Sastojci:
170 g Nestlé Dessert Noir čokolade
150 g oraha, tostiranih i oguljenih
50 g šećera
330 g brašna
1 i pol žlica praška za pecivo
malo soli
140 g maslaca, narezanog na kockice i dobro ohlađenog
250 g slatkog vrhnja
60 ml kiselog vrhnja
1 štapić vanilije
2 žlice slatkog vrhnja za premaz
šećer za posipanje
tučeno slatko vrhnje i džem za posluživanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Odvojite nekoliko oraha za posipanje na kraju i nasjeckajte ih na veće komadiće.
2. Sameljite orahe s polovicom šećera u kuhinjskom robotu ili mlincu za kavu. Pomiješajte s ostatkom šećera, brašnom, praškom za pecivo i soli. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno i orahe, tako da dobijete krupne mrvice, a maslac više nije vidljiv.
3. Pomiješajte tu smjesu s kockicama čokolade i sjemenkama iz štapića vanilije, napravite udubinu u sredini i ulijte u nju slatko i kiselo vrhnje, i rukama sve zamijesite u tijesto.
4. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 2 cm. Pomoću rezača za tijesto izrežite krugove od otprilike 5 cm promjera, položite ih na lim obložen masnim papirom, premažite na vrhu s malo vrhnja i pospite šećerom i komadićima oraha. Pecite pogačice 15-20 min, dok ne dobiju laganu boju i nisu tvrde na dodir. Poslužite ih sa slatkim vrhnjem i džemom po izboru.
Recept pripremila: Ana Ugarković