog svijeta pernate divljači. Uz zeca, kunu i lasicu, ubrajamo ih u skupinu sitnih divljači kojoj je zajednički nizak udio masnoća. Njihovo meso niske je kalorijske vrijednosti i poželjno je za očuvanje zdravlja.

Kako bi vaša pernata divljač bila što ukusnija, najvažnija je priprema dobre marinade. Koriste se jači dodaci poput crnog vina, senfa, lovorovog lista, pa čak i sezonskog korijenastog povrća. Osim marinada, meso se također i do nekoliko dana ostavlja u rasolu čiji je temelj ocat, a jela će biti još ukusnija koristite li onaj domaće proizvodnje.

Guske, prepelice, fazani i ostalo pernato carstvo najbolje se snalazi s rustikalnijim kombinacijama poput jačih umaka i istih takvih priloga. Slanina, celer, različita vina, ali i slatki okusi džemova od brusnice i šljiva izvrsno će upotpuniti svaku kombinaciju koja uključuje meso neke od pernatih životinja.

Kombiniranje vina i mesa pak ovisi o starosti same životinje. Mlađe meso zahtjeva laganija crna vina dok ono nešto starije odlično ide uz odležana i zrelija vina. 

patka | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama - posjetite Crogourmet365

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.