Native sadržaj 28. ožujka 2024.

Marry me piletina - toliko fina da će dovesti do sudbonosnog pitanja

foto: Marko Prpić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Vedran i Darko ukrstili su kuhače u još jednom gastro duelu, a ovoga je puta zadatak bio pripremiti slasno viralno jelo uz pomoć male tajne svakog kuhara - MEGGLE vrhnja za kuhanje. Pogledaj što nam je pripremio Darko!

Ljubav ide kroz želudac - to već dobro znamo, no može li ukusni zalogaj dovesti i do prosidbe? Čini se kako može. Marry me piletina osvojila je društvene mreže gotovo preko noći, a legenda kaže da će, ako pripremiš ovo slasno jelo partneru ili partnerici, nakon večere pasti sudbonosno pitanje. Kod nas bi se nakon ukusnog obroka reklo "fino je toliko da se možeš udati (ili oženiti)", a tko zna, možda je upravo to inspiracija iza ovog slavnog jela.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Dok ne razriješimo taj misterij, vratimo se receptu. Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz", odabrao je marry me piletinu kao svoj specijalitet u gastro duelu u kojem je upotrijebio još jedan adut svakog profesionalnog i amaterskog kuhara - MEGGLE vrhnje za kuhanje. Kako je MEGGLE vrhnje za kuhanje poslužilo za pripremu marry me piletine i najkremastijeg pire krumpira, pogledaj u nastavku. 

Sastojci za piletinu:

  • 500 g pilećih prsa (bez kože i kostiju)
  • 30 g glatkog brašna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i zgnječena
  • 30 g MEGGLE maslaca
  • 150 g sušene rajčice
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 žličice mljevene paprike
  • 300 ml MEGGLE vrhnja za kuhanje
  • 100 ml pasate od rajčica
  • 40 g MEGGLE ribanog sira
  • 12-ak svježih listova bosiljka
  • 1/2 limuna, samo sok
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Sol

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Sastojci za krumpir pire: 

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Priprema:

  1. Pileća prsa prerežite kako bi dobili 4 odreska, posolite i obložite brašnom.
  2. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije pažljivo dodajte pileća prsa. Pržite 5 minuta. Okrenite i pržite još 5 minuta.
  3. Izvadite pileća prsa na tanjur i dodajte maslac. Kratko zapržite češnjak, sušene rajčice, origano i papriku.
  4. Dodajte vrhnje, pasatu, sol i papar, sve dobro promiješajte.
  5. Stavite piletinu u umak. Poklopite i kuhajte par minuta. Po potrebi dodajte malo pilećeg temeljca. Dodajte ribani sir, okrenite piletinu i još kratko prokuhajte.
  6. Tavu maknite s vatre, pospite listovima bosiljka i poškropite sokom limuna.
  7. Pripremite krumpir pire. Krumpir oguliti, oprati i staviti kuhati u hladnu posoljenu vodu.
  8. Vrhnje dodati u manji lončić i staviti na vatru. Kada proključa maknuti s vatre i dodati maslac.
  9. Kuhani krumpir ocijediti te dodati mješavinu maslaca i vrhnja.
  10. Usitniti u kremasti pire, dodati papar i po potrebi posoliti.
  11. Poslužiti piletinu s umakom uz krumpir pire.

Dobar tek!

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.