Vjerojatno su najpopularniji oni popečci koji se pripravljaju od mljevenog mesa. Takvi “faširanci”, ili u Dalmaciji popularne “polpete”, obično se poslužuju uz variva od povrća, ili uz pire-krumpir i umak od rajčica. Ipak, želja za raznolikošću zaslužna je za sve veću popularnost popečaka od raznog povrća.
Popečci od cvjetače brzo su i jednostavno jelo. Možete ih poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Obaveznan dodatak je umak od grčkog jogurta.
Da vidimo tko nakon ovog recepta neće jesti cvjetaču!
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 2 jaja
- 1 manja glavica luka
- 60 g krušnih mrvica
- 2 žlice oštrog brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- režanj češnjaka
- 2 žlice sjeckanih listića peršina
- 1 ½ žličica curryja
- sol i papar
- ulje za prženje
ZA UMAK
- 200 g grčkog jogurta
- 1 žlica sjeckanog vlasca
- 2 žličice soka limuna
- 1 žličica sjeckanog luka
- ¼ žličice soli
Priprema:
- Cvjetaču očistite i grubo narežite te je stavite u posudu za pečenje, začinite s malo soli i prelijte maslinovim uljem. Pecite oko 20 minuta na 200°C. Tijekom pečenja jednom promiješajte komade cvjetače kako bi se ravnomjerno ispekli.
- Pripremite umak tako da pomiješate sve potrebne sastojke pa ga stavite da se hladi u hladnjak.
- Pečenu cvjetaču usitnite vilicom pa je pomiješajte s jajima, sitno sjeckanim lukom i češnjakom, listićima peršina, krušnim mrvicama, brašnom i curryjem. Začinite soli i paprom prema ukusu, a ukoliko je smjesa previše suha, dodajte joj malo vode.
- Oblikujte popečke i pržite ih na ulju na umjerenoj vatri s obje strane dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Ovakve popečke ili uštipke možete komotno pripremiti i od ostalog povrća.
Dobar tek!