Za Gastro.hr pripremio je nekoliko jela kako bi nas uvjerio da priprema izvrsnih jela ne mora biti komplicirana i skupa, a ipak ćete njima moći zadiviti baš svakog gosta. Uživajte u kompletnom nedjeljnom meniju.
Predjelo: Zapečena palenta Majstor kuhar
Sastojci (za 4 osobe):
• 0,3 kg kukuruzne krupice • 0,1 kg maslaca • 0,15 kg gorgonzole • sol i papar, po potrebi • 0,5 l temeljca • 0,2 l vrhnja za kuhanje
Priprema:
- U temeljac dodajte maslac, malo posolite i ukuhajte kukuruznu krupicu.
- Kada je kukuruzna krupica kuhana izlijte ju u posudu, debljine cca 1 cm i vadite ju van u formi kolutova. Na svaki kolut stavite malo maslaca i na listiće narezanu gorgonzolu.
- Posložite pripremljenu palentu s gorgonzolom u lim za pečenje koji ste prije toga premazali s maslacem. Stavite palentu u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva tek na 10-ak min, dok se gorgonzola ne rastopi.
- U tavicu stavite vrhnje za kuhanje, pustite da prokuha te začinite i dodajte preostalu na kockice narezanu gorgonzolu.
- Na sredinu tanjura stavite umak od gorgonzole i na umak zapečenu palentu te ukrasite po želji.
Glavno jelo: Pureća rolada alla Wellington
Sastojci (za 4 osobe):
• 500 g mljevenog mesa • 3 jaja • 100 g tikvice • 100 g paprike • 50 g luka • 50 g krušnih mrvica • 20 g soli • 250 g lisnatog tijesta • 10 g papra • 10 g peršina • 10 g češnjaka (granule) • 0,02 l biljnog ulja • 150 g suhih vrganja (ili gljiva po izboru) • 50 g luka (sitno sjeckani) • 0,03 l konjaka • 0,20 l vrhnja za kuhanje • 50 g maslaca
Priprema:
- Povrće narežite na male kockice. Sitno sjeckani luk prepržite na ulju, te dodajte povrće rezano na kockice.
- Kada ste povrće malo prepržili dodajte ga mesu, začinite solju, paprom, peršinom i češnjakom. Smjesu povežite s jajem i krušnim mrvicama te dobro izmiješajte.
- Lisnato tijesto razvaljajte na 5 mm debljine te na sredinu tijesta složite smjesu mljevenog mesa i povrća te oblikujte štrucu. Zatim rubove lisnatog tijesta preklopite.
- Sve zajedno stavite u posudu u kojoj ćete peći roladu, ali obavezno na papir za pečenje, tako da rubovi budu sa doljnje strane.
- Gornju stranu premažite razmućenim jajem te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180–190 stupnjeva na 30-ak minuta.
- Za to vrijeme u tavu na maslac dodajte sitno sjeckani luk i sjeckane prethodno u toplu vodu namočene gljive (suhi vrganji). Dodamo konjak, usplamtite tj. flambirajte te nakon toga gasite vrhnjem, dotjerate okus sa soli i paprom te pustite da lagano prokuha.
- Kada je rolada pečena, režite ju na odreske, a kao podlogu servirajte umak od gljiva te položite odreske na umak. Poslužite uz prilog i salatu po izboru.
Desert: Jabuke u košuljici s jogurtom i šumskim voćem
Sastojci (za 4 osobe):
• 4 kom., cca. 0,40 kg jabuka • 2 kom. jaja • 0,20 l mlijeka • 0,10 – 0,15 kg brašna • 1 žličica cimeta • 1 kutijica, cca. 0,25 kg kupina • 0,40 l jogurta • 0,10 kg šećera • 0,30 l ulja (za prženje) • prstohvat soli
Priprema:
- Jabuku ogulite i uz pomoć noža izdubite tj. odstranite koštice te narežite na ploške debljine 3 do 4 mm.
- Od mlijeka, jaja, brašna, malo soli, malo šećera napravite tijesto kao za palačinke, samo malo gušće, a na kraju umiješajte snijeg od bjelanca.
- U to smjesu umočite kolutove jabuka koje zatim pržite u masnoći do zlatnožute boje s jedne i druge strane. Vadite van na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
- Šumsko voće pomiješajte sa šećerom i kuhajte na laganoj vatri, dok voće ne pusti sok te još kratko kuhajte dok se sok malo ne zgusne.
- Na tanjur kao podlogu stavite jogurt preliven umakom od šumskog voća, povrh čega poredajte kolutove prženih jabuka koje pospemo s prah šećerom i cimetom.