Svi obroci koje chef Berislav Lacković priprema za ljetni jelovnik skrivaju pravu malu riznicu antioksidansa, a posebnu pažnju posvetili su beta karotenu – važnom antioksidansu koji štiti od slobodnih radikala, a čije djelovanje često dovodi do brojnih poremećaja i bolesti.
Beta karoten je biljni pigment koji se metabolizira u jetri i pretvara u vitamin A. Potiče obrambene snage organizma, te je potreban za stvaranje pigmenata, odnosno melanina u koži. Štiti kožu od opasnog UV zračenja pa se, osim u kremama za sunčanje, preporučuje njegovo uzimanje putem voća i povrća nekoliko tjedana prije izlaganja suncu.
Da bismo se opskrbili dovoljnom količinom beta karotena, važno je znati da se najveće količine beta karotena nalaze u žutom i narančastom voću i povrću te u tamnozelenom lisnatom povrću. To su prije svega mrkva, batat, rajčica, brokula, blitva, buča i špinat. Od voća, tu je dinja, marelica, breskva, mango, lubenica, kruška. Kod osoba koje konzumiraju raznovrsnu hranu bogatu voćem i povrćem ne dolazi do deficita beta karotena u dnevnim potrebama. Međutim, kod osoba koje ne konzumiraju dovoljno voća i povrća, deficit je izvjestan. Stoga ishrana bogata voćem i povrćem umanjuje rizik od karcinoma i daje koži izvornu elastičnost te prirodan i zdrav sjaj. Kulinarski tim restoranana Bon Appetit naglašava da beta karoten treba uzimati u prirodnom obliku, jer je tako najdjelotvorniji.
Namirnice bogate beta karotenom dobro je uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Tako će vam koža ususret ljetu postati blistava i elastična, nahranjena iznutra i pripremljena za izlaganje sunčevim zrakama, a na taj ćete način smanjiti i potencijalnu pojavu alergije na sunce. Beta karoten će vam dodatno omogućiti da na brži način dođete do preplanulog, lijepog tena, koji se tako i dulje zadržava. Iz Smart Food jelovnika kojeg možete kušati u restoranu Bon Appetit, preporuča inćune na mangu, špagete od batate s pirjanom teletinom i proljetnu salatu s kruškama, purećim rezancima i vinegretom od samoborske muštarde.