Na popularnom Tuđmancu počeo je jubilarni 10. Food Film Festival by Coca Cola, mjesto za odličan street food, ali i uživanje u filmovima pod vedrim nebom, te traje sve do 7. rujna. Zbog jubilarnog izdanja ovogodišnja tema festivala je retro, što se vidi i u ponudi hrane, ali i filmskom programu.
Na 10 kućica uživa se u brojnim finim street food zalogajima, ali i odličnim koktelima. Pa krenimo redom...
Ćevapi za koje se isplati čekati u redu
Među našim favoritima, ali i favoritima većine posjetitelja prvog dana Food Film Festivala, bili su - slavni splitski ćevapi. Ispred Chevap bar kućice cijelo vrijeme bio je red jer svi su željeli kušati slavne ćevape chefa kojima je chef Duje Pisac izgradio pravo carstvo.
Ćevapi chefa Duje su od čiste junetine, od mljevenog steaka odležanog 21 dan. Nemaju nikakvih drugih primjesa, sadrže samo sol, papar i kvalitetno meso. Preporuka je da se jedu pečeni na ružičasto, da ne bi bili presuhi. Zato posjetitelji, ako žele jače pečene ćevape, to moraju naglasiti prilikom narudžbe - poručuju iz kućice Chevap bar.
"Kad sam svojoj djeci ispekao prve ćevape, kasnije su mi rekli "Ćaća moj, ti nas truješ!". A kad se sjetim šta sam sve stavio u ćevape morao sam se složiti, pametnije dite od mene! Tako je sve to skupa krenulo, a danas mogu napisati roman o ćevapima. Ma šta roman, doktorat mogu napisati!", pohvalio se chef Pisac koji je nedavno otvorio lokal u Zagrebu, u City Centru One West, a uskoro otvara lokal i u Ljubljani.
Ćevape smo kušali i moramo ih pohvaliti. Odlični su - sočni, lagani, nisu premasni, baš dovoljno slani... Naručili smo desetku, koja se dobije u finom somunu koji sami peku, a uz to dobije se i izdašna porcija luka, a može se dobiti i ajvar. Jedino što bismo voljeli da je ajvar bio serviran posebno. Cijene su relativno OK - desetka u velikom somunu stoji 8.80 eura, a petica u malom somunu 5.50 eura.
Dalmacija na moderan način
Jako zanimljivu ponudu ima i kućica Lipo Gourmet chefa Dine Bebića. Kako je chef Dino Bebić iz Dalmacije, točnije iz Šibenika, takva je i ponuda njegovih jela te se na njegovoj kućici mogu kušati autohtoni dalmatinski specijaliteti, neki potpuno klasični, neki u modernijem izdanju.
Arancini od tradicionalnog skradinskog rižota koji se, kako je poznato, jako dugo kuha. Riža se malo jače skuha, rashladi se, pa se rade kuglice. Panira se u brašnu, jajima i panko mrvicama i nakon prženja poslužuje uz pjenicu od češnjaka i ukiseljeni luk.
Drugo jelo - hobotnica sa slanutkom - potpuno je tradicionalno te je jedino jelo na žlicu na ovogodišnjem Food Film Festivalu.
"Hobotnica sa slanutkom ili cicvardom, kako je zovemo u Dalmaciji, sastoji se od jadranske hobotnice, tradicionalnog šuga s češnjakom, ružmarinom, bijelim vinom i slanutkom. Bez puno filozofije, ovo je ukusno, jednostavno jelo", rekao nam je chef Dino Bebić.
Na njegovoj kućici u ponudi je još jedno jelo, također moderna posveta dalmatinskoj gastronomskoj tradiciji. Riječ je o pašticadi posluženoj na malo drugačiji način. Ovom jelu predviđamo da će postati hit, a sastoji se od mekanih bao bunsa s trganom pašticadom (koja se dugo kuha na tradicionalan način, s tim da se meso ne špika te se koristi druga pozicija mesa nego za klasičnu pašticadu), salatom od kupusa i mrkve, sriracha umakom i prženim lukom.
Pašticada chefa Bebića jako je mekana i sočna, jako nam se sviđa i ideja za serviranje u bao bunsima - moderna je i praktična za jesti s nogu. Voljeli bismo jedino da je meso malo jače začinjeno, no kad se u zalogaj uvrste svi dodaci jako je fina.
Cijena Skradinskih arancina je 11 eura, a u porciji se dobije 5 povećih arancina, pjenica od češnjaka i malo ukiseljenog luka. Trgana pašticada stoji 10 eura, a u porciji su 3 obilno punjena bao bunsa. Šugo od hobotnice i čičvarde stoji 14 eura za porciju, koja je baš obilna.
Ostala ponuda - burgeri, tacosi, cannoli...
Zalogaji na brzinu, k tome i jako fini, mogu se pak kušati na kućici Taboo Taqueria. Probali smo Quesabirria tacose (junetina, korijandar, ljubičasti luk, birria umak, 3 vrste sira, Taboo salsa) po cijeni od 9.80 eura. Fini, sočni, svi okusi usklađeni, u porciji je 5 mini tacosa.
Također, kušali smo i tacose Tinga de Pollo (piletina, tinga umak, feta sir, ukiseljeni luk - umjesto luka može se uzeti i verzija s avokadom) - također 5 tacosa u porciji, koja stoji 9,40 eura. Obje porcije poslužuju se i s kriškama limete. Što se tiče ovih pilećih tacosa, jedino bismo malo smanjili doživljaj s feta sirom koji je baš preuzeo okus.
