Darko Debić donosi recept za pravu jesensku deliciju koja spaja omiljene okuse piletine, bundeve i gljiva
Nova sezona donijela nam je i nove okuse, a kako u njima uživati najbolje zna Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz". Darkove delicije već dobro poznajemo, a ovoga puta nam donosi recept inspiriran jesenskim bojama, ali i šumskim okusima. Glavna namirnica jela je svestrana piletina, a Darko je za pripremu koristio pileće zabatke Međimursko pile, 100% bez antibiotika, s oznakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ koja garantira najviše standarde kvalitete!
Upravo se ta kvaliteta osjeti u svakom zalogaju pečene piletine marinirane u timijanu dok se neodoljiva karamelizirana bundeva idealno nadopunjuje s kremastim umakom od gljiva i špinatom koji unosi dozu zelenila. Kako je Darko pripremio ovo fino jelo pogledaj u nastavku gdje ćeš pronaći i sve potrebno kako bi ovo jelo krasilo i tvoju jesensku trpezu.
Ne gasi ekran dok kuham
Pileći zabatak u marinadi s timijanom, karamelizirana bundeva, špinat i umak s gljivama
60 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
Piletina i marinada
Sastojci
Međimursko pile pilećih zabataka
1
kg
Maslinovo ulje
0,50
žlica
Dimljene slatke paprike u prahu
1
žličica
Soja umak
1
žlica
Timijan
0,50
svežanj
Sol
0,50
žličica
Papar
0,50
žličica
Postupak
Sastojke za marinadu utrljajte u piletinu i ostavite barem pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200°C
Bundeva i špinat
Sastojci
Bundeva
900
g
Med
0,50
žlica
Maslinovo ulje
2
žlica
Špinat
400
g
Sol
0,50
žličica
Papar
0,50
žličica
Postupak
Položite komade bundeve na pleh i prelijte ih maslinovim uljem.
Posolite i popaprite.
Pomiješajte i prelijte medom.
Položite piletinu na bundevu.
Pecite u pećnici 50-ak minuta ili dok piletina ne bude potpuno pečena (sokovi iz piletine moraju biti bistri kada je probodete nožem), a bundeva mekana i lagano karamelizirana.
Umak od gljiva
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Mladi luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Šampinjoni
500
g
Soja umak
1
žlica
Vrhnje
300
ml
Sok od limuna
3
žlica
Sol
0,50
žličica
Papar
0,50
žličica
Postupak
Dok je piletina u pećnici pripremite špinat i umak od gljiva.
Za umak dodajte maslinovo ulje u lončić i pirjajte luk dok ne omekša, 3 do 4 minute.
Dodajte češnjak, potom gljive i nastavite kuhati.
Zatim dodajte sojin umak i vrhnje.
Pustite da umak lagano kuha dok se malo ne zgusne. Na kraju dodajte sol, papar i limunov sok.
Operite špinat i ocijedite višak vode. Kratko pirjajte špinat na žlici maslinovog ulja. Dodajte sol i papar.
Kada je špinat pirjan, poslužite ga uz pečeno pile i bundevu te prelijte umakom od gljiva. Dobar tek!