Kavi su se razne arome dodavale još prije nekoliko stoljeća. Na Srednjem istoku kardamon i cimet dodavani su kavi od kada se ona zapravo počela konzumirati. Amerikanci su taj običaj doveli do savršenstva pa se danas svijetom širi novi trend egzotičnih okusa kave koji se počeo primjenjivati i u Europi. Aromatiziranje kave provodi se najčešće u fazi prženja. Pržena zrna se prskaju posebnim uljima koja sadrže različite arome kao što su vanilija, lješnjak, čokoladna karamela, mandarina, malina, jagoda, maslac, ljepljivi karamel - puding itd.
I naš najveći proizvođač kave, tvrtka Franck ima svog asa u rukavu. Mljevena kava Franck 100% Arabica od sada ima novog člana obitelji, aromatiziranu mljevenu kavu s okusom lješnjaka i čokolade. Nastala je mješavinom pomno odabranih zrna isključivo sorte arabica. Ovu kavu karakteriziraju arome koje su prirodno prisutne u zrnu kave - blage čokoladne note prožete lješnjakom i slatkim bademom. Kako bi se te arome pojačale i stvorila kava desertnog mirisa i okusa, Franck je mješavini najfinijih arabica dodao arome lješnjaka i čokolade te tako stvorio jedinstvenu aromatiziranu kavu laganog, baršunastog okusa s prirodnom slatkoćom i nježnim voćnim notama protkanim kakaovcem i orašastim voćem.
Franck 100% Arabica s okusom lješnjaka i čokolade nastaje tako da se pažljivo odabrane arome lješnjaka i čokolade dodaju nakon prženja, a prije samog mljevenja kave. Jedinstvena kombinacija aroma osjeti se već pri samom otvaranju vakuumiranog pakiranja i idealna je za sve koji vole nešto slađu aromu, uz blaži i nježniji okus same kave.
Različiti načini pripreme mljevene Franck 100% Arabice kod kuće
Franck 100% Arabica i aromatizirana Franck 100% Arabica s okusom lješnjaka i čokolade mogu se pripremati na nekoliko različitih načina - u džezvi, kafetijeri, kao filter kava ili pomoću metode french pressa.
Priprema kave u džezvi
Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je uliti 100 ml hladne vode u posudu za kuhanje. Kad voda zavrije maknuti posudu s grijače ploče i uz lagano miješanje usipati 7 g kave (cca 2 vrhom pune čajne žličice) te dobro promiješati. Vratiti posudu na grijaču ploču te lagano grijati do podizanja pjene. Napitak ostaviti 3-5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja lagano promiješati pjenu. Po želji dodati šećer i mlijeko.
Priprema mika kave (u kafeteriji)
Ovisno o veličini moka posude, uliti hladnu vodu do naznačene oznake (otvor na donjem dijelu posude). Kavu rahlo usipati u za to predviđeno sito te kuhati do završetka ekstrakcije. Kava se kuha na temperaturi vrenja i potrebno je odmah nakon kuhanja maknuti moku s vatre radi očuvanja arome kave. Po želji dodati šećer i mlijeko.
Priprema kave u French press vrču
Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je dodati 2 pune čajne žličice ili jednu punu jušnu žlicu kave u French press vrč. Zasebno zagrijati 100 ml vode do vrenja, preliti preko kave i zatim vratiti poklopac na vrč. Napitak ostaviti 3-5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja protisnuti napitak za to predviđenom mrežicom. Promiješati te po želji dodati šećer i mlijeko.
Priprema filter kave
Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je u aparat dozirati 7 g kave (cca 2 vrhom pune čajne žličice) i 125 ml vode te kuhati do završetka ekstrakcije. Po želji dodati šećer i mlijeko. Ovisno o željenoj količini napitka prilagoditi količinu kave i vode.
Franck 100% Arabicu s okusom lješnjaka i-čokolade možete konzumirati s voćnim desertima ili kolačićima s okusom cimeta, no ova aromatizirana kava je zapravo desert sama po sebi.