70 prikaza 03. srpnja 2013.

Promotor talijanske kuhinje

giuseppe daddio_470.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Giuseppe Daddio, zaštitno lice Bille, predstavlja sedam izvorno talijanskih specijaliteta i kaže kako je talijanska kuhinja u svijetu evoluirala i nije više izvorna 'cucina italiana', jer ju je svaka zemlje ju je adaptirala prema svojim mogućnostima i preferencijama.

Giuseppe Daddio, talijanski kuhar svjetske klase, zaštitno lice trgovačkog centra Billa Hrvatska i središnji lik reklamne kampanje "Billa - upravo po mom ukusu" gostovao je sredinom lipnja u Hrvatskoj. U sklopu eventa Austria Welcomes Croatia to EU, održao je i interaktivni cooking show i tako svim nevjernicima pokazao kako Giuseppe Daddio nije "glumac iz Billine reklame", već stvarni kuhar iza kojeg stoji bogato iskustvo i kulinarsko umijeće.

Rođen u talijanskoj pokrajini Caserta, Giuseppe se na putovanje u svijet kulinarstva otisnuo još s 13 godina. Od tada je njegov život postao stalno putovanje kroz kuhinje vrhunskih hotela i restorana kao što su Cristallo u mjestu Cortina D'Ampezzo, Marino alla Scala u Milanu u vlasništvu Trussardia, Badrutz‘s Palace Hotel u St. Moritzu, Hotelu Eden u Rimu, kojem je nakon njegovog dolaska dodijeljena Michelin zvjezdica.

Radio je i s poznatim kuharom Antoniom Collonaom u vrhunskom restoranu L‘Osteria Labico, kojem je također dodijeljena Michelin zvjezdica. Zajedno su stvorili uspješan televizijski kuharski show, koji je u domove gledatelja diljem Italije donio više od 450 iznimnih recepata. Kuharica koju je izdao pod nazivom Ricett’ iss osvojila je prestižnu nagradu Gourmand World Cookbook Awards za 2009. godinu u kategoriji Najbolja kuharica šefa kuhinje. Bio je glavni kuhar u novom hotelu Es Hotel u središtu Rima gdje je vodio tim od 20 renomiranih kuhara tijekom pet godina, a radio je i kao konzultant kuhinje restorana Dwine Restaurant u Rimu, da bi kasnije tamo preuzeo i mjesto glavnoga kuhara.
Svojim kulinarskim umijećem osvojio je i englesku kraljicu Elizabetu i Woody Allena te mnoge druge poznate ličnosti. Trenutno je šef kuhinje u restoranu u blizini Napulja te voditelj kuharske škole. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu raspolaže velikim brojem savjeta i trikova koji se odnose na zdravu prehranu i svježe namirnice.

Recepti za jela koje je na cooking showu predstavio Giuseppe Daddio:

Tjestenina s pestom od bosiljka i gamberima
Goveđe trakice s rukolom
Rižoto sa šafranom
Penne s povrćem, pršutom i crnim tartufom
Pizzette s rajčicom i mozzarellom
Ossobuco na milanski
Grill piletina sa senfom

Specijalnost Guiseppea je kuhanje temeljeno na tradiciji, a karakterizira ga jednostavna i brza priprema te svježi i jeftini sastojci. Tijekom njegovog gostovanja u Hrvatskoj, iskoristili smo priliku za kratki razgovor, ali i sedam novih recepata koji redom portretiraju talijansku kuhinju za koju Giuseppe kaže više nije isključivo tradicionalna, već je evoluirala, obzirom na svoju ogromnu popularnost i raširenost.

Istaknuli ste da se Vaša kuhinja temelji na tradiciji. Imali li mjesta eksperimentiranju i novim kulinarskim trendovima u Vašoj kuhinji?

Kao kuhar uvijek polazim od temeljnih vrijednosti kuhinje. Uzimam okuse od jučer i pripremam ih prema ukusu ljudi danas. U konačnici, omjer tradicije i inovacija u mojoj kuhinji je 50:50.

Poznati se promotor svog kraja i talijanske kuhinje općenito. Što nastojite poručiti svojim radom?

Talijanska kuhinja u svijetu je evoluirala i nije više izvorna cucina italiana. Svaka zemlje ju je adaptirala prema svojim mogućnostima i preferencijama. Nedostatak znanja upućen prema talijanskoj kuhinji te nedostatak respekta prema hrani donosi jedan potpuno suprotan dojam o talijanskoj kuhinji nego što ona zaista jest. Iako je talijanska kuhinja moja specijalnost i izbor, poklonik sam svih internacionalnih kuhinja Internacionalna kuhinja u kojima se jela pripremaju na ispravan način, sa svježim sastojcima i namirnicama dobre kvalitete.

Majstor ste jednostavne i brze kuhinje, a to je kuhinja koja je ljudima koji žive "brzim i angažiranim životom" vrlo privlačna. Koji su Vaših top pet savjeta za uštedu vremena pri kuhanju?

Svakako koristiti što manje sastojaka uz tehnike brze obrade hrane, prihvaćanje low cost ili popularno zvane comfort hrane, izbacivanje mikrovalne pećnice iz kuhinje te korištenje što više kuhane, ali i sirove te začinjene hrane.

Kojih se pet namirnica uvijek mogu naći u Vašoj kuhinji? 

Kao što možete vidjeti i po mojim receptima, to su ekstra djevičansko maslinovo ulje, tjestenina, sol, začini i strast prema hrani i kuhanju.

Prema Vama, koje su namirnice visokog potencijala, a nedovoljno zastupljene u kuhinji?

Svakako svo voće, povrće i začini. Ove bi se namirnice trebale češće kombinirati s mesom ili ribom jer zajedno stvaraju odlične okuse.

Od kuda crpite inspiraciju kada kuhate?

S tržnice i iz začina.

Voditelj ste kuharske škole. Koje su tri najbitnije stvari koje podučavate svoje učenike?

Profesionalnost, karakter i znanje.

Predstavnik ste talijanske kuhinje, koja je vrlo popularna i kod nas. No, koje su još strane kuhinje koje vas posebno zanimaju i zašto?

Internacionalna kuhinja koja se priprema na ispravan način sa svježim sastojcima i namirnicama dobre kvalitete.

Veleposlanik ste buffalo mozzarrelle. Po čemu je ona posebna?

Buffalo mozzarella je svježi mekani sir koji se treba konzumirati  u roku od tri dana. Posjeduje osebujnu izvrsnost koja apsolutno ne trpi nikakvu preradu i treba se kušati upravo onako kako ju je napravila majka priroda. Osjećaj mozzarelle pod nepcima osjećaj je koji zauvijek ostaje u sjećanju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.