Ta je krupica od pšenice durum tradicionalno berbersko jelo, omiljeno u cijelom arapskom svijetu, ali je jednostavnost njegova pripremanja i nama draga. Zato nam često zaostane neka zdjelica od jučer. To nije problem jer je odličan sastojak i slatkih i slanih jela.
U sjevernoafričkim zemljama tu namirnicu rabe svakodnevno, a i sami smo smislili neke načine kako ga pripremiti. Može se koristiti za jela kakva inače pripremamo s pšeničnom krupicom. Na primjer, za pripremu brzog deserta sličnog pudingu. Jednostavno ga skuhajte u malo zašećerena mlijeka kojem ste dodali vanijilu ili koricu limuna i naranče. Prema želji ga začinite s malo cimeta. Ulijte ga u zdjelice za puding i ohladite. Možete ga poslužiti na tanjuru okruženoga kriškama sezonskog voća i prelivenog slasnim voćnim sirupom.
Ostatke kus-kusa možete i pomiješati s ostacima nekog povrća, primjerice s pečenim paprikama ili miješanim povrćem sa žara. Novo će jelo samo trebati začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, paprom, solju i začinskim biljem.