656 prikaza 28. listopada 2015.

Pet najboljih vegetarijanskih restorana u Hrvatskoj koje morate posjetiti

vege-kolaz
facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Vegetarijanska prehrana u nas odavno je prestala biti tabu, a tome svjedoči i sve veći broj specijaliziranih vegetarijanskih i/ili veganskih restorana u cijeloj zemlji.

Iako je ponuda još daleko od idealne, dani kada su jedine opcije za vegetarijance bile pohani sir i/ili salata („a može i janjetina, kad već ne jedu meso“) daleko su iza nas. Najviše je vegetarijanskih restorana, naravno, u Zagrebu, gdje živi i najveći broj ljudi s različitim životnim stilovima, no i u ostatku Hrvatske postoje opcije. Stoga vam preporučamo da postanete vegetarijancem makar na jedan dan, i probate nešto drugačije okuse.

1. Mrkva, Trg Kralja Tomislava 13, Samobor

Za posjetiti gradić Samobor odnedavno imate jedan razlog više. Ili pak, ukoliko nakon izleta u samoborskoj kraju ogladnite, zdravljak Mrkva može dodati još malo svježine u vaš dan. Radi se naime o vrlo simpatičnom mjestu gdje se nudi vegetarijanska, veganska i sirova hrana u varijantama „fast fooda“, „raw fooda“ ili klasičnog dnevnog jela. Kombinirajući lokalno voće i povrće sa svjetskim začinima, domaćim receptima i vege prijateljskim namirnicama, ekipa u Mrkvi suvereno vlada različitim kuharskim tehnikama koje jamče sve samo ne dosadne kombinacije na stolu. Deserti, smoothieji, etnička kuhinja, stari lokalni recepti u šarenoj vege izvedbi. Prvom prilikom u Mrkvu!

2. Fresh, Anticova 5, Pula

Fresh „sandwich i salad“ bar već duže vremena prvo je ime vegetarijanske ponude u Puli iako ponuda nije isključivo vegetarijanska. No, većina jela radi se upravo bez mesa, a ponuda se ne svodi samo na salate i sendviče. Tu su i povrtne sezonske juhe, hummus i falafel, a ponuda voća i povrća ovisi, naravno, o sezoni. Bezglutenski box koji se sastoji od salate, humusa i falafela zaintrigirat će i one koji ne pate od problema s glutenom. Klice, grahorice, mikro zelenje, zeleni sokovi i sirovi kolači također čine raznovrsnu ponudu većih ili manjih zalogaja u pulskom Freshu.

3. Vege Lege, Trg Ljudevita Gaja 4, Osijek

Vege Lege | Author: facebook facebook

Tko kaže da u Slavoniji nema vegetarijanaca? Dapače, u Osijeku ćete pronaći i veganski fast food! Ok, nije 100% veganski, jer nude i jedan sendvič sa sirom (Cheese lega s goudom), ali zato je sve ostalo 100% vegansko. Najpopularnije jelo slavonski je falafel u kojem se osim klasičnih sastojaka: slanutka, češnjaka, svježeg peršina i začina uobličenih u ukusne pržene kuglice, kriju još neki tajni sastojci koji mu daju posebni, slavonski okus. Razigrani i za oči ugodni interijer zelene boje svakako će vam uljepšati čekanje, a vrijeme možete prikratiti i jednom od sezonskih juha. Veganska punjena paprika – nije moguće? Pa vrijeme je da isprobate.

4. Makrovega, Leština 2, Split

Makrovega | Author: facebook facebook

Iako mediteranska kuhinja prirodno obiluje velikom količinom povrća i raznog samoniklog bilja, dobar komad mesa često će se naći na stolu kao glavna zvijezda obroka, dok će povrće završiti „samo“ kao prilog. U Makrovega centru u Splitu, međutim, možete pojesti ozbiljan „dalmatinski“ menu; od juhe do salate za 60kn, a da pritom ne pojedete ništa životinjskog porijekla. Možda tofuneza, soja jogurt ili pašticada od seitana nekome mogu zvučati čudno, ali na taj način prilično točno možete predvidjeti o čemu se radi i čime su zamijenjene namirnice životinjskog porijekla. Ako ni nedjeljom, kada je Makrovega zatvorena, niste spremni kuhati, preostaje vam pridruženi UpCafe, u Domovinskog rata 29a. Doručak, ručak, večera, u Makrovegi spremni su u svako doba dana.

5. Vegetarijanski hotel Balatura, Mali Sušik 2, Tribalj

Složit ćete se da vegetarijanski hotel nije nešto na što nailazite svaki dan, barem ne u Hrvatskoj. No, u zaleđu Novog Vinodolskog, u prekrasnom kompleksu preuređenih kamenih kuća nalazi se upravo to: mjesto za odmor gdje možete biti sigurni da ćete se hraniti isključivo vegetarijanski. I, iako su na ovom mirnom mjestu česti gosti umjetnici i pisci, ne morate biti slavan autor da biste tijekom cijele godine uživali u domaćim marmeladama, sokovima, rakijama, vrhunskim vinima i kuhinjom koja maksimalno koristi lokalno dostupne namirnice. Tijekom zime vlasnici organiziraju radionice i druženja, i to često baš na temu drugačije, osviještene prehrane, stoga ne treba zaboraviti na ovo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.