U novom izdanju gastro duela svoje su znanje pripreme najfinije pizze pokazali Mile i Vedran. Vedran je društvo oduševio pizzom u napoletana stilu koju je spojio s mortadelom i neodoljivom pistacijom.
Napuljska pizza jedna je od najpopularnijih talijanskih delicija, a u posljednjih nekoliko godina osvojila je i nepca u našoj zemlji. Glavno obilježje pizze napoletane je karakteristični napuhnuti rub te tijesto toliko tanko da je gotovo prozirno. Kako pripremiti savršenu pizzu napoletanu zna Vedran Bošković, autor bloga Začinjeno s ljubavlju, a za nadjev je odabrao popularnu kombinaciju mortadele i pistacija. Uz ovako finu kombinaciju savršeno se uklapa čaša hladnog Staropramen piva, ali i odlična ekipa s kojom ćemo ih podijeliti - naravno uz film.
Vedran je pizzu napoletanu za manje od dvije minute ispekao u moćnoj Staropramen pizza peći by Everdure Kiln, a jednom kada u videu u nastavku vidiš koliko je odlična, sigurno ćeš ju poželjeti za svoje društvo. Zato brzo klikni ovdje, sudjeluj u nagradnom natječaju i možda postane baš tvoja.
Ne gasi ekran dok kuham
Pizza napoletana s mortadelom
30 MIN
pripreme
2 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Tijesto
Sastojci
Brašno tip 00
300
g
Voda
200
ml
Suhi kvasac
2
g
Šećer
0,50
žličica
Sol
1
prstohvat
Maslinovo ulje
2
žlica
Postupak
Prvo umijesi kvasac i šećer s brašnom i vodom, a onda dodaj i sol i ulje.
Mijesi par minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.
Čim ste tijesto umijesili stavi ga u hladnjak na hladnu fermentaciju.
Tijesto možeš umijesiti isti dan i ostaviti da se diže na sobnoj temperaturi, tada bi ga trebalo pratiti i kad se podupla napraviti preklapanje i podijeliti ga u kugle. Takvo tijesto će brze rasti u fazi kugle, kako neće biti ohlađeno.
Par sati prije (ovisi o temperaturi prostorije, ali gledaj da je to oko 1,5 -2 h) nego ćeš peći pizzu, izvadi tijesto iz hladnjaka i napravi preklapanje. Za preklapanje, navlaži ruke, zatim objema rukama uhvati tijesto u sredini i razvuci ga prema gore. Zavuci jedan od slobodnih krajeva prema sredini i ponovi s drugim. Okreni tijesto za 90 stupnjeva i ponovi postupak. Ostavi 10 minuta pa ponovi postupak.
Pokrij tijesto i ostavi da odstoji jos 30-ak minuta.
Podijeli tijesto na dva dijela. Raširi svaki u tanki pravokutnik pa preklopi stranice tako da uhvatiš nešto zraka u tijesto. Potom tijesto oblikuj u kugle pa ostavi da se dižu na toplom mjestu, prekrivene i lagano pobrašnjene, oko 30-45 minuta ili dok se ne udvostruče.
Dignuto tijesto uz pomoć brašna oblikuj tako da su rubovi deblji.
Nadjev
Sastojci
Mozzarella
100
g
Mortadela
100
g
Pelati iz konzerve
200
g
Pistacije
50
g
Bosiljak
1
svežanj
Aceto krema
3
žlica
Postupak
Zagrij peć za pizzu ili pećnicu na najvišu temperaturu (oko 250°C).
Premaži tijesto s rajčicom i lagano posoli, rasporedi mozzarellu po tijestu.
Peci pizzu 8 - 10 minuta, dok rubovi ne postanu napuhnuti, a sir se otopi. U peći za pizzu peci 1 do 2 minute.
Kada pizzu izvadiš iz pećnice, rasporedi mortadelu po pizzi, posipaj sjeckanim pistacijama i dodaj listiće svježeg bosiljka.
Pizzu završi s malo aceto kreme, natoči čašu hladnog Staropramen piva i uživaj!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.