Taboo nudi i Birria tacose s junetinom, ali bez sira, koji stoje 9.50 eura. U ponudi su i quesadille za 6,50 eura, nachos za 4 eura, ali i brojni kokteli - mojito, Moscow mule, paloma i drugi.
Shank kućica nudi razna azijska jela: bao buns s kozicama u tempuri ili trganom svinjetinom te naravno coleslaw salatom, za 9.50 eura, gyoze (s piletinom ili svinjetinom) za 7.50 eura, kozice u tempuri za 10.50 eura, sendvič chicken katsu sando za 9.50 eura te korejsku pohanu hrskavu piletinu za 10.50 eura. Od deserata, u ponudi je mochi po cijeni od 2.50 eura za komad.
Kućica Oui Chef osmislila je vrlo maštovita imena za svoja jela, posvećena hit filmovima. Kod njih se tako mogu kušati Sirove strasti (plata s dalmatinskim pršutom, domaćom kobasicom, pancetom, livanjskim sirom, zrelim ovčjim sirom, trapistom, maslinama, orasima, namazom od tartufa i focacciom) za 15.20 eura.
Tu je i Razjareni bik - tagliata od junećeg odreska, tostirana focaccia, chutney od rajčice, sezonska salata, grana padano i pesto od rukole - po cijeni od 12-50 eura. Može se kušati i jelo Kuda idu divlje svinje (sporo pečeni svinjski vrat, džem do luka, domaće brioche pecivo, zelena salata, domaći kiseli krastavci, umak od senfa i meda te naribani sir) po cijeni od 9.50 eura.
U ponudi je i jelo Let iznad kukavičjeg gnijezda (pohana pileća krilca, pureći nuggetsi, coleslaw salata i domaći BBQ umak) po cijeni od 10 eura te prženi krumpirići za 3 eura. Imaju i slatko - Leave the gun, take the cannoli (cannoli punjeni paškom skutom s kandiranom narančom i sirupom od bosiljka) po cijeni od 5 eura po porciji.
Smash Bar nudi svoje odlične, dobro poznate burgere i tortilje čije cijene se kreću od 8.40 do 9.70 eura, a dobrih burgera posjetitelji se mogu najesti i na kućici Bit Burger gdje burgeri stoje od 7.90 do 9.80 eura.
Razne brze street food zalogaje nudi i kućica Kužina, na kojoj se mogu kušati smash beef tortilja (9.50 eura), spring rolice (8 eura), batat s grana padano sirom (6 eura), nachos s umakom (5 eura), BBQ pileća krilca s krumpirićima (9 eura) te krumpirići s umakom (4 eura). Od slatkog nude bubble waffle za 8.50 eura te brownie sa sladoledom od vanilije za 5 eura.
Za najbolje osvježavajuće koktele zadužen je Mangosta cocktail bar, dok će na centralnom šanku hladna pića, točenu Staropramen pivo, pjenušavo vino Piena, vina i zanimljive koktele pripremati Tipsy street bar koji donosi i jednu zanimljivu kombinaciju kojom će posjetitelje vratiti u neka prošla vremena: Coke float, odnosno Coca-colu sa sladoledom!
Bogat filmski program
Ovogodišnji, slavljenički festival vraća nas u prošlost kroz prikazivanje najpoznatijih filmskih naslova koji su obilježili svako desetljeće, počevši od 1940-ih pa sve do do danas. Festival je u četvrtak započeo kultnim filmom "Casablanca", a nastavlja se uz "Pjevajmo na kiši", "Doručak kod Tiffanyja", 1.9. Staropramen movie night prikazat će i neponovljivog "Kuma".
Ove godine prikazat će se i "Zgodna žena", "Bilježnica", "Početak", "Iskupljenje u Shawshanku"..., ali i neki noviji filmski hitovi poput umjetničkog filma "Uboga stvorenja" ili pak SF akcijske avanture "Dina: Drugi dio". Na rasporedu će se naći i jedan od najpopularnijih novih animiranih filmova "Želja" te foodie animirani film "Ratatouille" kako bi i oni najmlađi mogli uživati u zabavi na otvorenom.
Najam slušalica za gledanje filma je 2.50 eura, a higijenskih navlaka za slušalice 1.50 eura.
Zanimljive radionice, turnir u beli...
Osim odlične glazbe koju će puštati DJ-evi, posjetitelje očekuju i razne zabavne aktivnosti kao što je turnir u beli. Također, organizirat će se i zanimljive radionice.
Tako se u utorak 5. rujna 2024., u 18:30 sati održava odlična Metro kulinarska radionica na kojoj će sudjelovati tri vrhunska šefa s Food Film Festivala: Duje Pisac, Vedran Stojanac i Dino Bebić. Oni će pripremati neka od najukusnijih domaćih, starih i retro jela, a vi ćete imati priliku ne samo uživati u njihovim kulinarskim kreacijama, već i degustirati te specijalitete.
Festival traje do subote 7. rujna, a otvoren je svaki dan od 18 sati do ponoći. Filmske projekcije započinju u 20:30, osim vikendima, kada će krenuti nakon projekcije crtanog filma i počinjati nešto kasnije. Zvuk filmova reproducira putem slušalica koje se mogu iznajmiti zajedno s dekicama, kako bi užitak gledanja bio potpun.