Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama. Buče brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.
Kako Branko Ognjenović kaže "Buča kao namirnica daje okrepu i uvod za hladnije dane. Nameće se kao namirnica broj jedan u ovom prijelaznom razdoblju". U skladu s tim, sljedećih tjedana očekujte recepte s bučom kako biste krenuli u izazove jesenske kuhinje i lakše dočekali zimske dane.
Rižoto od buče sa šumskim vrganjima
Sastojci za 4 osobe:
• Riža 0,35 kg • Vrganji 0,30 kg • Buča 0,50 kg • Luk 1 glavica • Sol • Papar po potrebi • Maslac 0,05 kg • Maslinovo ulje 0,05 l • Crveni papar 20ak zrna • Peršin list pola vezice
Priprema:
Rižu operemo i dobro ocijedimo. Luk očistimo, narežemo na sitno te stavimo pržiti na maslacu i maslinovom ulju. Zatim dodajemo buću rezanu na kockice pa rižu. Sve zajedno pržimo, zatim podlijemo vodom ili jušnim temeljcom, začinimo i pustimo da se lagano pirja. Vrganje očistimo, narežemo na kockice, na ostatku masnoće prepržimo i kad je riža već skoro gotova dodajemo prepržene gljive u rižu. Sjedinimo u jednoličnu masu te na kraju dodamo malo maslaca. Kao ukras možemo staviti prženo lišće peršina.
Savjet: Gljive nikada nemojte prati u puno vode nego brisati vlažnom krpom, jer voda otapa najvrijednije sastojke.