Za takve "osjetljivce" postoji rješenje, a to je pečeni češnjak. Ova delikatesa ima blag i slatkast, pomalo orašast okus, nudi gotovo bezbroj kulinarskih mogućnosti, a sama priprema je vrlo jednostavna.
Uz češnjak, jedine namirnice koje su vam potrebne su maslinovo ulje i začini po želji. Za početak valja odabrati čvrste i svježe glavice češnjaka koje nisu počele klijati. Odstranite samo vanjsku koru s češnjaka, što je više moguće, ali da svaki češanj i dalje ostane u glavici. Zatim nožem odrežite otprilike pola centimetra s vrha glavice češnjaka i stavite ih na aluminijsku foliju (svaku glavicu pojedinačno). Češnjak polijte s maslinovim uljem i po želji, posolite, poparite ili čak dodajte malo ružmarina ili majčine dušice.
Češnjak zatim zamotajte u aluminijsku foliju tako da u paketiće ne ulazi zrak posložite ih na lim za pečenje i stavite u pećnicu koju ste prethodno ugrijali na 200°C. Glavice češnjaka pecite najmanje 20 minuta, kada bi već trebale postati mekane. Ako nisu, nastavite peći sve dok ne omekšaju i poprime zlatno-smeđu boju. Prije upotrebe pustite ih da se malo ohlade, a ako niste štedjeli na ulju pri pripremi, fino aromatizirano maslinovo ulje prelijte u bočice i koristite kasnije po želji.
Baš kao i za sirovi češnjak, primjena pečene inačice nema granica. Možete ga odmah po završetku pripreme servirati s prepečenim kruhom na način da češnjak istisnete na kruh koji potom umačite u tekućinu koju je pustio pri pečenju. Pečeni češnjak je i odlično predjelo, osobito ako se servira sa sirom (po mogućnosti kozjim) i maslinama. Koristite ga u sendvičima sa sirom, dodajte u pripremi humusa ili bilo kojeg namaza ili pak iskoristite za davanje nove dimenzije pire krumpiru.
Guste krem juhe i umaci će "živnuti" uz dodatak pečenog češnjaka, a osigurat će i poseban štih salatama osobito primjerice grah salati. Svakako probajte aromatizirati tjesteninu i povrće pripremljeno na pari pečenim češnjakom. Mesni specijaliteti, bilo da je riječ o odrescima ili pak pečenju će izuzetno cijeniti arome pečenog češnjaka pa ga obavezno dodajte u marinadu ili općenito u pripremu mesnih specijaliteta.