Češnjak može stajati i do nekoliko mjeseci ako ga spremite na ispravan način. Tri su važne stvari koje trebate znati o spremanju ovog omiljenog dodatka mnogim jelima.
Nemojte otvarati glavicu češnjaka prije nego što ste potrošili već prethodno otvorenu. Kada ostane cijeli, češnjak drži duže. Njegov život počinje kad ga razlomite na češnjeve i tada ostaje svjež od 3 do 10 dana.
Spremite glavice češnjaka na tamno i suho mjesto. To može biti papirnata vrećica ili drvena košarica koju držite u smočnici. Upamtite, svjetlo i vlaga najgori su neprijatelji češnjaku jer uzrokuju plijesan.
Izbjegavajte hladnjak. U hladnjaku češnjak počinje klijati u roku od tek nekoliko dana. On je i dalje jestiv ali može imati pomalo gorak okus.
Ako ste očistili ili nasjeckali previše češnjaka, tek tada je dozvoljeno spremanje u hladnjak, ali samo u dobro zatvorenoj posudi, napravite vlastito ulje ili ga pecite u pećnici i pretvorite u kremasti namaz.
Predlažemo nekoliko recepata:
Pečeni češnjak: Zaboravite loš zadah!
Češnjakovo ulje: Mirisan potpis pečenjima
Domaća verzija aromatičnog kruha s češnjakom