Native sadržaj 23. listopada 2024.

RECEPT DANA Pileći zabatak u marinadi s timijanom i karamelizirana bundeva

Piletina
60 MIN
60 MIN
5
SREDNJE
foto: Darko Debić

Powered by:

Darko Debić donosi recept za pravu jesensku deliciju koja spaja omiljene okuse piletine, bundeve i gljiva

Nova sezona donijela nam je i nove okuse, a kako u njima uživati najbolje zna Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz". Darkove delicije već dobro poznajemo, a ovoga puta nam donosi recept inspiriran jesenskim bojama, ali i šumskim okusima. Glavna namirnica jela je svestrana piletina, a Darko je za pripremu koristio pileće zabatke Međimursko pile, 100% bez antibiotika, s oznakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ koja garantira najviše standarde kvalitete!

Upravo se ta kvaliteta osjeti u svakom zalogaju pečene piletine marinirane u timijanu dok se neodoljiva karamelizirana bundeva idealno nadopunjuje s kremastim umakom od gljiva i špinatom koji unosi dozu zelenila. Kako je Darko pripremio ovo fino jelo pogledaj u nastavku gdje ćeš pronaći i sve potrebno kako bi ovo jelo krasilo i tvoju jesensku trpezu. 

Ne gasi ekran dok kuham

Pileći zabatak u marinadi s timijanom, karamelizirana bundeva, špinat i umak s gljivama
60 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
Piletina i marinada
Sastojci
  • Međimursko pile pilećih zabataka 1 kg
  • Maslinovo ulje 0,50 žlica
  • Dimljene slatke paprike u prahu 1 žličica
  • Soja umak 1 žlica
  • Timijan 0,50 svežanj
  • Sol 0,50 žličica
  • Papar 0,50 žličica
Postupak
  1. Sastojke za marinadu utrljajte u piletinu i ostavite barem pola sata.



  2. Zagrijte pećnicu na 200°C


Bundeva i špinat
Sastojci
  • Bundeva 900 g
  • Med 0,50 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Špinat 400 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Papar 0,50 žličica
Postupak
  1. Položite komade bundeve na pleh i prelijte ih maslinovim uljem.


  2. Posolite i popaprite.


  3. Pomiješajte i prelijte medom.


  4. Položite piletinu na bundevu.


  5. Pecite u pećnici 50-ak minuta ili dok piletina ne bude potpuno pečena (sokovi iz piletine moraju biti bistri kada je probodete nožem), a bundeva mekana i lagano karamelizirana.


Umak od gljiva
Sastojci
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Mladi luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Šampinjoni 500 g
  • Soja umak 1 žlica
  • Vrhnje 300 ml
  • Sok od limuna 3 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Papar 0,50 žličica
Postupak
  1. Dok je piletina u pećnici pripremite špinat i umak od gljiva.


  2. Za umak dodajte maslinovo ulje u lončić i pirjajte luk dok ne omekša, 3 do 4 minute.


  3. Dodajte češnjak, potom gljive i nastavite kuhati.


  4. Zatim dodajte sojin umak i vrhnje.


  5. Pustite da umak lagano kuha dok se malo ne zgusne. Na kraju dodajte sol, papar i limunov sok.


  6. Operite špinat i ocijedite višak vode. Kratko pirjajte špinat na žlici maslinovog ulja. Dodajte sol i papar.


  7. Kada je špinat pirjan, poslužite ga uz pečeno pile i bundevu te prelijte umakom od gljiva. Dobar tek!



Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.