Recenzije 11. ožujka 2019.

Barcode Mitra: Sjajne novosti za vegane, vegetarijance ali i sve druge željne zdravlja!

foto: Forking Croatia
gastro postao gastro.24sata.hr
Odmah pored zagrebačkog Doma sportova izniknulo je novo mjesto koje će puno značiti svim gurmanima koji iz bilo kojeg razloga nisu obožavatelji mesa, kao i onima koji cijene zdrave sokove na prirodnoj bazi

Subota, 14 sati, dok se u Domu sportova obavljaju zadnje pripreme za koncert Dinamovo proljeće, u malenom prostoru od svega dvadesetak kvadrata, fini mirisi češkaju naše nozdrve. U Mitri je gužva, mali grill prepun peciva i kugli oblika burgera koje sadržavaju ipak neke druge supstance, vuku vas da bacite oko.

 | Author: Barcode Mitra foto: Barcode Mitra

Ljudi oko nas jedu, komentiraju, spominju gdje su jeli najbolju vege hranu kod nas i u svijetu, i konačno i mi dolazimo na red. Izbor je minimalan. Četiri vrste burgera u četiri boje, veganski kolačić i, osim par teglica s vodom i jednom bocom soka, prazan hladnjak u kojem je bilo nešto čega je očigledno tijekom dana ponestalo...

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

„Radimo sirovu tekuću hranu. Nemojte me pitati što sve ide unutra, ali vjerujte mi da ima preko tridesetak sastojaka. Cijeli sam život bio dobar sa začinima, pa sam sretan što sad konačno mogu uživati da dijelim svoje ideje i smoothieje sa svijetom.“ Rekao nam je Mitar Pejanović, 52-godišnjak porijeklom iz Podgorice koji je većinu životnog vijeka proveo u New Yorku. I tamo izučio zanat, doduše u caffe shopu...

 | Author: Barcode Mitra foto: Barcode Mitra

No, kako je ipak zagrebački zet, tako je svoje znanje miksanja odlučio podijeliti ono što zna prvo tijekom ljetne sezone u Voloskom, a zatim i u samoj, netom otvorenoj Mitri. Burgeri su doista veliki, a sadržajno zasitni, zanimljivi, iako jednom zadriglom mesožderu mrvicu premekani, a pecivo dolazi s dvije lokacije.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia  | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Iako su u ponudi i piva Medvedgrada i Gardena, nas je i dalje zanimala ona boca u hladnjaku, i kad ju je vlasnik otvorio, to je bilo to. Taj eliksir od mnoštva aroma, okusa, mirisa, tako kompaktno i gusto, a opet tako svježe i zdravo – dugo nismo probali. I time se Mitar najviše ponosi. Flaša sirove tekuće hrane dnevno, i stvarno ćete puno postići za svoje zdravlje. „Uostalom, pojeo si burger i pol i dvije čaše soka, sad je 15.00, i do 21.00 nećeš imati ni najmanju potrebu za jelom. Bit ćeš sit, ali zdravo sit, a ne napuhnut.“

Rekao je to Mitar na odlasku, ja sam se stvarno zabrinuo na svoje, carskim mesom, hrenovkama i kotlovinama klesano tijelo i utrobu, i što je najbolje – zaspao sam bez ikakve potrebe za novom hranom. Upitao sam Mitra par riječi o njegovoj filozofiji.

Kome je namijenjena tvoja kuhinja?
Moja hrana je namijenjena svima… vegani i vegetarijanci znaju što jedu, ali je ideja da moju hranu probaju ljudi koji jedu meso i zamijene ga s nečim sto je ukusno, zasitno, zdravo, a ne stvara težinu u želucu i niste gladni već nakon pola sata…

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Otkud ti ideje za sirovu tekuću hranu?
Ideja se stvarala godinama, počela je u NY u coffee shopu, razvila se na biodinamičkoj farmi u Njemačkoj i usavršila zadnjih par godina u Zagrebu. Obično sirovo voće i povrće ljudi ili cijede ili miksaju, a ja sam njihovom kombinacijom i dodatkom drugih stvari smiksao sirovu tekuću hranu koja može zamijeniti bilo koji drugi obrok u toku dana.

Količina vitamina, minerala i sirove enzimske energije biljaka je nemjerljiva i tijelo ju obožava, što ljudi vide poslije par mjeseci svakodnevne upotrebe. Inače ja sam je nazvao RAW SMOOTH SUPERFOOD.

 | Author: Barcode Mitra foto: Barcode Mitra

Gdje crpiš ideje?
Ideje su mi eterične, što će reći da sam vremenom naučio slušati svoju prirodnu intuiciju, a talent za miksanje imam u rukama. I tako njihovom ljubavnom kombinacijom pojavi se tu i tamo pokoja ideja…

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Gdje se vidiš za godinu dana?
Želio bih isfurati Barcode Mitra na ovoj lokaciji i usavršiti se dovoljno da možemo brže i lakše otvoriti još par lokacija u gradu. Nakon toga bi bilo dobro vidjeti koliko smo dobri za otvoriti ovako nešto i malo dalje, u Berlinu na primjer…



Hoće li biti štogod novoga uskoro na meniju?
Naravno, trebali bi isfurati prženi čips od batata, cikle, korijena celera. Dolazi proljeće i puno lokalnog voća i povrća za sirove sokove, šutere od đumbira, peršina, klica… A tu su i sirove energetske kuglice, tzv mlijeko od badema, zobi, soje, a imamo nešto što postaje zanimljivo svima koji navrate - to je shungite (šungitna) voda za piće koja se poslužuje uz burger. Bacite oko na našu Facebook stranicu, i navratite!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.