Gastro zvijezda prošle je godine imala najviše prijava u kategoriji Plant-based, a pobjedu u upravo toj žestokoj konkurenciji odnio je Matei Negovetić, autor bloga "Plant-based full of taste". Sada kada su se dojmovi oko natjecanja slegli, pozvali smo pobjednike na još jedan zabavni gastro meetup koji su podržali sponzori METRO Hrvatska i Gorenje, a na kojem je Matei pripremio pravu proljetnu deliciju - okruglice od slanutka u umaku od pečene mrkve. Dok je Matei kuhao, sve što vas zanima o samom natjecanju, ali i dojmovima nakon, pitala ga je Maja Jalšovec, pobjednica u kategoriji Video zvijezda. Kako pripremiti ovo slasno jelo pogledaj u nastavku, a ako i ti želiš postati Gastro zvijezda, novu priliku ćeš imati već ove jeseni.
Sastojci:
- 1 konzervirani slanutak
- 4 glavice ljubičastog luka
- 500 g mrkve METRO Chef
- 1 poriluk
- 250 g krušnih mrvica
- 50 g oraha METRO Chef
- 100 g peršin list METRO Chef
- 100 g bučinih golica METRO Chef
- Ulje suncokretovo
- Manji okrugli kruh
- Papar METRO Chef
- Crvena paprika METRO Chef
- Mediteranski začini
- Soja umak METRO Chef
- Sol
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite mrkve, narežite ih na veće komade i stavite u posudu. U istu posudu nasjeckajte jednu glavicu luka na veće komade. Začinite sa soli, crvenom paprikom, paprom i soja sosom. Izmiješajte i rasporedite na papir za pečenje u protvan i pecite 35-40 minuta u pećnici.
- Ostatak luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i poriluk. Slanutak ocijedite i isperite pod vodom.
- U zagrijanu tavu na malo ulja stavite pržiti slanutak. Začinite ga curryjem i crvenom paprikom, te ga pržite do 10 minuta, dok ne dobije tamniju boju sa svih strana. Odložite ga sa strane. U istu tavu stavite pržiti luk i poriluk. Posolite i ostavite da se prže 7-8 minuta, te ih odložite sa strane.
- Nasjeckajte sve orahe na sitne komadiće – polovinu odvojite za umak, polovinu za okruglice. Tako i list peršina – nasjeckajte ga cijelog na sitne komadiće – polovinu za umak, polovinu za okruglice.
- Za okruglice u posudi pomiješajte prženi slanutak, prženi luk i poriluk, polovinu nasjeckanih oraha, nasjeckani peršin list, ulje i krušne mrvice. Izradite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje napravite okruglice koje poslažete u protvan. Okruglice stavite peći u pećnicu na 200°C 30-35 minuta, s tim da ih na pola vremena okrenite.
- Izvadite pečenu mrkvu i luk iz pećnice te stavite u blender. Dodajte vode, polovinu sjeckanih oraha i polovinu nasjeckanog peršina. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku strukturu.
- Bučine sjemenke prepržite na suhoj tavi sa dodatkom soli. Za posluživanje, nekoliko kriški kruha prepržite na malo ulja.