11. travnja 2016.

Neodoljivi popečci od cvjetače s curyjem

karfiol
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Cvjetaču najčešće pripremamo 'na lešo' ili gratiniranu. Ovaj recept vam daje jednu sasvim novu dimenziju.

Vjerojatno su najpopularniji oni popečci koji se pripravljaju od mljevenog mesa. Takvi “faširanci”, ili u Dalmaciji popularne “polpete”, obično se poslužuju uz variva od povrća, ili uz pire-krumpir i umak od rajčica. Ipak, želja za raznolikošću zaslužna je za sve veću popularnost popečaka od raznog povrća

Popečci od cvjetače brzo su i jednostavno jelo. Možete ih poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Obaveznan dodatak je umak od grčkog jogurta

Da vidimo tko nakon ovog recepta neće jesti cvjetaču!

karfiol | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 2 jaja
  • 1 manja glavica luka
  • 60 g krušnih mrvica
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • režanj češnjaka
  • 2 žlice sjeckanih listića peršina
  • 1 ½ žličica curryja
  • sol i papar
  • ulje za prženje

ZA UMAK

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 žlica sjeckanog vlasca
  • 2 žličice soka limuna
  • 1 žličica sjeckanog luka
  • ¼ žličice soli

Priprema:

  1. Cvjetaču očistite i grubo narežite te je stavite u posudu za pečenje, začinite s malo soli i prelijte maslinovim uljem. Pecite oko 20 minuta na 200°C. Tijekom pečenja jednom promiješajte komade cvjetače kako bi se ravnomjerno ispekli.
  2. Pripremite umak tako da pomiješate sve potrebne sastojke pa ga stavite da se hladi u hladnjak.
  3. Pečenu cvjetaču usitnite vilicom pa je pomiješajte s jajima, sitno sjeckanim lukom i češnjakom, listićima peršina, krušnim mrvicama, brašnom i curryjem. Začinite soli i paprom prema ukusu, a ukoliko je smjesa previše suha, dodajte joj malo vode.
  4. Oblikujte popečke i pržite ih na ulju na umjerenoj vatri s obje strane dok ne poprime zlatno smeđu boju.

Ovakve popečke ili uštipke možete komotno pripremiti i od ostalog povrća. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.