09. lipnja 2015.

Plavuše bez kostiju

Plavuše bez kostiju
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Plava riba je nekad bila glavna hraniteljica priobalnog stanovništva, a danas je možemo reći nepravedno zapostavljena.

Palamida, skuša, tuna, lokarda, papalina.... i kraljica srdela. Sve su to plavuše koji u Jadranu ima u izobilju. Plava riba je nekad bila glavna hraniteljica priobalnog stanovništva, a danas je možemo reći nepravedno zapostavljena. 

Jeftina i zdrava, plava riba bi se češće trebala naći na našem meniju. Plavu ribu, pogotovo sitnu možete pripremiti na stotine načina; ispecite ju na gradelama, marinirajte, napravite brudet, filetirajte, pripremite s povrćem, napravite paštetu ili ju poslužite kao carpaccio…. Mogućnosti kombinacija, baš kao i okusa i vrsta plave ribe su zaista velike. Možda tome pripomogne izlazak ribarske kuharice "Plavuše bez kostiju" autora Darka Baretića.

Kuharicu zanimljivoga naziva i još zanimljivijeg sadržaja izdalo je u povodu 60. godišnjice osnivanja ribolovno društvo Arbun iz Crikvenice. Namjera je kuharice zabilježiti sjećanja na grad i način života koji je nepovratno nestao te istovremeno kroz recepte i fotografije tradicionalnih “kirskih” jela od plave ribe i njihovih moderniziranih inačica dati edukacijku i dokumentarnu poveznicu između ribarstva i turizma, gospodarskih grana koja su uvelike odredile razvoj grada u posljednjem stoljeću.

Dok ne nabavite kuharicu Darka Baretića uživajte u našim receptima s plavom ribom.

Srdele na ribarski

Srdele u savur

Pogača s inćunima

Marinirani inćuni

Tuna sa salatom od začinskog bilja

Skuša pećena u pećnici

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.