Native sadržaj 15. listopada 2024.

PIZZA NAPOLETANA Napuljski klasik s mortadelom i pistacijama

Kruh i pecivo
30 MIN
2 MIN
3
JEDNOSTAVNO
foto: missMIND

Powered by:

U novom izdanju gastro duela svoje su znanje pripreme najfinije pizze pokazali Mile i Vedran. Vedran je društvo oduševio pizzom u napoletana stilu koju je spojio s mortadelom i neodoljivom pistacijom.

Napuljska pizza jedna je od najpopularnijih talijanskih delicija, a u posljednjih nekoliko godina osvojila je i nepca u našoj zemlji. Glavno obilježje pizze napoletane je karakteristični napuhnuti rub te tijesto toliko tanko da je gotovo prozirno. Kako pripremiti savršenu pizzu napoletanu zna Vedran Bošković, autor bloga Začinjeno s ljubavlju, a za nadjev je odabrao popularnu kombinaciju mortadele i pistacija. Uz ovako finu kombinaciju savršeno se uklapa čaša hladnog Staropramen piva, ali i odlična ekipa s kojom ćemo ih podijeliti - naravno uz film. 

Vedran je pizzu napoletanu za manje od dvije minute ispekao u moćnoj Staropramen pizza peći by Everdure Kiln, a jednom kada u videu u nastavku vidiš koliko je odlična, sigurno ćeš ju poželjeti za svoje društvo. Zato brzo klikni ovdje, sudjeluj u nagradnom natječaju i možda postane baš tvoja. 

Ne gasi ekran dok kuham

Pizza napoletana s mortadelom
30 MIN
pripreme
2 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Tijesto
Sastojci
  • Brašno tip 00 300 g
  • Voda 200 ml
  • Suhi kvasac 2 g
  • Šećer 0,50 žličica
  • Sol 1 prstohvat
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. Prvo umijesi kvasac i šećer s brašnom i vodom, a onda dodaj i sol i ulje. 


  2. Mijesi par minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.



  3. Čim ste tijesto umijesili stavi ga u hladnjak na hladnu fermentaciju.


  4. Tijesto možeš umijesiti isti dan i ostaviti da se diže na sobnoj temperaturi, tada bi ga trebalo pratiti i kad se podupla napraviti preklapanje i podijeliti ga u kugle. Takvo tijesto će brze rasti u fazi kugle, kako neće biti ohlađeno.


  5. Par sati prije (ovisi o temperaturi prostorije, ali gledaj da je to oko 1,5 -2 h) nego ćeš peći pizzu, izvadi tijesto iz hladnjaka i napravi preklapanje. Za preklapanje, navlaži ruke, zatim objema rukama uhvati tijesto u sredini i razvuci ga prema gore. Zavuci jedan od slobodnih krajeva prema sredini i ponovi s drugim. Okreni tijesto za 90 stupnjeva i ponovi postupak. Ostavi 10 minuta pa ponovi postupak.


  6. Pokrij tijesto i ostavi da odstoji jos 30-ak minuta.


  7. Podijeli tijesto na dva dijela. Raširi svaki u tanki pravokutnik pa preklopi stranice tako da uhvatiš nešto zraka u tijesto. Potom tijesto oblikuj u kugle pa ostavi da se dižu na toplom mjestu, prekrivene i lagano pobrašnjene, oko 30-45 minuta ili dok se ne udvostruče.


  8. Dignuto tijesto uz pomoć brašna oblikuj tako da su rubovi deblji.


Nadjev
Sastojci
  • Mozzarella 100 g
  • Mortadela 100 g
  • Pelati iz konzerve 200 g
  • Pistacije 50 g
  • Bosiljak 1 svežanj
  • Aceto krema 3 žlica
Postupak
  1. Zagrij peć za pizzu ili pećnicu na najvišu temperaturu (oko 250°C).


  2. Premaži tijesto s rajčicom i lagano posoli, rasporedi mozzarellu po tijestu.

    


  3. Peci pizzu 8 - 10 minuta, dok rubovi ne postanu napuhnuti, a sir se otopi. U peći za pizzu peci 1 do 2 minute.

    


  4. Kada pizzu izvadiš iz pećnice, rasporedi mortadelu po pizzi, posipaj sjeckanim pistacijama i dodaj listiće svježeg bosiljka.


  5. Pizzu završi s malo aceto kreme, natoči čašu hladnog Staropramen piva i uživaj!

    


Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.