17. veljače 2015.

Rakijom do savršenih krafni

Krafne
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznajte točne omjere i tajni sastojak savršenog tijesta za omiljene pokladne slastice

Fritule i kroštule čest su izvor užitaka maškara tijekom karnevala, no krafne zauzimaju posebno mjesto. Mekana, prozračna struktura, slatko punjenje i "zlatni pojas oko struka" izdvajaju ih od ostalih poslastica od prženog tijesta. Krafne, krofne ili pokladnice omiljena su slastica tijekom poklada, kada pozdravljajući najhladnije godišnje doba, uživamo u posljednjim zalogajima kalorične zimske hrane. Njihov neodoljiv okus udomaćio se u mnogim zemljama diljem svijeta, a smatra se da su ih osmislili Nizozemci. S gastronomske točke gledišta, krafne predstavljaju kolač pripremljen prženjem dizanog tijesta u ulju koji se obično puni džemom i posipa šećerom. Priprema krafna nije ništa zahtjevnija od pripreme drugih kolača od dizanog tijesta, a uz par trikova i savjeta vaše krafne će imati neodoljiv okus i teksturu te neće biti suviše masne.

Koji sastojci su potrebni? I zašto rakija?

Prije početka izrade krafna, sve sastojke koje inače držite u hladnjaku, temperirajte na sobnu temperaturu. Pripremite 250 g oštrog, 250 g glatkog brašna, jednu šalicu (250 mL) mlijeka, tri žumanjka, 60 g šećera, tri žlice ulja (ili 50 g maslaca), dvije do tri žlice rakije, prstohvat soli te onoliko kvasca koliko je potrebno za 500 g brašna (najčešće jedan paketić suhog ili jedna kockica svježeg kvasca). Bit će vam potrebno i ulje za prženje, naravno.

Rakija se tradicionalno dodaje u tijesto jer se smatra da štiti krafne od pretjeranog nakupljanja masnoća, a umjesto rakije možete koristiti rum ili konjak. Rakija od ruža "tajni" je sastojak za obogaćivanje arome ove karnevalske delicije koju možete oplemeniti i dodatkom vanilije te naribane korice limuna ili naranče. Također, muškatni oraščić čest je začin američkih varijanti krafna, a odlično se slaže s punjenjima od šumskog voća ili čokolade.

Izrada tijesta

Pripremu krafna započnite aktivacijom kvasca – od potrebne količine mlijeka i šećera, u manju posudu izdvojite pola šalice mlijeka te žličicu šećera pa dodajte kvasac i promiješajte. Posudu pokrijte kuhinjskom krpom te stavite na nešto toplije mjesto. Nakon otprilike 15 minuta kvasac bi se trebao dobro "razbuditi", što ćete prepoznati po stvaranju pjene na površini mlijeka. A dok čekate da se kvasac aktivira, pjenasto umutite žumanjke sa šećerom pa umiješajte ulje ili maslac, ostatak mlijeka, rakiju i dodatke po želji, poput žličice ekstrakta vanilije i naribane korice jednog limuna.

Brašno prosijajte, dodajte mu sol pa aktivirani kvasac i mješavinu ostalih sastojaka. Sve dobro izmiješajte kuhačom ili mikserom s nastavcima za tijesto kako biste dobili kompaktnu, ali mekanu masu koje se ne lijepi za stjenku posude – po potrebi dodajte još malo mlijeka ili brašna. Tijesto nastavite mijesiti rukama ili mikserom sljedećih desetak minuta kako biste osigurali dobro umrežavanje glutena iz brašna, tj. dobili elastično tijesto i prozračne krafne nakon prženja.

Posudu s tijestom, zatim, prekrijte krpom te ostavite na toplom sljedećih 30 minuta, odnosno, dok ne udvostruči svoj volumen. Nakon toga, tijesto kratko premijesite, izvaljajte na debljinu od oko dva centimetra i okruglim kalupom ili čašom izdvojite kružne oblike. Oblikovano tijesto opet prekrijte krpom i ostavite 20 minuta da udvostruči volumen.

Prženje i punjenje krafni

Krafne tijekom prženja trebaju "plivati", a to ćete postići prženjem u loncu na dobro zagrijanoj, većoj količini ulja. Tijesto pecite na umjerenoj vatri, otprilike tri minute s obje strane, dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Za savršeni izgled krafni, prilikom stavljanja na ulje, tijesto polegnite na onu stranu koja je tijekom dizanja bila okrenuta prema gore. Također, prve tri minute prženja, odnosno do okretanja tijesta, lonac svaki put prekrijte poklopcem.

Svježe pečene krafne prebacite na papirnate ručnike koji će upiti višak ulja, a kako bi zadržale oblik, nemojte ih polijegati jednu preko druge. Nakon što se malo ohlade, krafne možete puniti nadjevom uz pomoć dresir vrećice i, po potrebi, drške žličice ili štapića kojim ćete ih prethodno lagano probušiti kako bi bili sigurni da će nadjev dospjeti do samog središta. Klasične krafne pune se džemom od marelice i posipaju šećerom u prahu, no nadjev možete i izostaviti ili krafne možete puniti drugim džemovima, namazima s čokoladom te pudinzima i kremama raznih okusa. Poigrati se možete i s glazurama, bilo čokoladnim ili šećernim, preko kojih možete posipati ukrasne mrvice ili usitnjene orašaste plodove.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.