Po meni je savršena večera ona koja je bogata okusima, a pripremi se začas, slažete se? Upravo takva je ova moja današnja valentinovska večera! Za nju sam izabrala novitet na tržištu, marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama iz nove premium linije kojom nam Međimursko pile donosi brzo rješenje za ukusan obrok. Ono što nije novost, već je svima dobro poznato, Međimursko pile je 100 % uzgojeno bez upotrebe antibiotika i zbog toga je baš često na mom stolu.
Pile je prožeto ukusnom marinadom i posuto sjemenkama bundeve, a budući da je već zapakirano u vrećicu za pečenje, stvarno nemate puno posla s pripremom, samo ga zajedno s vrećicom stavite u zagrijanu pećnicu i ispečete. A dok se pile peče, pripremite prilog – ja sam se odlučila za raznovrsno povrće poput mrkve, krumpira, batata, ljutike, paprike, celera, gljiva, češnjaka i začinskog bilja i ispekla to zajedno s divnim sokovima od pečenja samog pileta - bila je to večera za deset, a uz minimalno posla. Prekrasno sočno meso i divno aromatično povrće. Savršeno za obradovati najdražu osobu!
Sastojci:
- 1 marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama
- 1 veća mrkva
- 2 krumpira
- 1 batat
- 1 svježa žuta paprika
- 2 stapke celera
- 3 ljutike
- 250 g svježih šampinjona
- 1 grančica ružmarina
- 3 grančice timijana
- 1 glavica češnjaka
- Sol
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Izvadite pile iz pakiranja, ostavite ga u vrećici za pečenje, stavite ga na pleh za pečenje, čačkalicom ili vilicom izbodite vrećicu na par mjesta pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 50 minuta.
- Dok se pile peče, pripremite povrće: ogulite mrkvu, krumpire i batat, papriku očistite od sjemenki, očistite i celer, ljutiku i šampinjone pa sve izrežite na veće komade, ljutiku i šampinjone prepolovite ili narežite na četvrtine, ako su veći. Dodajte timijan i ružmarin. Povrće malo posolite i pokapajte maslinovim uljem pa sve dobro izmiješajte.
- Glavici češnjaka odrežite gornji dio, pokapajte češnjak maslinovim uljem pa ga zamotajte u aluminijsku foliju.
- Izvadite pile iz pećnice, prebacite ga na veći tanjur, pažljivo odstranite vrećicu i sačuvajte sve sokove od pečenja. Posudu za pečenje malo nauljite maslinovim uljem, ubacite pripremljeno povrće, na povrće stavite pile (ona strana koja je u prvom pečenju bila prema dolje neka sad bude okrenuta prema gore), dodajte i pripremljeni češnjak pa sve vratite u pećnicu i dalje zagrijanu na 180°C i pecite 45 minuta, odnosno dok pile ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Izvadite pile iz pleha i složite ga na pladanj, pustite da se malo ohladi, a povrće vratite na 10 minuta natrag u pećnicu, okrenite grijač na grill. Izvadite van, istisnite pečeni češnjak i sve lagano izmiješajte, potom na isti pladanj složite povrće, sve prelijte sokovima od pečenja i poslužite uz sezonsku salatu.