Native sadržaj 09. veljače 2024.

Sočno, fino i brzo gotovo - najbolji recept za pečeno pile s bučinim sjemenkama

foto: Sandra Rončević

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Neupitno je da ljubav ide kroz želudac, a to zna i Sandra Rončević, autorica bloga "O slanom i slatkom: O svemu" koja je pripremila romantičnu večeru s mariniranim sočnim piletom u glavnoj ulozi.

Po meni je savršena večera ona koja je bogata okusima, a pripremi se začas, slažete se? Upravo takva je ova moja današnja valentinovska večera! Za nju sam izabrala novitet na tržištu, marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama iz nove premium linije kojom nam Međimursko pile donosi brzo rješenje za ukusan obrok. Ono što nije novost, već je svima dobro poznato, Međimursko pile je 100 % uzgojeno bez upotrebe antibiotika i zbog toga je baš često na mom stolu.

 | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Pile je prožeto ukusnom marinadom i posuto sjemenkama bundeve, a budući da je već zapakirano u vrećicu za pečenje, stvarno nemate puno posla s pripremom, samo ga zajedno s vrećicom stavite u zagrijanu pećnicu i ispečete. A dok se pile peče, pripremite prilog – ja sam se odlučila za raznovrsno povrće poput mrkve, krumpira, batata, ljutike, paprike, celera, gljiva, češnjaka i začinskog bilja i ispekla to zajedno s divnim sokovima od pečenja samog pileta - bila je to večera za deset, a uz minimalno posla. Prekrasno sočno meso i divno aromatično povrće. Savršeno za obradovati najdražu osobu!

Sastojci:

  • 1 marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama
  • 1 veća mrkva
  • 2 krumpira
  • 1 batat
  • 1 svježa žuta paprika
  • 2 stapke celera
  • 3 ljutike
  • 250 g svježih šampinjona
  • 1 grančica ružmarina
  • 3 grančice timijana
  • 1 glavica češnjaka
  • Sol
  • Maslinovo ulje

 | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Priprema:

  1. Izvadite pile iz pakiranja, ostavite ga u vrećici za pečenje, stavite ga na pleh za pečenje, čačkalicom ili vilicom izbodite vrećicu na par mjesta pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 50 minuta.
  2. Dok se pile peče, pripremite povrće: ogulite mrkvu, krumpire i batat, papriku očistite od sjemenki, očistite i celer, ljutiku i šampinjone pa sve izrežite na veće komade, ljutiku i šampinjone prepolovite ili narežite na četvrtine, ako su veći. Dodajte timijan i ružmarin. Povrće malo posolite i pokapajte maslinovim uljem pa sve dobro izmiješajte.
  3. Glavici češnjaka odrežite gornji dio, pokapajte češnjak maslinovim uljem pa ga zamotajte u aluminijsku foliju.
  4. Izvadite pile iz pećnice, prebacite ga na veći tanjur, pažljivo odstranite vrećicu i sačuvajte sve sokove od pečenja. Posudu za pečenje malo nauljite maslinovim uljem, ubacite pripremljeno povrće, na povrće stavite pile (ona strana koja je u prvom pečenju bila prema dolje neka sad bude okrenuta prema gore), dodajte i pripremljeni češnjak pa sve vratite u pećnicu i dalje zagrijanu na 180°C i pecite 45 minuta, odnosno dok pile ne dobije lijepu zlatnu boju.
  5. Izvadite pile iz pleha i složite ga na pladanj, pustite da se malo ohladi, a povrće vratite na 10 minuta natrag u pećnicu, okrenite grijač na grill. Izvadite van, istisnite pečeni češnjak i sve lagano izmiješajte, potom na isti pladanj složite povrće, sve prelijte sokovima od pečenja i poslužite uz sezonsku salatu.

 | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.