Biblos se nalazi na adresi Orešje 13, i obiteljski je restoran u kojem se doista možete osjećati kao da ste stvarno otputovali u Bejrut. Uz pogled na šumarak s ugodne terase, zvuk fontanice, i mirise iz kuhinje, chefica Farah Khalil svojim ogromnim zaigranim plavim očima i vječitim osmijehom na najbolji način predstavlja zemlju svojih predaka.
Domagoj Jakopović Ribafish
Domagoj Jakopović Ribafish
Za početak, topao dan izvrsno gasi domaća svježe cijeđena limunada bez šećera (ne koriste ga u lokalu), slatka od glukoze, i izmiksana s mentom i cvijetom naranče. Nema takve u gradu! Sok od ruže je mrvu presladak, ali divno mirisan, dok smo Kazouzu i Ayraan ostavili za drugu priliku. Odmah su nas ugodno iznenadili, a tek je bio red na fantastičnu fattoush salatu u koju ide gotovo sve kao i u našu miješanu, samo što se dodaju mente, zrnje i sok od šipka. Sjajno!
Domagoj Jakopović Ribafish
Lidija Lončarić
Biblos je inače najstariji grad na svijetu i rodni grad vlasnice, pa je jasno odakle mu dolazi ime, a dok nam konobar donosi slavni libanonski barikirani shiraz Chateau Heritage 2012., pričamo o značaju Biblosa za civilizaciju, o tome kako se tamo radila prva odjeća u boji i kako je baš tamo izmišljena abeceda.
Lidija Lončarić
U biti Farah priča, a mi se ubijamo u salati i dočekujemo mezze. Dvije vrste hummusa, libanonsko vrhnje, pikantan ajvar s orasima (mouhamara, opa!), hrskavi falafel i idealno negorak baba ghanouj s divnom aromom dima, dolaze u svojim tanjurićima s pita breadom, dok je halloumi sir s roštilja s mirisom marshmallowa - totalno otkriće (osim ako niste par mjeseci hodali s vegetarijankom).
Biblos Habibi
U ponudi je kombinacija od sedam i deset predjela, što je sasvim dovoljno da dvije osobe ni ne pomisle na glavno jelo. Skoro zaboravismo burek s tri vrste sira! Jedna napomena, ako ste ove specijalitete istih i sličnih naziva jeli pri posjeti Istanbulu i Turskoj, ovo je nešto sasvim drugačije.
Domagoj Jakopović Ribafish
Domagoj Jakopović Ribafish
Pa kad ga već spominjemo, red je i na festival libanonskog mesa u svim varijantama. Shawarme od piletine i janjetine za početak, s tim da je janjetina toliko bezmirisna da su je najbrže pojele osobe koje janjetinu – ne jedu. Jako fin umak od mesa, ali meni fali mrvica šmeka. Janjeći ražnjići još i bolji, a otkošteno pile (farrouj meshwi) možda i najbolje. Toplo preporučujemo platu, da probate sve, samo ukiseljena repa nije nikome legla...
Domagoj Jakopović Ribafish
Domagoj Jakopović Ribafish
Na kraju, kad više nismo bili sposobni suvislo recenzirati, dolazi i prigodno nazvan „Libanonske noći“, desert s pistacijom i kremom od skorupa i meda, a tu su i baklava, lokum, puding od riže i knefeh. Za baklavu s roštilja doista nismo imali snage, a sok od datulje nas je razbudio na silasku s brda i povratku u grad.
Domagoj Jakopović Ribafish
Biblos Habibi
Prekrasna nasmijana vlasnica, zelenilo, mjesto gdje se mičete od napornih poslova i problema i uživate u neotkrivenim delicijama. A navečer slijedi glazba, plesovi i još puno zanimljivih programa koje možete vidjeti na samim stranicama Biblosa.
Biblos Habibi
Biblos Habibi
Upamtite adresu Orešje 13 pored Zelene Magistrale, mjesto koje ćete sigurno upamtiti ako želite nešto naučiti ili ponoviti o gastronomiji Libanona i Bliskog Istoka. Svaka čast.