20. svibnja 2016.

Ostatke kus-kusa pretvorite u novo slatko ili slano jelo

kus kus
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Otkako se može kupiti u svakom dućanu, kus-kus se udomaćio i u našoj kuhinji. Sve ga češće pripremamo umjesto riže ili tijesta.

Ta je krupica od pšenice durum tradicionalno berbersko jelo, omiljeno u cijelom arapskom svijetu, ali je jednostavnost njegova pripremanja i nama draga. Zato nam često zaostane neka zdjelica od jučer. To nije problem jer je odličan sastojak i slatkih i slanih jela

puding | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

U sjevernoafričkim zemljama tu namirnicu rabe svakodnevno, a i sami smo smislili neke načine kako ga pripremiti. Može se koristiti za jela kakva inače pripremamo s pšeničnom krupicom. Na primjer, za pripremu brzog deserta sličnog pudingu. Jednostavno ga skuhajte u malo zašećerena mlijeka kojem ste dodali vanijilu ili koricu limuna i naranče. Prema želji ga začinite s malo cimeta. Ulijte ga u zdjelice za puding i ohladite. Možete ga poslužiti na tanjuru okruženoga kriškama sezonskog voća i prelivenog slasnim voćnim sirupom. 

Ostatke kus-kusa možete i pomiješati s ostacima nekog povrća, primjerice s pečenim paprikama ili miješanim povrćem sa žara. Novo će jelo samo trebati začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, paprom, solju i začinskim biljem. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.